Starší dorost podlehl Kladnu i Plzni
pátek 29. listopadu 2013

Dvě porážky za dva dny. Ale se vztyčenou hlavou

Mohla to být malá hokejová senzace... A starší dorostenci Letců jí byli zatraceně blízko. Jenže o to větší pachuť je svírala, když v pátek na ledě Kladna ztratili s extraligovým lídrem slibně rozjetý zápas. V sobotu pro změnu nestačili doma na jiného favorita z Plzně, ovšem jedno se jim upřít nedá - z obou bitev odcházeli se ctí. V obou herně nepropadli.

Vždyť třeba s Plzní dosud Letňany dostávaly vysoké gólové příděly, ale tentokrát to bylo jiné utkání. "Nejlepší, co jsme s nimi v letošní sezoně odehráli," konstatoval domácí trenér Jiří Žůrek po porážce 1:3.

V neprospěch jeho týmu bohužel rozhodla druhá třetina, v níž třikrát inkasoval. Malou jiskřičku naděje ještě vykřesal v 52. minutě Jan Smejkal, proti tak kvalitnímu soupeři to už ale bylo příliš pozdě.

"Z taktického pohledu jsme začali velmi dobře, hráči hráli zodpovědně," hodnotil Žůrek. "V prostřední části jsme ale byli vylučovaní a sami nevyužili dvě přesilovky pět na tři. Plzeň nás naopak trestala."

Letcům v duelu plném hokejových věcí chyběla efektivita v útočném pásmu - a také se znovu nevyvarovali individuálním chybám. "Ale herně jsme v obou zápasech nepropadli. Kluci po celý víkend podali velmi slušný výkon," našel trenér pozitiva.

Krutý závěr na Kladně

Po páteční prohře to nebylo vůbec snadné. Vždyť Letňany v rozmezí tří minut dostaly na Kladně tři góly až v závěru a ze slibně rozjetého utkání se vrátily domů s prázdnou. Nešťastná prohra 4:6 bolela obzvlášť.

Také jste měli vidět ty svěšené hlavy, když se tým po příjezdu soukal z autobusu do útrob své arény. "Chyběl kousek. Nálada není kdovíjaká, je to škoda," hlesl v páteční podvečer zdrceně Žůrek.

Přitom proti Kladnu se Letcům daří. Z předchozích tří vzájemných bitev urvali pět bodů, ale tentokrát o ně přišli krutým způsobem. Ještě šest minut před koncem vedli 4:3 a těžili ze souhry mezi Vojtěchem Kuldou a Oleksandrem Poljanyčkou. Jeden zaznemanel dva góly a asistenci, druhý gól a dvě asistence.

Málo platné. Osudnou se jim stala 54. a 55. minuta, kdy v rozmezí 28 vteřin Kladno vyrovnalo a vstřelilo rozhodující gól. "Měli jsme odskočit na dvě branky, místo toho jsme kvůli chybě v útočném pásmu inkasovali na 4:4," viděl Žůrek klíčový moment.

Přitom to mohla být vzpruha jako hrom - obě mužstva od sebe dělí teď už 36 bodů, Letci by potřebovali další. Kladno mají přečtené, jeho styl jim sedí. Přesto v tabulce skupiny Západ zůstávají na předposledním místě a jejich série proher se po sobotě prodloužila na číslo pět.

Ukončit ji mohou v dalším týdnu, kdy základní část zakončí proti pražské Spartě a Litvínovu.

Kladno - HC Letci 6:4 (1:0, 1:3, 4:1)
Branky a nahrávky: 5. Pliml (Chládek), 37. Bláha (Libecajt), 44. Zajíc (Schildhabel, Borkovec), 54. Bláha (Kaprál), 55. Schildhabel (Molčík), 57. Molčík (Zajíc, Borkovec) - 26. Poljanyčka (Kulda), 35. Kulda (Poljanyčka), 37. Kulda (Poljanyčka, Starosta), 50. Smejkal (Čapek). Rozhodčí: Škrobák - Chochola, Štěchmüller. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:2. Diváci: 80. Střely na branku: 43:34. Kladno: ladař (Jiroušek) - Havelka, Libecajt, Zajíc, Doudera, Chládek, Balcar - Hajný, Vendis, Patyk, Molčík, Kružík, Bláha, Pliml, Schildhabel, Čermák, Keszi, Kaprál, Brokovec. HC Letci: Dubský (Provazník) - Hůla, Starosta, Sekera, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Pražienka, Honteschläger, Poljanyčka, Klečka, Šťastný, Kroh, Kulda, Čapek, Smejkal, Horák, Hroboň.

HC Letci - Plzeň 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 52. Smejkal (Klečka) – 27. Vracovský (Stráský), 28. Suchý (Beneš, Walter), 38. Volf (Kokoška). Rozhodčí: Matúška – Frodl, Charvát. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 76. Střely na branku: 30:24. HC Letci: Provazník (Dubský) - Hůla, Sekera, Starosta, Zeliska, Kučera J., Chvála, Štosek - Pražienka, Honetschläger, Poljanyčka, Klečka, Šťastný, Kulda, Tomek, Čapek, Smejkal, Horák, Hroboň. Plzeň: Štekr (Zeman) - Polívka, Šmíd, Starý, Kaňák, Walter, Prokop, Ivanič, Pokorný - Beneš, Švarc, Vlček, Opava, Kučera T., Hajšman, Kokoška, Vracovský, Suchý, Volf, Vavřička, Stráský.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka