Letci si zkomplikovali cestu do play off
pátek 07. března 2014

Rána pro mladší dorost. Písek ztížil postupové šance

Je velmi pravděpodobné, že zrovna tenhle zápas bude nakonec v konečném součtu klíčový. Jenže mladší dorostenci Letců ho nezvládli. Předehrávku posledního kola extraligové skupiny Západ prohráli s Pískem na domácím ledě 1:5 a udržet čtvrtou příčku zaručující postup do play off bude nyní hodně obtížné. V tabulce sice mají pořád tříbodový náskok na Kladno, jejich pronásledovatele ale čeká snadnější los.

Letňanskému nadějnému týmu nešlo ve čtvrteční bitvě téměř vůbec nic. Nedařilo se bránit útočné výpady soupeře a v produktivitě pak byli Letci sami bezzubí. Díky Václavovi Maříkovi se sice dostali už ve 4. minutě do vedení, jenže to bylo z jejich strany všechno.

"Nezvládli jsme to vzadu ani vepředu," přiznal asistent trenéra Martin Rousek. "Byli jsme těžkopádní a vázla nám kombinace i důslednost v defenzivě."

To Jihočeši předvedli, jak se urputným hokejem bojuje o záchranu. Důslednou hrou v obraně, jistým výkonem gólmana a vstřelenými góly postupně dostali zápas pod svoji kontrolu. Letci neměli recept.

V posledních utkáních se projevuje absence několika hráčů. Největší opory nyní musí pomáhat staršímu dorostu, který bojuje o udržení v extralize. "A na naší hře je to znát," přitakává Rousek. "Potvrzuje se, jak to stálo na pár hráčích v době, kdy jsme vyhrávali. Teď se s tím musíme nějak poprat a ještě se pokusit to čtvrté místo udržet."

Jenže tohle bude hodně těžký úkol. Letci mohli Kladnu odskočit na šest bodů, takhle budou hájit těsný náskok.

Uhájí?

Kromě posledního PZ Kladno je čekají ještě výborně hrající Plzeň a lídr z pražské Sparty. To Kladno má už jen soupeře "pod sebou": o záchranu hrající Ústí nad Labem a Litvínov s Karlovými Vary - tedy týmy, jež už dávají přednost hlavně mladším hráčům.

"Při naší momentální formě bude hodně těžké porazit někoho silného," říká Rousek. "Je pravda, že to máme ještě pořád ve svých rukách, ale pokud chceme pomýšlet na postup, musíme hrát úplně jinak."

Příležitost bude v neděli na ledě Plzně.

HC Letci - Písek 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 4. Mařík (Danov, Kučera) - 12. Hora (Šebesta), 15. Šergl (Schwamberger, Váňa), 29. Váňa (Schwamberger), 54. Šubrt (Hakl, Matiášek), 60. Vostarek (Káník). Rozhodčí: Jechoutek - Doležal, Kalaš. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 57. Střely na branku: 35:31.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka