Rozhovor
úterý 30. dubna 2024

Ušli jsme kus cesty

Play off II. ligy je definitivně uzavřené. Přemožitel Letců z Chomutova si nakonec proklestil cestu až k postupu do Chance ligy, naopak Letňany musely kousat konec ve čtvrtfinále. „Smekám přede všemi hráči, chyběly milimetry," komentoval s odstupem sérii i celou sezonu hlavní kouč Jaroslav Nedvěd. V bilančním rozhovoru se vrátil k progresu hráčů i chybějícím kouskům skládačky.

Sezona pro Letce skončila ve čtvrtfinále. Jak s odstupem mrzí, že i přes vyrovnané výsledky a zápasy to bylo s Chomutovem hodně rychlé, jen na tři zápasy?
Samozřejmě to mrzí, protože jsme určitě nebyli horším týmem této série. Nevím, zda jsme byli méně zkušení, méně šťastní, těžko říct... V klíčových okamžicích se misky vah naklonily na jejich stranu. Kluci do toho dali všechno, bojovali, kvůli nim mě hodně mrzí, že to skončilo ve třech zápasech. Chtěli jsme vyhrát alespoň nějaké utkání, udělat sérii dramatickou. My na ně za celou sezonu nenašli recept, ale postupně se to blížilo, v play-off to bylo hodně vyrovnané, chyběly opravdu milimetry.

Blížilo, v prvním zápase jste vedli 2:0 po první třetině, v posledním se šlo do prodloužení…
V tom prvním jsme za stavu 2:0 trefili tyč, neproměnili dva nájezdy, kdy jsme mohli soupeři odskočit už na tři branky a dostat se do komfortního náskoku, nepovedlo se a oni shodou okolností a nešťastných tečí souboj otočili. V tom posledním jsme zase vedli 3:2 v závěru, oni nakonec srovnali jedinou střelou v poslední třetině, co tam měli, do té doby byli hodně jaloví. A holt to pak nevyšlo v prodloužení, kdy se zase trochu šťastně prosadili. Ale o tom je play-off.

Během celé sezony jste opakoval, že vás hráči mile překvapili tím, jak fungovali. Jak tedy celý ročník zpětně hodnotíte?
Před sezonou došlo na velkou hráčskou obměnu. Někteří kluci skončili, jiní dali přednost práci. Další šli za lepšími nabídkami výše, protože jak jsem říkal, hráli jsme dvě sezony na špici, takže jsme vlastně skládali úplně nové mužstvo. Mladé neprověřené kluky doplnili o zkušené hráče. Takže si muselo vše nejdříve sednout, úplně jsem neočekával, že to půjde tak rychle. Jádro, co zůstalo, na sebe nové hráče skvěle nabalilo, a myslím, že celkově jsme odehráli až nad očekávání dobrou sezonu. Musím klukům ještě jednou takto poděkovat, i když už jsem to udělal osobně po zápase a pak na závěrečné akci. Smekám přede všemi, protože chodí trénovat v šest hodin večer po práci, po škole, klobouk dolů před tím, jak se k tomu postavili a jaké výkony předváděli.

Pro vás i Letňany jsou předchozí slova skvělou vizitkou. Že se nový tým tvořil, jelikož řada kluků mohla odejít za lepším.
Rozhodně. Vždycky je dobrá vizitka, když hráči odcházejí výše, dostanou lepší podmínky. Je vidět, že se posunuli, odvedli kvalitní práci. Ostatně tohle vždy byl i cíl Letňan, pomáhat klukům po juniorském věku s přechodem do dospělého hokeje. Myslím, že máme za sebou kus dobré práce.

Zmínil jste, že se hráči posouvají výše, do Chance ligy, kde mají lepší podmínky. Dá se v první lize už hokejem uživit a nechodit do práce?
No, zajímavá otázka. Je to určitě složitější, protože už se trénuje dopoledne, už je to na profesionální bázi, ale zároveň si tam člověk ještě nevydělá tolik, aby se dokázal úplně zajistit. Je to pořád určitá kombinace práce-hokej, nebo škola-hokej. Ale je to náročnější, protože je i více cestování, devět týmů je na Moravě, takže to stojí i daleko více volného času. Určitě to není snadné a je samozřejmě na každém z hráčů, jak se nakonec rozhodne, zda tohle může podstoupit, či nikoliv.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka