Mladšímu dorostu končí série bez porážek
neděle 02. února 2014

Překvapení v Písku. Letci nečekaně podlehli outsiderovi

Poráželi týmy před sebou a před týdnem si dokonce vyšlápli i na lídra ze Sparty. Jenže když zavítali na led posledního Písku, selhali. Ve 27. kole extraligy se urodila dvě velká překvapení - na účet Chomutova a bohužel i Letců. Ti přes dva měsíce v řadě bodovali v každém utkání a svou úctyhodnou sérii měli podle předpokladů prodloužit i o tomto víkendu. Místo toho na jihu Čech nečekaně skončila.

Mělo to být další povinné vítězství, další tři body do tabulky. Další navýšení náskoku na čtvrtém místě před dotírajícími soupeři. "Proto nemám rád označení jako povinná výhra, protože jsme se znovu přesvědčili, že tu nikdo nemá nic jistého," pronesl kouč Lukáš Lomický.

Jako by v neděli opravdu proběhla malá vzpoura outsiderů. Už o pár hodin dříve si totiž vyšlápla kladenská "pézetka" na druhý Chomutov a senzačně favorita porazila 4:2. V tu chvíli odsunula na poslední příčku Písek.

Jenže ten na chvostu nechtěl zůstat příliš dlouho, a tak ještě tentýž den pořádně zabral. Díky letňanskému skalpu je teď znovu předposlední. Letci zůstávají čtvrtí se 46 body, pět bodů před Kladnem a třináctibodovou ztrátou na třetí Plzeň.

Kromě ukončení série šesti soutěžních výher v řadě to v tabulce vlastně nic zásadního neznamená. Porážka je ale velkým varováním.

"Především v tom, že by si všichni hráči měli zase sednout na zadek a přistupovat k zápasům s pokorou,"
naštvalo trenéra. "Neříkám, že to podcenili, ale u některých bylo vidět, jak jsou po těch výhrách zase najednou namistrovaní. Jako by se nemohlo nic stát. Přitom Písku jde o záchranu, bylo jasné, že na nás vlítne."

V tom utkání bylo špatně všechno od začátku. Po druhé třetině sice Letci strhli po trefách Václava Maříka, Matěje Chalupy a Davida Volfa vedení na svou stranu, jenže v závěrečné části inkasovali tři góly. Poslední dva v rozmezí necelé minuty.

"Nic nám nefungovalo, oni chtěli vyhrát mnohem víc,"
přiznal Lomický. "Mně by zase tak moc nevadilo, že jsme jednou prohráli, jako spíš to, jak jsme prohráli. Rozčílil mě u hráčů ten přístup."

V novém týdnu bude mít čas s týmem promluvit.

Soutěž čeká další pauza, Letci si ji ale zpestří přípravným zápasem v Pardubicích.

Písek - HC Letci 5:3 (0:0, 2:3, 3:0)
Branky a nahrávky: 26. Pecka (Šergl, Schwamberger), 27. Řehoř (Kozák), 43. Vostarek (Káník), 55. Šergl (Schwamberger, Tejko), 56. Šergl - 26. Mařík (Danov), 30. Chalupa (Rousek, Brabec), 31. Volf (Wojnar). Rozhodčí: Jílek, Šperl - Vondráček, Sýkora. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 73. Střely na branku: 36:40.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka