Martin Starosta prožil týden s reprezentací
úterý 12. listopadu 2013

Dorostenec Starosta po reprezentačním kempu: Takový rozbor taktiky jsem ještě nikdy nezažil

Týmoví parťáci sbírali síly, on se z těch svých naopak musel co nejvíce vydat. Aby ne, když dorostenec Martin Starosta prožil týden v reprezentační šestnáctce. O víkendu ho zakončil třemi zápasy ve třech dnech proti stejně starým vrstevníkům ze Švýcarska. "Bylo to fakt náročné, ale strašně hodně mi to dalo," říká 15letý obránce Letňan.

Starosta ve své dosavadní kariéře prožívá zatím nejdůležitější sezonu. Letos poprvé nahlédl do národního výběru a v úvodu listopadu byl povolán podruhé. "A musím doufat, že budu znovu," věří. Možná tomu nakročil svými posledními výkony. Za ně si vysloužil pochvalu i od reprezentačního kouče Roberta Reichela.

Nejprve výhra 6:5 v prodloužení, poté porážka 1:2 a nakonec hladký triumf 4:0. Jaký zápas se ti osobně povedl nejlépe?
Asi ten první. Sice to byla divoká přestřelka, ale vytvářeli jsme si hodně šancí. Připsal jsem si jednu asistenci na gól. A trenér říkal, že se mu líbila má rozehrávka.

Takže celkově máš z reprezentačního srazu pozitivní dojem?
Mám. Vždyť už to, že můžete dostávat rady od takové osobnosti, jakou je pan Reichel, vám strašně moc dá. Reprezentace je velká zkušenost, hrajete v ní proti těm nejlepším hráčům. Zase jsem se naučil něco navíc.

Co konkrétně?
Je to všechno ještě rychlejší než extraliga. Musíte rychleji přistupovat k hráčům, zrychlit rozehrávku... Hrají proti sobě čtyři vyrovnané lajny. Ale ještě něco mě zaujalo, a to taktická příprava na zápas. Do toho prvního jsme šli jen plnit pokyny a nevěděli, co můžeme čekat. Před tím druhým už jsme rozebírali na videu chyby a detailně probírali přesilovky i oslabení.

Takže je to z extraligy opravdu velký skok?
Nejvýraznější v nasazení a asi v tom přístupu k přípravě a taktickému pojetí. Tohle jsem zatím v klubu v takové míře nezažil. Bylo to pro mě něco nového.

Praktikuje i švýcarská šestnáctka jejich typicky přímočarý, houževnatý hokej?
Jo, hlavně ze začátku byli hodně kousaví. Ale postupem času se projevila naše lepší kondice, oni vždycky ke konci fyzicky odešli. V sobotu vyhráli jen proto, že těžili z našich individuálních chyb. I když pár jmen jako Plüss tam měli fakt šikovných.

Vyčetl týmu něco Robert Reichel, nebo spíše chválil?

Celkově hodnotil celý týden kladně. Říkal, že jsme dobře trénovali, líbilo se mu naše tempo a nasazení. Žádné individuální pohovory ale nebyly.

Byl jsi celý týden ve fyzickém náporu. Stihneš si vůbec alespoň trochu odpočinout?

Abych řekl pravdu, mám toho docela dost, takže pondělní týmové volno mi přišlo hodně vhod. Ale odteď už se zase zapojím do tréninku. Nevím, jestli mě povolají na čtvrteční zápas mladšího dorostu, nebo nastoupím až v tom staršího. Ale to je jedno. Musím makat dál.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka