středa 12. června 2013

Chicago nebo Boston?

Zkrácená sezóna kanadsko-americké NHL dospěla ke svému vrcholu. Již dnes v noci (od 2:00 SELČ) se na ledě United Center utkají domácí Chicago Blackhawks s týmem Boston Bruins a rozehrají tak finálovou sérii o nejcennější hokejovou trofej světa, Stanley Cup. Jak v týmu Jestřábů z Chicaga, tak Medvědů z Bostonu nastupují v základních sestavách Češi. Na počet českých hráčů napsaných na soupisce by zvítězilo Chicago.

Za Chicago hrají útočníci Michael Frolík a Rostislav Olesz (ten však do play-off nezasáhl) a obránce Michal Rozsíval. Na druhé straně barikády se představí nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů David Krejčí a hrající legenda Jaromír Jágr.

Chicago si na cestě k vítězství Clarence S. Campbell Bowl, což je trofej určená vítězi západní konference, a k postupu do finále NHL poradilo s týmy Minnesota Wild (4:1 na zápasy), Detroit Red Wings (4:3) a Los Angeles Kings (4:1). Nejblíže k vyřazení bylo Chicago ve 2. kole, kdy již prohrávalo s Detroitem 1:3 na zápasy, ale nakonec třemi výhrami postoupilo dál. Už před začátkem play-off  získali Jestřábi svou první trofej - President`s Trophy, udělovanou nejlepšímu týmu základní části.

Boston naopak získal postupem do finále Prince of Wales Trophy za vítězství ve východní konferenci. Cesta Bostonu se chýlila ke konci již v prvním kole, kde narazil na Toronto Maple Leafs, se kterými v rozhodujícím sedmém utkání prohrával 1:4 jedenáct minut před koncem základní hrací doby. Nakonec však osud utkání hráči Bostonu v prodloužení zvrátili a postoupili do dalšího kola, kde si poradili s New Yorkem Rangers (4:1) a ve finále konference přejeli Pittsburgh Penguins v nejkratším možném čase v poměru 4:0.

Ve finále se však všechny předešlé úspěšné série mažou a začíná se znovu od začátku. Dočkají se vytoužené trofeje David Krejčí, který nyní ovládá kanadské bodování play off s 21 body za 9 branek a 12 asistencí z 16 utkání, a spolu s ním Jaromír Jágr (0+7), který do Bostonu přestoupil těsně před vyřazovací částí? Nebo se bude radovat Michael Frolík (3+3), který nastupuje ve třetí formaci chicagské sestavy, a Michal Rozsíval (0+1), který do Chicaga přišel před touto sezónou?

Kdo nakonec přiveze Stanley Cup ukázat do České republiky? To se můžeme dozvědět nejdříve 19. června v noci ze středy na čtvrtek (pokud by se hrály jen 4 zápasy), nejpozději pak o týden později (pokud by došlo na 7 zápasů).

Rozpis utkání:

1. zápas 12. 6. 2013 v United Center (Chicago – Boston)

2. zápas 15. 6. 2013 v United Center (Chicago – Boston)

3. zápas 17. 6. 2013 v TD Garden (Boston – Chicago)

4. zápas 19. 6. 2013 v TD Garden (Boston – Chicago)

Případně 5. zápas 22. 6. 2013 v United Center (Chicago – Boston)

Případně 6. zápas 24. 6. 2013 TD Garden (Boston – Chicago)

Případně 7. zápas 26. 6. 2013 v United Center (Chicago – Boston)

Který z týmů a hráčů je Vaším favoritem a komu budete držet palce Vy?? Hlasujte v nové anketě.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka