Rozhovor
pondělí 10. června 2024

Patříme do top 10 v ČR

Před pár týdny s Letci chodil navštěvovat zápasy v dějišti mistrovství světa, teď už se znovu plně soustředí na letní přípravu pro novou sezonu. Ladislav Kadaně, jeden z klíčových trenérů letňanské mládeže, má kromě svých kategorií na starost i nábor dětí. Může hokejový titul světových šampionů pomoci i Letcům? „Samozřejmě může. Stejně jako všem dalším klubům, které se zaměřují na výchovu dětí,“ tvrdí.

Co nedávný titul mistrů světa může znamenat pro Letce?
Především další zájem o hokej v obecné rovině. Pro nás je nábor dětí důležitý, jsme malý klub, který se zaměřuje na mládež. Poté, co letos skončila existence A-týmu ve II. lize, to znovu platí dvojnásob. Roky naší devizou byla výchova dětí a k tomu se teď filosofie klubu opět vrátila. Takže ano - každý úspěch českého hokeje se může odrazit i v klubech, jako jsme my.

Takže v létě počítáte s nárůstem nových členů?
O tomhle úspěchu se ještě nějakou chvíli bude mluvit, chceme toho využít. Důležité je, aby se propagoval jak Český hokej, tak i my jako klub. V rodinách, které přemýšlí, kam dát svoje dítě na sport, se to může odrazit. Ale upřímně: co se týče Letňan, my máme v mladších kategoriích konzistentně super počty, možná někdy až moc dětí. Zatím si s tím dokážeme poradit. Samozřejmě to jsou příjemné starosti.

Letci jsou v žákovských třídách celorepublikovou značkou, souhlasíte?
Dovolím si tvrdit, že to tak opravdu je. Pátá třída v minulé sezoně vyhrála celou skupinu, šestka skončila v nadstavbě třetí, sedmička čtvrtá, osmička třetí, kde do posledních zápasů usilovala o celorepublikové finále. Pravidelně vozíme z prestižních turnajů medaile... Naše žákovské třídy si v posledních letech získaly velký kredit a respekt ostatních klubů. Projevuje se to i na tom, že jsme zváni na ty největší turnaje, nebo když na nějaký velký turnaj chceme, už nás neodmítnou. Přípravu s námi chtějí hrát i extraligové kluby.


„Jsme zváni na ty největší turnaje, když na nějaký velký turnaj chceme, už nás neodmítnou. Přípravu s námi chtějí hrát i extraligové kluby.“


Navíc produkujete nadějné hráče do větších klubů.
Ano. Teď v létě se třeba o místo deváťáků Sparty pere našich deset hráčů - sedm ročníku 2010 a tři dokonce z ročníku 2011. To je obrovské číslo. Každou sezonu v Letňanech vzejde nějaký velký talent, který má dobře našlápnuto. A nás to velmi těší. Zároveň k nám chtějí kluci z okolních klubů kolem Prahy, jako Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Mělník, Roudnice nad Labem, to je super spádová oblast. Jen v páté třídě máme 36 dětí. V kurzu bruslení jich evidujeme 45 až 48.

Mluvil jste o propagaci hokeje. Stále klubu pomáhá i celostátní náborová akce Týden hokeje?
Jakákoliv takováto akce pomůže. Pokud jde o Týden hokeje, z tohoto projektu k nám pravidelně přechází do kurzu bruslení osm až deset dětí, což je třetina až pětina dětí, které si šly třeba poprvé zkusit hokej nebo bruslení. Ve výsledku dosahujeme toho, že od páté třídy musíme zužovat kádr, takže třeba někoho posíláme na hostování jinam. Cítíme, že Letňany jsou v žákovských kategoriích prestižní značka, a bereme to jako závazek i odměnu.

Odměnu za dlouholetou koncepci?
Naší stálou výhodou je celoroční využití dvou ledových ploch, třeba v tomto období, kde obvykle všichni ostatní trénují jen suchou přípravu, my využíváme dvakrát týdně led. Zároveň se snažíme do většího počtu skupin rozmělnit i víc trenérů. Podotýkám trenérů, ne rodičů. Je tu taky na stole velký projekt s přestavbou arény v tréninkový komplex podobný tomu v Salcburku. Až to jednou bude stát, budeme mít jedno z nejlepších zázemí v republice, možná i střední Evropě.

Co by Letňanům mohlo ještě pomoci?
Dlouhodobé téma je samozřejmě mít dorost ve vyšší soutěži, osobně si myslím, že bychom se měli zaměřit i na devítku. Je to složitá situace, ale musíme ji řešit a vynaložit veškeré úsilí k tomu, abychom toho docílili. Co se týče nižších kategorií: nechci působit velkohubě, ale do 8. třídy patříme do top desítky v celé republice. Jsem tu už patnáctým rokem, zažil jsem vzestupy i pády, ale teď cítím, že jako klub jdeme zase nahoru.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka