Rozhovor
pondělí 29. ledna 2024

Utkání hvězd i s Letci

Historický okamžik zažili v sobotu všichni, kdo sledují II. hokejovou ligu, tedy třetí nejvyšší soutěž v Česku. V Příbrami se totiž uskutečnilo první Utkání hvězd, které rozhodně zaujalo. „Jsem za tu vlnu pozitivních ohlasů šťastný. Věřím, že se příští rok posuneme o další level výše,“ hodnotí celý projekt jeho „otec“ Ondřej Poul, asistent letňanského áčka a také prezident Asociace druholigových klubů ledního hokeje (ADK LH), která All Stars Game organizovala.

A nebyl jediným zástupcem Letců, kteří se na duelu, který skončil triumfem Západu nad Východem v poměru 16:13, zúčastnili. Za vítěze se dvakrát trefil útočník Dominik Arnošt, jednou pak bek Lukáš Chalupa. Z lavičky nejen na ně dohlížel hlavní kouč letňanského áčka Jaroslav Nedvěd. „Jsem rád, že jsem ty pocity mohl sdílet i s dalšími kluky z našeho klubu,“ pousměje se Poul.

Tak jaké jsou pocity z prvního Utkání hvězd druhé ligy s dvoudenním odstupem?
Až dneska jsem si uvědomil, čeho jsme vlastně docílili. Jak v sobotu večer, tak včera jsem měl v sobě ještě hodně emocí, musel jsem to zpracovat. Dle všech reakcí – fanoušků, hráčů i partnerů – mohu říct, že se to povedlo na jedničku a jsem opravdu nadšený, že jsem toho mohl být součástí. Na poměry naší soutěže se nám povedlo něco neuvěřitelného.

V čí hlavě vlastně vznikl nápad na Utkání hvězd třetí nejvyšší tuzemské hokejové soutěže?
Ten nápad, respektive plán je náš společný. Já jsem ho nosil v hlavě od doby, kdy jsem sám druhou ligu hrál, že by to bylo super nejen pro fanoušky, ale i pro samotného hráče. A když se nám před třemi lety povedlo ADK LH založit, tak tento duel byl v našem marketingovém plánu, jak přitáhnout k naší soutěži a hokeji obecně více lidí a partnerů. Jsem rád, že se nám to povedlo.

Jak jste rád za zmíněné pozitivní ohlasy od samotných hráčů?
Byly dvě hlavní roviny celé akce – dělalo se to pro fanoušky, abychom se nějakým způsobem zviditelnili, a předně také pro hráče. Protože druhá liga je opravdu strašně náročná soutěž (extraliga a Chance liga jsou profesionální soutěže řízené APK LH) a myslím si, že ti kluci si zaslouží nějakou podobnou pochvalu za to, že druhou ligu hrají. Někteří jsou v ní déle než deset sezon, rekordmanem je Karel Benýšek z Techniky Brno, který ji hraje už 19. sezonu. Takže pro tyto kluky šlo i o nějakou tu odměnu.

Byla to pro všechny premiéra v podobném zápase?
V sestavě byl i obránce Honza Novák (44 let), který zažil Utkání hvězd v extralize ještě v dresu Slavie. A také on byl naprosto nadšený. Kluci měli naprosto nadstandardní servis, stejné výstroje, úžasné dresy, každý měl místo v kabině, bylo to jako v NHL.

A jak jste byli spokojeni s návštěvností? Před akcí jste si přáli dva až tři tisíce lidí, nakonec na zimák v Příbrami dorazilo zhruba 1700 lidí.
Je to o tom, že Utkání hvězd v hokeji tady není, přišli jsme s tím po dlouhých letech, kdy se přestalo hrát v extralize. Důvěru lidí si musíme teprve zasloužit. Samozřejmě bych byl rád za více návštěvníků, ale i za těch 1700 jsem nadšený. Ukázalo to, že je na čem stavět, že tam zájem a důvěra je. A věřím, že příští ročník posuneme tu laťku zase o něco výše. I co se týče návštěvnosti.

Co dovednostní soutěže, jak jste s nimi spokojeni? Někteří hráči mluvili o tom, že třeba u přesnosti střelby by ocenili terče a ne plachtu s dírami.
Samozřejmě terče by byly skvělé, bohužel v Česku není firma, která by vyráběla terče pro hokej. Řešili jsme to opravdu hodně dlouho, všechny terče se ale prodávají na plastové puky, nebo tenisové míčky. A my jsme měli hodně krátkou dobu na celou realizaci, Utkání hvězd jsme oznámili v rámci předsezonní tiskové konference v září. Teď budeme mít na přípravu dalšího ročníku mnohem více času, takže když budou kluci chtít terče, necháme jim je vyrobit. (pousměje se)

Na úvodním buly jste stál vedle Petra Břízy, jednoho z nejvýše postavených mužů světového hokeje. Jak vás těší jeho účast?
Nejde jen o Petra Břízu, dorazil také Milan Hnilička a Vláďa Šindler, předseda komise rozhodčích, šéf svazu Alois Hadamczik se pak omluvil na poslední chvíli. Každopádně je to myslím jasná zpráva, že to děláme dobře, protože kdyby ne, nikdo z nich nepřijede. Petr s námi spolupracuje navíc velmi úzce po celou dobu, za což mu patří velké díky a je pro mě velkou ctí, že jsem mohl stát na úvodním buly po jeho boku.

Když jste zmínil jména obou brankářských legend. Skoro se nabízí, že se mohli pánové Hnilička a Bříza ještě třeba zapojit do dovednostních soutěží…
(Úsměv) To si myslím, že by bylo na trochu jiný zápas než na Utkání hvězd druhé ligy. Ale určitě, kdyby dostali čas na přípravu, tak by to sfoukli úplně na pohodu.

A máte v hlavě už nějaké novinky pro příští rok?
Vše je otázkou dalších jednání. Budeme mít na to teď více času, tak uvidíme, co se nám povede vymyslet.

Kdo se vlastně podílel na tvorbě týmů Západu a Východu?
Klíč měli zástupci klubů, každý tým mohl nominovat tři hráče, z toho pak představenstvo asociace vybralo širší kádry, někdo se třeba zranil, takže jsme s tím ještě museli různě hýbat, aby pak o úvodních formacích a kapitánech rozhodovali při hlasování na sociálních sítích fanoušci.

Máte dostatečnou fanouškovskou základnu pro větší zapojení lidí?
Dle dat z toho hlasování musím říct, že ano, že jsme moc mile a příjemně překvapení. Viděli jsme velmi zajímavá čísla. A určitě máme v plánu příznivce do příštího ročníku zapojit ještě více. Prostor pro zlepšení tam určitě je.

A coby zástupce letňanského hokeje – jak jste spokojen s účastí dvojice Lukáš Chalupa – Dominik Arnošt, kdy se oba zapsali do statistik a podpořili výhru Západu nad Východem v poměru 16:13?
Tak tohle vůbec neřeším. (úsměv) Já jsem hlavně šťastný za to, že jsme tento zápas a odpoledne mohli sdílet jak s kluky, tak s trenérem Jardou Nedvědem, který stál na střídačce Západu. Pro mě to bylo něco speciálního, dá se říct, že takové splnění mého dřívějšího snu, takže jsem rád za toto. A závěrečnou velkou společnou fotku obou týmů. To, že jsme tam byli čtyři zástupci z Letňan byla jen třešnička na dortu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka