sobota 16. listopadu 2013

Nevídané žně za 24 hodin. Starší dorost se zvedá

Bodově hojný víkend prožívají starší dorostenci Letňan. Z extraligového chvostu na něco takového nebyli dosud příliš zvyklí. Nejprve v pátek pomstili nižší ročník a uspěli 4:2 v Litvínově, o den později pak doma porazili další severočeský tým z Ústí nad Labem. V pořádné přestřelce, která skončila vítězstvím 6:5 po prodloužení. V 63. minutě ho rozhodl Dominik Čapek.

Že by se blýskalo na lepší časy? Jako by během reprezentační pauzy našli mladí Letci pramen živé vody. A jeden po druhém pili kalich do dna.

"Je dobře, že jsme ten čas využili pořádnou přípravou, zatímco někteří soupeři spíš odpočívali. Teď se nám tvrdý trénink vyplácí," chválí si asistent trenéra Jan Zlatohlávek.

Jenže jemu ani hlavnímu kouči Jiřímu Žůrkovi bezprostředně po zápase do smíchu nebylo. Spíše si stírali pot z oroseného čela. Vždyť jejich svěřenci si proti Ústí nechali vzít tříbrankový náskok a ještě po druhé třetině prohrávali 4:5. Pár vteřin před koncem navíc mohli rozhodnout o třech bodech, jenže netrefili poloodkrytou klec hostů.

"Je to pořád o jednom a tom samém: hrajeme s ostatními vyrovnaně, ale nevyvíjíme ten správný tlak do brány a to nás sráží," tvrdí Žůrek. "Přitom kreativní hráče i šance máme, jenže nás trápí koncovka."

To nakonec potvrdil i sobotní duel. Dvěma góly a asistencí se sice blýskl Vojtěch Kulda a Letci měli více ze hry, jenže svou převahu nedokázali zúročit. A málem na to také tvrdě doplatili.

"Doplácíme i na individuální chyby v obraně. Pokaždé ji udělá někdo jiný," všímá si Zlatohlávek. "Ale zaplaťpánbůh za dvě vítězství. Body jsme nutně potřebovali a tyhle nám hodně pomůžou," shodují se oba letňanští trenéři.

Jejich partě se proti Ústečanům daří. Ze čtyř vzájemných utkání tři vyhráli, byť dvakrát až v nastaveném čase, a i díky tomu se dostali z posledního místa před svého rivala. Pět bodů v řadě přitom starší dorostenci získali v letošní sezoně vůbec poprvé.

Překvapení na severu Čech

V Litvínově zabrali po pěti prohrách za sebou a trochu překvapivě pomstili své mladší parťáky, kteří ve čtvrtek prohráli se stejným týmem 4:5, v poměru 4:2. Za Letňany se dvakrát prosadil Jan Klečka.

Jako rozhodující se ale ukázala situace ze začátku třetí třetiny, kdy se Dominik Čapek, hrdina následného sobotního utkání, projel po levém křídle a překonal litvínovského gólmana. Hosté se tak dostali do vedení, které už nepustili a v poslední minutě ho navíc potvrdili Klečkovou střelou do prázdné branky.

"Byl to pro nás první zápas po reprezentační pauze a možná i kvůli tomu jsme na tom byli v první třetině špatně s pohybem a soupeř se dostal do vedení. Do druhé třetiny jsme chtěli zlepšit pohyb a tlak do branky, což se nám podařilo a výsledek jsme otočili," pochvaloval si kouč Žůrek.

Nejen jeho ale mrzel závěr druhé třetiny: "Nechali jsme se zbytečně vyloučit a soupeř vyrovnal. Nás to však nepoložilo a hned po přestávce jsme se znovu dostali do vedení. Jsem na tým pyšný, že dokázal vyhrát zápas, který se pro nás v úvodu nevyvíjel dobře," dodal Žůrek.

To ovšem ještě netušil, jak mu na nervy mužstvo zabrnká o necelý den později.

Litvínov - HC Letci 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 13. Navarra (Vostárek), 40. Kučera (Dunko) - 26. Honetschläger (Čapek, Kroh), 37. Klečka (Kulda, Poljanyčka), 41. Čapek (Honetschläger, Kroh), 60. Klečka (Kulda). Rozhodčí: Kostourek - Coubal, Kokrment. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 114. Střely na branku: 30:26.

HC Letci - Ústí nad Labem 6:5p (3:2, 1:3, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Kulda, 5. Starosta (Poljanyčka), 11. Smejkal (Poljanyčka, Zeliska), 31. Honetschläger (Kroh), 48. Kulda (Starosta, Poljanyčka), 63. Čapek (Kučera) – 18. Rubeš (Amirov), 20. Macek (Tůma), 26. Macek (Hucek), 32. Amirov, 38. Tůma (Macek). Rozhodčí: Arnošt Nečas. Vyloučení: 6:4 + Ondřej Kroh (Letňany) a Ondřej Kopta (Ústí n. L.) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 78. Střely na branku: 36:29. 

Čtěte také

Podcast hokej zblízka