Rozhovor s novým trenérem dorostu
neděle 04. května 2014

Blažek: Jsem důsledný. Nejdřív chci kluky dobře poznat

Sedmnáct let strávil v pardubickém dresu coby hokejový útočník. S východočeským klubem vybojoval v roce 2005 mistrovský titul, dvakrát skončil stříbrný, v nejvyšší tuzemské soutěži nasbíral přes 500 bodů. Na deset duelů nakoukl také do reprezentace. Nyní má před sebou 39letý Tomáš Blažek novou výzvu – bude trenérem mladšího dorostu v letňanských barvách. A sekretářem pražského klubu zároveň.

Jak se zrodil váš příchod do Letňan?
Je to jednoduché, nedostal jsem v Pardubicích nabídku k další spolupráci. Kontaktoval mě majitel klubu Franta Kučera, který se dozvěděl, že hledám práci. Probrali jsme co a jak a on mi řekl, že shání trenéra pro tuto kategorii. Domluvili jsme se.

V Pardubicích jste začal i svoji trenérskou kariéru. Jaké kategorie jste tam vedl?
Rok a půl jsem strávil u mladšího dorostu, půl roku u staršího, půl roku u juniorky a poslední půlrok u šestých a osmých tříd.

Jaké jsou vaše nejlepší vzpomínky na působení v Pardubicích?
Já jsem rád za všechny roky strávené v tomto klubu, každá sezona byla něčím výjimečná, ale asi nejvíce samozřejmě ty, kdy jsme hráli finále, a pak hlavně ta, ve které jsme získali titul. Celkově to byly v tomto období povedené roky. Pět šest let jsme se drželi ve špičce, v klubu působili hlavně odchovanci z Pardubic a okolí, takže jsme tu měli i skvělou partu hráčů. To byly úžasné roky, na které moc rád vzpomínám.

Co si slibujete od nového angažmá, poprvé úplně mimo Pardubice?
Je pravda, že je to úplně něco nového, v Pardubicích jsem se věnoval i krajským výběrům, byl v trenérské komisi Pardubického kraje. Teď mě kromě trénování čeká i práce generálního sekretáře klubu (ve funkci nahradí Jiřího Žůrka, který ji vykonával dva roky - pozn. red.), což bude hodně papírování, starání se o tréninky, takže to bude pro mě nové po hodně stránkách. S tím se teprve seznamuju. Tady jsou ale příjemní lidé, kteří mi pomáhají, takže by neměl být problém se do toho dostat.

Zjišťoval jste si už nějaké informace o týmu, který budete trénovat?
Ano, něco mi říkal i Franta Kučera. Měl bych spolupracovat s Martinem Rouskem, kterému jsem hned volal. Známe se z dob, kdy jsme hráli proti sobě extraligu, řekli jsme si hrubé obrysy, na čem pracovat, nějaké informace jsem našel na internetu, podíval se na tabulku. I když to pochopitelně neřekne všechno.

Co tedy říkáte na poslední sezonu vašich nových svěřenců?
Kluci bojovali o nejlepší čtyřku ve své skupině, nakonec jim to těsně uniklo, což je škoda, protože play off je - ať se hraje kdekoliv - taková ta pověstná třešnička na dortu. Celkově bych řekl, že v týmu chybí starší, zkušenější obránci, což je základ.

O tom mimochodem mluvil i Martin Rousek, že je třeba sehnat pár posil...
Ano, také jsme se o tom bavili, něco už je rozjednané, i když to bude těžké. Občas sem chodí kluci ze Sparty a Slavie, které se neprosadí do základu, ale není nikde psáno, že u nás se do něj dostanou.

Jaký hodláte praktikovat herní styl?
U mladšího dorostu se ještě nějaká taktika nebo herní styl řešit moc nedají, je to jiné, než u áčka. Podle mě je to hlavně o disciplíně.

Takže jste přísný kouč?
Přísný bych ani neřekl. Ale snažím se být důsledný.


Mimochodem - mladší dorost by se s Pardubicemi měl v příští sezoně potkat ve skupině...

Vím o tom. Bude to něco výjimečného, to přiznávám. Na druhé straně střídačky jsem ještě v Pardubicích nestál.

Jaké si kladete pro příští sezonu cíle?
Musím se nejdříve s kluky pořádně seznámit. Už jsem říkal, že nám chybí zkušenější obrana, ta je základ všude. Ale kromě vlastní síly neznám ani tu soupeřů. V těchto kategoriích je to hodně specifické, nepovede se vám ročník a týmy, které byly nahoře, mají najednou problémy a naopak. Takže mluvit o cílech je zatím hodně předběžné, budeme se podle známého klišé snažit jít od zápasu k zápasu a uvidíme, kam dojdeme.

Máte rád hodně přípravných zápasů, nebo naopak méně?
Dosud jsem to měl tak, že jich nemuselo být tolik, ale to jsem kluky znal. Tady je to jiné. Zatím jsme to neřešili, ale dá se předpokládat, že těch zápasů budu chtít víc, než jsem byl zvyklý. Potřebuju kluky poznat a zápas je přece jen něco jiného než trénink. Je dobře, že v Letňanech je celoročně k dispozici led, nebude to jen o suché přípravě. Led klukům toto období zpříjemní.

Co je celkově pro hráče v tomto věku nejdůležitější?
Kvalitní trénink, aby mohli růst. Podle mě je to ta nejtěžší věková kategorie, kdy se setkávají ročníky, kde může být velký váhový a výškový rozdíl, takže ti šikovnější kluci najednou zjistí, že nestíhají, a trvá jim třeba rok dva, než zesílí a vyrostou. V juniorce už jsou hráči většinou na stejné úrovni, ale tady síla a fyzička občas převyšuje hokejové dovednosti.

Vy jste z Pardubic, trénovat ale budete teď v Praze. Už jste řešil bydlení?
Zatím budu dojíždět, z Pardubic je zhruba hodinka a půl cesty. Uvidíme, kolik bude kancelářské práce, kdyžtak bych tady přespal. Zatím ale bydlení v Praze neřeším, mám dvě děti, vedu je ke sportu. Tak se asi budou muset zapojit i babičky a dědové.

Kdo je Tomáš Blažek

  • narodil se 3. března 1975
  • hrál na postu útočníka
  • svůj hokejový život strávil převážně v Pardubicích
  • v extralize za jediný klub odehrál přes 750 zápasů a nasbíral přes 500 bodů
  • s Pardubicemi získal mistrovský titul a dvě stříbra
  • při mistrovské sezoně 2004/2005 působil v týmu s hráči jako Rozsíval, Hemský, Průcha, Hejduk, Dopita, Rolinek a další
  • během 10 utkání v reprezentaci vstřelil tři branky
  • v juniorském věku se účastnil ME do 18 let (bronz) a MS do 20 let
  • hráčskou kariéru zakončil v prvoligové Chrudimi
  • trenérské činnosti se věnuje tři roky
  • je ženatý a vychovává dvě děti

Čtěte také

Podcast hokej zblízka