Mistrovské boje žáků se rozrostly o 4. třídu
úterý 21. ledna 2014

Ostrý debut, derby, individuality i povedená rozlučka

Ostrou premiéru na velkém kluzišti mají za sebou letňanští čtvrťáci. A byť dvojzápasovou, na první body do tabulky si musejí teprve počkat. O víkendu však hrály i ostatní třídy, z nichž si vítězství připsali žáci šestky a pětky - a v obou případech bylo velmi cenné. V tom prvním proto, že Letci dokázali porazit svého neoblíbeného soupeře. V tom druhém, že se proti Spartě povedla parádní rozlučka týmu, u kterého končí uznávaný trenér Zbyněk Zavadil. O víkendu se navíc blýsklo i několik individualit. Proto se o titulu Hráč týdne rozhodovalo jen v žákovských kategoriích.

Přechod na velké hřiště

Něčím "novým" si prošla čtvrtá třída, která sehrála úvodní dva zápasy na celém kluzišti. Doteď se totiž mohla měřit jen přes minihokej. Na Slavii ji však čekal drsný debut - prohrála 1:10. "Kluci moc nebruslili, přišli mi vyjukaní. To soupeř měl šikovného hráče, který nám dal pět gólů. A když někoho takového máte, v těchto třídách to rozhoduje zápasy," řekl kouč Jiří Nikl. Za Letce vsítil svůj první gól Filip Blažek.

V neděli se proti Zbraslavi trefil Tomáš Kudrna, jenže mezi domácími střelci zůstal jediný, což zapříčinilo porážku 1:2. "Tentokrát už jsem u hráčů viděl aspoň snahu," potvrdil lepšící se výkon trenér. "Jenže nedáváme góly," dodal s tím, že největší potíž na velkém hřišti dělá čtvrťákům držení pozice. "Potřebujeme pár zápasů, aby si na to zvykli, a každý věděl, kde má hrát. Je to ještě dlouhá cesta. Mají všechno před sebou."

4. třída: Slavia Praha - HC Letci 10:1 (4:0, 3:0, 3:1)
Branka hostů:
Blažek.

HC Letci - Zbraslav 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branka domácích:
Kudrna. 

Loučení ve velkém stylu

Páťáci si připravili důstojnou rozlučku s trenérem Zbyňkem Zavadilem, který u třídy odtrénoval svůj poslední zápas. A loučil se desetigólovým přídělem pražské Spartě, kde jeho tým rozhodl hlavně šesti góly ve druhé třetině. Letci nakonec vyhráli 10:3. "Dvě třetiny jsme měli velkou převahu a hráči podali jeden z nejlepších výkonů v sezoně," děkoval zkušený kouč za předvedený výkon. "Sparta nemá špatný tým."

Góly si rozdělili Davidové Straka a Smrt, Aleš Čech, Lukáš Vojta, Hana Haasová, Jakub Tůma, Tomáš Václavík a hattrickem zazářil Marek Vlasák. Velký aspirant na titul Hráč týdne je pořádně při chuti - v posledních třech zápasech si připsal už sedm branek. "Střelecky se prosazuje téměř každý zápas, ale je to tím, že sleduje až do konce hru a těží z odražených puků. To není náhoda," pochválil ho Zavadil.

5. třída: Sparta Praha - HC Letci 3:10 (1:3, 0:6, 2:1)
Branky hostů:
Vlasák 3, Smrt, Čech, Vojta, Hassová, Tůma, Václavík, Straka.

Do třetice všeho dobrého

Šestka nepředvedla optimální výkon, ale to nejdůležitější zvládla - poprvé v sezoně porazila soupeře, proti kterému se jí nedaří. Ale bylo to těsné. S Krkonošemi tým Jana Zlatohlávka prohrával už o dvě branky, pak však vzal na sebe odpovědnost obránce Michael Krutil, další velký kandidát na nejlepšího Letce týdne. "Asi se už na to nemohl dívat. Po skvělých individuálních akcích nás vrátil do hry," vyzdvihl kouč.

Rozdílový gól přidal ve třetí části Michal Klimo, jenž zakončil kombinaci s Filipem Jansou. "Konečně se nám proti nim povedlo prolomit to prokletí," oddychl si Zlatohlávek. Méně spokojený už však byl s předvedenou hrou. "Utkání se nám moc nepovedlo, chyběl pohyb a my se přizpůsobili nepříliš dynamické hře soupeře. Oni jsou mistři v tom, že umí z minima vytěžit maximum. A to se jim proti nám dařilo."

6. třída: HC Letci - Krkonoše 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky domácích:
Krutil 2, Klimo.

Marná snaha proti rivalovi

Velmi silný ročník pražské Sparty čekal na letňanské sedmáky, kteří na ledě svého rivala prohráli 4:8. Zpočátku to ale vypadalo na velké překvapení. Letci papírového favorita zaskočili a v úvodní části se dostali do vedení o dvě branky. Holešovičtí však ještě do přestávky dokázali skóre pěti góly otočit a využít slabých chvilek hostů. "Škoda výpadku a individuálních chyb, proto jsme vedení neudrželi," hodnotil trenér Martin Rousek.

Přesto ho výkon jeho svěřenců potěšil. "Kluci hráli velmi dobře. Pokusili jsme se vyrovnat ještě při power play, kdy jsme při přesilovce odvolali brankáře, ale inkasovali jsme další gól," popsal závěr střetnutí trenér. V jeho řadách se blýskl autor tří branek Samuel Duchan, čerstvý Hráč týdne, čtvrtou přidal Tadeáš Pinkas. Mužstvo prohrálo po pěti výhrách v řadě. "Sparta je nejsilnější soupeř ve skupině," dodal Rousek.

7. třída: Sparta Praha - HC Letci 8:4 (5:2, 0:1, 3:1)
Branky hostů:
Duchan 3, Pinkas.

Ztracený zápas až v závěru

Dobře rozehraný zápas, ale v konečném účtování bez bodu. Osmáci na vlastním ledě přivítali Krkonoše a partie to byla vyrovnaná od začátku do konce. "Byl to pro nás smutný, nepovedený souboj, který jsme mohli zvládnout mnohem líp. Jenže jsme nikdy nezůstali ve vedení dlouho, a to bylo pro nás rozhodující," litoval kouč Milan Antoš po domácí prohře 3:4.

Letci ztratili utkání minutu a půl před koncem. Přitom díky přesným trefám Davida Kaliny, Štěpána Lisy a Dominika Sklenáře se dostali do vedení 2:1 a 3:2, jenže udržet ho nedokázali. "Hlavně za stavu 3:2 jsme nechali Krkonoše téměř okamžitě vyrovnat, což bylo špatné," připomněl trenér situaci, kde se lámal chleba. Tímto výsledkem jeho tým prohrál se stejným soupeřem i předchozí vzájemný duel.

8. třída: HC Letci - Krkonoše 3:4 (2:1, 0:2, 1:1)
Branky domácích:
Kalina, Lisa, Sklenář.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka