pátek 22. listopadu 2013

Ach, ten západ... Starší dorost utrpěl dva debakly

Když se přes víkend odrazili z posledního místa a ve dvou zápasech získali pět bodů, zavládl v kabině optimismus a nadšení. Teď však přišla studená sprcha. Starší dorostenci Letců obdrželi během dvou zápasů proti západočeským týmům patnáct gólů - ve středu prohráli v Plzni 2:9 a ve čtvrtek nestačili na Karlovy Vary na jejich ledě po výsledku 0:6.

O síle Plzně věděl trenér Jiří Žůrek už několik dní dopředu: "Je to přesně ten tým, který nám svým pohybem dělá opravdu problémy," přemýšlel po sobotním vítězství nad Ústím nad Labem. Tušil, o čem tehdy mluví - Plzeň si ve středu na Letňanech smlsla.

V dohrávaném 5. kole chyběl od potupné "desítky" jediný inkasovaný gól.

"Proti nim se projevují naše největší nedostatky," potvrdilo se znovu Žůrkovi, "což je důraz před vlastním brankovištěm, tlak do soupeřovy brány, přechod přes střední pásmo." Plzeňští na domácím ledě ukázali přesně to, v čem vynikají - dravým pohybem. "Oni vše dobruslují, hrají agresivní hokej. V souboji jeden na jednoho jsou na tom výborně," dodal Žůrek.

Za Letce se prosadili jen dva hráči. Nejprve Oleksandr Poljanyčka, který v 6. minutě srovnával na 1:1. "Do kabin jsme šli za stavu 1:4, ale paradoxně to byla s Plzní naše nejlepší první třetina," hodnotil letňanský kouč. V druhé části se trefil ještě Vojtěch Kulda, jenže když tým nevyužil šance snížit na 3:5, naopak inkasoval na 2:6. "Góly zase padaly po individuálních hrubkách," dodal Žůrek.

V tabulce třetí Plzeň byla pro letňanský starší dorost nejnepříjemnějším soupeřem. Ve všech třech vzájemných soubojích v této sezoně s ní totiž prohrál s celkovým skóre 4:24. S Karlovými Vary je však už nyní statistika ještě horší...

Rychlý reparát nepřišel

Ve čtvrtek totiž Letci se Západočechy prohráli už počtvrté v této sezoně. Zatímco v předchozích třech zápasech to ale bylo hodně těsné (1:2, 2:4 a 2:3), tentokrát hráči Letňan na svého soupeře výsledkově vůbec nestačili a prohráli 0:6. Herně to ale až tak špatné nebylo.

"Ten výsledek je trochu zavádějící, protože to pro nás skončilo debaklem. Když se ale podíváte na střely, bylo to celkem vyrovnané. Na rozdíl od Plzně, kde jsme už jen vyhazovali puky a čekali na konec, jsme proti Varům nepodali zas tak špatný výkon. Hráli jsme daleko líp, dostávali se přes střední pásmo, jenže nám zase chyběla chladnokrevnost ve finální koncovce a důraz před bránou," posteskl si zklamaný Žůrek.

Jeho tým podle něho po předchozím debaklu v Plzni začal utkání s příliš velkým respektem a už v první minutě prohrával. Jako klíčová pro vývoj zápasu se ukázala čtyřminutovka v polovině utkání, kdy se domácí mezi 29. a 32. minutou prosadili hned třikrát. Bylo rozhodnuto, i podle kouče Letců: "Zase jsme se dopustili několika hrubek a na rozdíl od soupeře nás nepodržel brankář. Oni své šance využili, my bohužel ne."

Šanci vylepšit si zatím hororový týden dostanou Letňanští v sobotu, kdy od půl čtvrté přivítají na svém ledě Chomutov. Dá se ale vůbec oklepat ze dvou tak těžkých porážek během dvou dní? Jiří Žůrek věří, že ano.

"V pátek je nový den, aspoň máme jednodenní pauzu s tréninkem. Nemůžeme čekat jen tak na nějaký zázrak, musíme se s tím snažit něco udělat. Od brankáře až po útočníky. Být daleko kompaktnější. Protože máme úseky, kdy hrajeme dobře, jenže pak většinou přestane být někdo trpělivý a zase si hraje nějaký svůj hokej. Nejsme schopni hrát trpělivě celou dobu. Hrozně se na všechno nadřeme."

Plzeň - HC Letci 9:2 (4:1, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Vracovský (Švarc), 6. Šmíd (Kučera, Vavřička), 16. Kučera (Kokoška), 18. Suchý (Beneš), 30. Opava, 38. Krystl (Starý), 44. Kučera, 49. Kučera (Šmíd, Krystl), 56. Beneš (Vlček) - 6. Poljanyčka, 34. Kulda (Klečka). Rozhodčí: Kostourek - Schopf, Kotyza. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. Diváci: 47. Střely na branku: 43:19. Plzeň: Štekr (Zeman) - Polívka, Šmíd, Walter, Kaňák, Prokop, Starý - Beneš, Švarc, Vlček, Krystl, Opava, Kučera, Hajšman, Kokoška, Vracovský, Suchý, Vavřička, Volf, Stráský. HC Letci: Dubský (56. Špirek) - Sekera, Hůla, Starosta, Štosek, Zeliska, Chvála, Kučera - Tomek, Pražienka, Čapek, Honetschläger, Kroh, Polák, Poljanyčka, Klečka, Smejkal, Šťastný, Hroboň, Kulda.

Karlovy Vary - HC Letci 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Janata, 29. Trapl (Rubeš), 30. Janata (Trapl), 32. Rulík (Čejka, Rubeš), 39. Krliš (Osmík, Čejka), 58. Osmík (Krliš). Rozhodčí: Grech, Zubzanda - Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 69. Střely na branku: 31:28. Karlovy Vary: Frček (Harakal) - Vodička, Bahounek, Beer, Adam, Soudský, Rulík, Binias, Blaha - Osmík, Hauzr, Janata, Trapl, Svoboda, Čejka, Pfister, Rubeš, Krliš, Čupa. HC Letci: Dubský (Špirek) - Hůla, Sekera, Starosta, Zeliska, Kučera, Chvála, Štosek - Honetschlager, Poljanyčka, Klečka, Šťastný, Kroh, Kulda, Tomek, Čapek, Smejkal, Hroboň, Polák.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka