čtvrtek 31. října 2013

Starší dorost v derby neuspěl

Sparta versus Letňany - souboj dvou pražských klubů, které sice nepojí dlouholetá tradice, ale velmi dobrá výchova mládeže. Ale zároveň také bohužel souboj prvního proti poslednímu v RAKO Extralize staršího dorostu (skupina Západ).

Velkým otazníkem bylo, zda se Letci oklepou z debaklu s Plzní a zda se pokusí vzepřít papírovým předpokladům, které jasně vyznívaly pro tým z Holešovic.

Vstup do utkání se Letcům povedl skvěle a již po 35 vteřinách, po přihrávce Poljanyčky, skóroval Pražienka. Zanedlouho mohlo být vyrovnáno, ale Dubský si se situací dvou na jednoho poradil a udržel Letce ve vedení. Poté se hrál velmi pohledný hokej s hezkými šancemi na obou stranách, které nekončily v síti jen zásluhou kvalitních zákroků obou gólmanů. Vůbec nevypadalo, že mezi týmy je propastný bodový rozdíl. Letňanští přežili i dvě oslabení, ale v 19. minutě se Sparta dočkala vyrovnání, když se prosadil po velkém závaru před bránou Györi, a tak se šlo do kabin za stavu 1:1.

Druhá třetina začala šancí Sparty, ale gól ještě po akci Janduse nepadl. Prosadil se až ve 24. minutě Svoboda – 1:2. Hra se začala kouskovat vinou mnoha vyloučení. Nejprve výhodu přesilovky dostali Letci, ani ne za minutu to ale bylo 4 proti 4, vzápětí však putoval na trestnou lavici další hráč hostí a Letci tak měli 36 sekund přesilovku 4 proti 3. To však nebylo vše, po návratu jednoho Letce a jednoho Sparťana se hráč Sparty opět vracel na trestnou a Letci měli 5 vteřin výhodu 5 proti 3. Ta však využita nebyla, a nebyla zúročena ani klasická početní výhoda, za půl minuty totiž opět „seděl“ další Letec. V této rozkouskované části branka nepadla, a když už se hra začínala uklidňovat, prosadila se bohužel Sparta Praha – z ničeho nic se prosadil Seniov (34. minuta). Dvě minuty před koncem druhé periody ale dokázal odpovědět Václav Burda, který snad na potřetí dostal kotouč za záda Pírse. Když vzápětí inkasoval 2 minuty hostující hráč, vypadalo to, že se do kabin půjde za stavu 2:3, nebo se Letcům povede srovnat. Bohužel se ale z naší přemíry snahy o vyrovnání dokázali prosadit hosté, konkrétně Kalina – 2:4.

Vstup do třetiny opět orámovaly fauly na obou stranách, hru 4 na 4 ale lépe využili Sparťané, tečí se prosadil Michnáč. Za stavu 2:5 to už s nadějemi Letců nevypadalo moc dobře, ale nevzdali se a ve 45. minutě nejprve zahrozil Kulda s Poljanyčkou, pak snížil Klečka – 3:5. Letci se hnali za ještě zdramatizováním stavu, což se jim povedlo. Nejprve ale Dubský vychytal nájezd Michnáče, aby se za ani ne minutu potvrdilo pořekadlo nedáš – dostaneš. Kulda v 56. minutě snížil na rozdíl jediné branky. Poté zkoušeli letňanští hru bez brankáře, ale i přes obrovské příležitosti nevyrovnali. Naopak Sparta mohla vítězství pár sekund před koncem potvrdit, ale trefila jen tyčku.

Toto utkání se sice bohužel výsledkově nepovedlo, ale ukázalo, že Letci mají mužstvo, které může hrát s kýmkoliv a nepatří na poslední místo.

Doufáme, že se Letci zvednou po reprezentační pauze, která teď na hráče čeká. RAKO ELSD se opět rozjede 15. listopadu, kdy Letci zavítají na půdu Litvínova. Věřme, že přivezou 3 body a potřetí v sezóně se tak dočkají plného bodového zisku.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka