neděle 24. listopadu 2013

Koncovka. Starší dorost doplácí na svůj problém

Jedna dobrá věc se na tom přece jen dá najít - třízápasová série těžkých zápasů v pouhých čtyřech dnech je konečně u konce. Starší dorostenci Letňan z ní neurvali ani jeden bod, ale po 24. kole si drží stále tříbodový odstup před Ústím nad Labem. To v extraligové skupině Západ zůstává poslední.

Letci svůj extrémně náročný týden uzavřeli sobotní porážkou 3:5 na domácím ledě proti Chomutovu. Po Plzni a Karlových Varech další velmi silný soupeř. Jeden z těch, kteří reálně usilují o postup do play off a s blížícím se koncem základní části pro něj dělají všechno.

Nebylo divu, že do Letňan přijeli v té nejsilnější možné sestavě. Včetně hráčů, kteří jindy nastupují v juniorce.

Ovšem průběh zápasu nabídl drama až do konce. "Hráli jsme slušně, jenže klíčový gól podle mě přišel, když jsme po individuální chybě inkasovali ve vlastní přesilovce," řekl asistent trenéra Jan Zlatohlávek. Poukázal na moment z 10. minuty za bezbrankového stavu. Letci od té doby už jen stahovali manko.

První třetinu prohráli 1:3 a gólmana Michaela Dubského vystřídal Adam Provazník. Jenže když se nadechovali ke vzdoru, selhali na jednom z dlouhodobých problémů - koncovce. "Kvalita v útočné fázi tenhle zápas rozhodovala," tvrdí hlavní kouč Jiří Žůrek. "Je to o klidu i důrazu, o dobrém výběru místa. My sice nějaké zakončení máme, ale není to gólové zakončení."

Jeho slova deklarovala promarněná příležitost ve druhé třetině, kdy Oleksandr Poljanyčka neproměnil trestné střílení. To následně napravil gólem na 2:3, ale tým nevyužil několik dalších vyložených šancí a inkasoval znovu.

"Byl to bojovný výkon, my se však Chomutovu přiblížili maximálně na rozdíl jednoho gólu," připomněl Zlatohlávek. 62 vteřin před koncem sice snížil na 3:4 Dominik Čapek, ale to už bylo příliš pozdě. Severočeši upravili konečné skóre do odkryté klece při hře domácích bez brankáře.

Starší dorostenci mají teď několik dní zápasové volno. V pátek jejich program pokračuje na ledě Kladna, o den později přivítají neoblíbenou Plzeň.

HC Letci - Chomutov 3:5 (1:3, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 19. Čapek, 35. Poljanyčka (Kulda), 59. Čapek (Kulda) – 10. Wágner, 13. Adámek (Kašpar, Wágner), 20. Kašpar (Wágner), 57. Wágner (Kašpar), 60. Macháček (Kaše). Rozhodčí: Jechoutek - Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 25. Střely na branku: 35:36. HC Letci: Dubský (21. Provazník) – Hůla, Sekera, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek – Pražienka, Honetschläger, Poljanyčka, Klečka, Šťastný, Kroh, Kulda, Tomek, Čapek, Horák, Hroboň, K. Polák. Chomutov: Lukeš (Strejc) – Meliško, Páleník, Hlaváček, Kozák, Novák – T. Polák, A. Macháček, Kašpar, Veselý, Adámek, Dimitrov, P. Macháček, Rohla, Toman, Kaše, Wágner, Strunz.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka