Rozhovor s Milanem Antošem
středa 04. prosince 2013

Trenér úspěšných juniorů: Smekám před obranou

V létě nevěděl, s kým vůbec bude juniorskou ligu hrát. Nakonec ale Milan Antoš se svým asistentem Jiřím Niklem poskládali tým, který si zajistil postup do nadstavbové části, ve které bude bojovat o postup do extraligy. A i když do ní Letci nevstupují v roli favorita, závěr základní části skupiny Západ napověděl, že je není radno podceňovat.

Závěrečnou třetinu z celkové porce osmnácti zápasů totiž juniorský tým z Letňan zvládl parádně. Vyhrál pět zápasů v řadě a prohra v posledním kole s nakonec prvním Ústím nad Labem už nic nemohla změnit na postupu letců z posledního čtvrtého postupového místa do další fáze.

V té nyní nejlepší čtyři týmy ze všech tří skupin budou ve dvou skupinách bojovat o šanci poprat se o extraligu. Letňany tak čekají čtyři souboje s Kladnem, Ústím nad Labem, Litoměřicemi, Táborem a Velkými Popovicemi. Vítězové obou skupin se utkají s nejhoršími extraligovými týmy v baráži.

První zápas nadstavbové části je na programu už v pátek, kdy Letňany vyrazí na led Litoměřic. Do Vánoc se stihnou odehrát ještě další tři, zbytek přijde na řadu v novém roce po vánoční pauze.

Jaké ve vás po postupu převládají pocity?
Očekával jsem, že to bude těžké. Ale že až tolik, to by mě před sezonou nenapadlo. Cíle nebyly nijak přehnané. Když jsme v létě s Jirkou Niklem skládali tým, tak jsme měli jen pár lidí. V tu chvíli jsme ani nemohli pomýšlet na to, že po základní části budeme v elitní čtyřce.

Kdy nastal zlom?
Až těsně před sezonou, kdy se objevili hráči, kteří nám nakonec výrazně pomohli k postupu. Mám na mysli třeba Martin Kotyru, Martina Bartoše nebo Marka Majora… Ze Sparty pak přišel také Adam Keller, který nám dost pomohl i přes to, že v úvodu sezony měl zlomenou ruku a nemohl hrát.

Tým si tedy nakonec sedl?
Skoro až nečekaně. A když si vezmu, že jsme základní část odehráli prakticky pouze na pět beků a tři útoky, tak si myslím, že jsme všechno zvládli docela dobře.

Jaká celkově byla základní část?
Sezonu jsme začali hodně špatně. Neměli jsme hotové registrace, takže nemohli všichni hráči hrát a v prvních zápasech jsme tak hned ztráceli trochu nesmyslně body. Všechno si ale postupem času sedalo, i když jsme dlouho neměli žádnou sérii více zápasů v řadě, které bychom vyhráli.

Poslední třetina vám ale vyšla na výbornou, ne?
Do té doby jsme sbírali bod po bodu. Pak se nám ale podařilo porazit skoro všechny soupeře, kteří byli v tabulce kolem nás a vytvořili si klíčový náskok, který jsme si v závěru pohlídali a postoupili.

Co vás během základní části nejvíce překvapilo?
Nečekal jsem, že se nám podaří tolik zapracovat na obraně. Právě dobrá obranná hra nás podle mě posunula mezi nejlepší čtyřku, když jsme společně s Litoměřicemi dostali nejméně branek. My přitom většinu sezony hráli na čtyři nebo pět beků, šest jsme jich měli snad jen ve třech zápasech. Musím tak před týmem, co se týče bránění, smeknout. Je vidět, že jsme dokázali dril z tréninků přenést i do zápasů a díky tomu uspěli.

S čím jdete do další fáze sezony?
Byl bych rád, kdybychom nějaké zápasy vyhráli. Nedělám si ale iluze v tom smyslu, že máme super tým, který má na to všechno vyhrát. Uvidíme, co se stane. Nechme se překvapit, třeba budeme bojovat o vršek. Mám už nějaké zkušenosti a vím, že většina týmů se v novém roce hodně změní, někdo posílí, někdo naopak oslabí. Proto je těžké nyní tipovat, jak můžeme dopadnout.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka