Rozhovor s Václavem Karabáčkem k draftu
neděle 29. června 2014

Buffalo? Jsem nadšený, mám šanci se dřív dostat do NHL

Doma leduje zvrtnutý kotník z reprezentačního kempu dvacítek. "Jsem nervózní jako pes, protože chci co nejdřív trénovat," říkal Václav Karabáček. Jednu věc si u počítače ale ujít nenechal - v sobotu se totiž rozhodovalo, který z klubů NHL si ho zvolí v draftu. Ve 2. kole po něm jako po 49. v pořadí nakonec sáhlo Buffalo Sabres. "Jsem šťastný za to, jak to celé dopadlo," neskrýval spokojenost talent z Letňan.

Takže vás volba týmu nadchla?
Jo, jsem spokojený jak s druhým kolem, tak s klubem. Já to celou dobu sledoval, ale když si mě zvolili, tak jsem zrovna u toho nebyl. Můj agent mi to hned volal, takže jsem se to vlastně dozvěděl nejprve od něj.

A co vás v tu chvíli napadlo?
Že mám z mého pohledu dobrý tým. Já hlavně nechtěl někam, kde nemáte šanci se brzy prosadit. Buffalo bylo poslední, hodně teď obměňují kádr a asi budou dávat příležitost mladým. Není nereálné se tam dostat, ale zároveň moc dobře vím, že to bude těžké.

O Buffalu základní přehled máte. Víte o něm ještě něco?
Já se zase dřív o ten klub nějak extra nezajímal, ale vím, že tam nehraje žádná výrazná superhvězda. Nemají hráče, ke kterému bych výslovně nějak vzhlížel. Teď už je jasné, že je v příští sezoně budu hodně sledovat. A budu koukat i na zápasy, když už jsem součástí jejich organizace.

Jak vám to zní?
Krásně. To víte, že jo. Ale vím, že musím dál makat. Během prázdnin bych tam měl údajně přijet na první kemp, když se mi povede, tak bych měl absolvovat i ten v září. To je mým cílem, a pokud se mi zadaří, chtěl bych na tom druhém kempu vypadnout co nejpozději.

Pořád se tedy řídíte hlavně původního plánu, že byste chtěl táhnout juniorský tým Gatineau a po příští sezoně zkusit štěstí v Buffalu naplno?
Takový je plán, uvidíme, co mi teď ukážou kempy v Buffalu. Ale za rok bych se o to opravdu chtěl reálně pokusit.

Překvapila vás volba Buffala?
Neřekl bych, že překvapila. Když jsme měli před měsícem pohovory se skauty, Sabres byli první, kteří se mnou chtěli mluvit a už během sezony se mnou mluvili dvakrát. Ale spíš jsem odhadoval, že po mně sáhnou Ottawa nebo Dallas, který jevil taky velký zájem. Buffalo je ale výborné.

Vzpomenete si, na co se vás skauti Sabres tehdy ptali?
Celkově na sezonu. Jak jsem byl se sebou spokojený, na šampionát osmnáctek, na moji rodinu a na mé záliby. Paradoxně zrovna z tohoto pohovoru jsem neměl úplně dobrý pocit. Někteří skauti jsou totiž strašně happy a někteří mají naopak kamenné tváře, kdy nevíte, co si máte myslet. Oni byli ten druhý případ.

Co je teď pro vás prioritní?
Podepsat s nimi smlouvu. A co nejdřív. Někdo to dokáže už po třech měsících, někdo dokonce hned po draftu. Přál bych si to... Ono stejně nezáleží úplně na tom, kolikátý jste draftovaný, ale jak hrajete a jaké podáváte výkony. Když se vám daří, mohou vám dát v NHL šanci i ty nejlepší týmy.

Nejste přece jen zklamaný, že si vás nevybrala Ottawa? Z Gatineau to máte pár kilometrů a hodně jste o ní dřív mluvil.
Kdepak, zklamaný určitě nejsem. Mě opravdu to Buffalo těší. Mám lepší vyhlídky se dřív prosadit a nehrát čtyři roky na farmě. To nevím, jestli bych zvládnul.

Chodí vám gratulace?
Chodí. Rodina je šťastná, přáli mi i kamarádi. Akorát ten kotník, který mě trochu brzdí... Ale za týden už na to vlítnu a budu dál makat.


Čtěte také

Podcast hokej zblízka