Letci zažívali debut a zároveň jinde slavili titul
středa 09. dubna 2014

Vy že to hrajete poprvé? Třeťáci sklízeli obdiv a uznání

Ne vždycky musíte při svém "poprvé" prožívat rozpaky a ostych. Zkuste se zeptat třeba Letců ze 3. třídy... Poprvé se uplynulý víkend seznámili s opravdovým hokejem přes celé kluziště a za rychlou adaptaci sklízeli jen samou chválu. Tahle parta letňanských žáčků bojovala rovnou na dvou frontách najednou: ta první v rámci mosteckého Easter Cupu, ta druhá na Turnaji čtyř měst v Mladé Boleslavi.

Nestává se často, aby se navzdory porážkám mohl najít důvod k oslavám. Teď rozhodně ano. Dva týmy, na které se kádr třeťáků rozdělil, totiž potkal stejný paradox: dosáhly na úspěch, přestože zůstaly daleko od prvenství.

Tedy na tak docela...

Proč nezačít třeba minihokejem, který se týkal souboru hráčů, jež si vzal pod dohled kouč Jiří Nikl. "Béčko" 3. třídy odjelo do Mladé Boleslavi na poslední Turnaj čtyř měst. V konkurenci domácího celku, Nymburka a Kladna sice prohrálo všechna tři utkání, jenže celkový triumf v seriálu měli Letci zajištěný už dávno dopředu.

"A z toho mám taky velkou radost,"
svěřil se spokojený Nikl.

Proto si závěr sezony užívala jeho družina po skončení turnaje přímo na ledě a na výsledky v Boleslavi zase nebrala až tak velký ohled. Možná se porážky daly dopředu tak trochu očekávat.

Vždyť torzo Letců se utkalo se soupeři v plných sestavách. "A třeba v zápase s Kladnem už bylo jasně vidět, že naši kluci nemůžou," líčil trenér Nikl. "Snahu jim ale nelze upřít. Holt jsme byli oslabení o lepší část týmu, která odjela do Mostu. I tak jsme si to užili, protože jsme celkově vyhráli."


Nad očekávání úspěšný Easter Cup

"Áčko" 3. třídy - dá-li se to tedy takto nazvat - mělo svůj třídenní program o 90 kilometrů dál v severočeském Mostě. Na prestižním turnaji pod názvem Easter Cup, který týden předtím absolvovali letňanští druháci.

Jenže tentokrát na hráče číhal zásadní rozdíl: zápasy už nebyly formou minihokeje, ale odehrávaly se na celém kluzišti. A tohle pro většinu přítomných Letců byla v jejich dosavadním hokejovém růstu významná premiéra.

"Když jsme tam jeli, měl jsem obavy, abychom od všech nedostali debakl, protože by to kluky mohlo otrávit," přiznal lodivod výběru Marek Horáček. "Ale to, co tam předvedli, předčilo všechna očekávání."

Většina totiž do té doby žádný "velký" zápas nikdy nesehrála. Ne však všichni, protože tým nebyl složen pouze z dětí ročníku 2005, ale přijel i se sedmi posilami ze 4. třídy, které tyto zkušenosti nabírají už několik měsíců. Čtvrťáky na Easter Cupu mělo všech 14 zúčastněných klubů, většina v daleko hojnějším počtu. Mimochodem, vítězné SH Centrum mělo ve svých řadách dva šikovné Letce z 5. třídy: Marka Vlasáka s Lukášem Strnadem...

Letňanští se umístili na 10. příčce, jen o vlásek jim unikly ještě vyšší pozice. Desátí ze čtrnácti? Byl by omyl nad tím mávnout rukou. Obzvlášť vezmete-li v potaz vyrovnanou bilanci dvou výher, jedné remízy a dvou porážek. "Mohli jsme skončit ještě výš. Kdybychom čtyřikrát vyhráli, nikdo nemohl nic říct," připomněl Horáček.

Zatímco na severočeský výběr CZHS Team jeho svěřenci nestačili hned v úvodu turnaje poměrem 2:3 a Třemošné podlehli 1:5 až při rozlučce s akcí, dočkali se mezitím i radostných chvil. Ještě v pátek večer je odstartovali výhrou 2:1 nad Příbramí, v sobotu remizovali 2:2 s Havlíčkovým Brodem a v neděli porazili 4:1 Mariánské Lázně.

"Pozitivní na tom je hlavně to, že výkonnostně jsme nestačili jen na Třemošnou, jinak jsme byli v některých zápasech i lepší," hodnotil příjemně překvapený Horáček. "Byla to pro nás taková odměna za celou sezonu. A skvělý signál do té příští," dodal s poděkováním.

Z individualit vynikli Cinka a Kudrna

Nejen rodičům za parádní podporu v hledišti, ale hlavně samotným hráčům. "Těm starším za to, že na sebe vzali vůdčí roli a jako mazáci se při zápasech snažili míň zkušeným spoluhráčům i něco poradit. Těm mladším pak děkuju, že to poctivě odmakali. Všichni disciplinovaně poslouchali moje pokyny, drželi si pozice, vraceli se, chodili do soubojů a poslušně střídali. Kluci spolu vycházeli dobře, i když se předtím skoro vůbec neznali. V mužstvu vládla pozitivní atmosféra."

Mezi rodiči také. Tu si mezi zápasy krátili čas s dětmi třeba fotbálkem za stadionem. Tu celý tým společně vyrazil do kina nebo na pizzu. Jako by všichni do jednoho pojali velký debut třetí třídy za slavnostní událost.

A zatímco uvnitř party si malí hrdinové užívali veselé nálady, od pořadatelů přicházely zvídavé dotazy: "Vaši kluci opravdu hrají na velkém hřišti poprvé? Když vás sledujeme na ledě, není to vůbec poznat."

"V podstatě nám trvalo jen prvních deset minut, než se všichni zadaptovali na velký hokej,"
líčil Horáček. "Bylo vidět, že poslední dva tréninky hráči pochopili, na co jsem je připravoval a co jsem od nich vyžadoval. Jen produktivita mohla být o něco lepší."

Zato post brankáře si nemohl vynachválit. "Měl spoustu výborných zákroků," ocenil Davida Cinku. Ostatně ten své kvality potvrdil i v dovednostní soutěži gólmanů, kde vychytal 2. místo ze 14 týmů.

Ze čtyřky vypůjčený útočník Tomáš Kudrna dokonce jiný závod ovládl úplně. Jako mistr slalomu s pukem na čas.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka