Nábor dětí
úterý 16. ledna 2024

Umění si hrát

„Tati, že se sem vrátíme?“ znělo útrobami letňanského hangáru třetí lednové pondělí roku 2024 krátce po devatenácté hodině. Prckové od čtyř do osmi let zde vstřebávaly zážitky z prvního tréninku v rámci celorepublikové akce Týden hokeje.

Když okolo čtvrté odpoledne vstoupilo do Ice Areny v Letňanech první dítko se svými rodiči, aby se přihlásilo na Týden hokeje, který pořádá svaz ve spolupráci s jednotlivými kluby, málokdo čekal dění příští. Dvě sympatické hostesky další téměř hodinu nestíhaly, hlavní trenér mládeže Letců Ladislav Kadaně s překvapivým úsměvem kroutil hlavou. „Já si vzal k ruce jen tři další trenéry,“ lamentoval. Samozřejmě s nadsázkou v hlase.

„Ten zájem byl enormní, absolutně jsme to nečekali,“ vyprávěl už ve chvíli, kdy se u ledové plochy rozloučil s posledními z rodičů, kteří ještě znovu vyzvídali poslední informace o tom, jak dát svého potomka na dráhu hokejisty. „Ale je to dlouhá cesta, dnešek rozhodně nebyl o hledání nějakého talentu. Dnes to bylo o tom, aby se děti bavili. A aby to bylo zajímavé také pro jejich tatínky, maminky, případně prarodiče,“ pokračoval letňanský patriot.

Jen, abychom byli konkrétní. Po ledě se nakonec prohánělo rekordních 43 dětí. A další blbli mezi umělými mantinely ve středním pásmu, nejmladšímu byli teprve tři roky. „Za rok jej určitě přihlásíme, se podívejte, jak řádí,“ hlásil hrdý tatínek.

V jedné z krajních třetin kluziště trénovali čtvrťáci – a dlužno podotknout, že se už bylo nač dívat. Někteří devítiletí Letci ukazovali parádní kousky. „U nás na zamrzlém rybníku si z nás podobně mladí kluci dělali o víkendu srandu, když jsme si s nimi chtěli zahrát. Vůbec jsme jim nestíhali,“ poznamenal další z otců, který střídavě sledoval tuto partičku a na druhé straně ty, mezi kterými měl i svého synka.

Ale pozor, po ledě se neproháněli jen kluci, nechyběly ani dívky. A rozhodně nezaostávaly. „Všichni měli nasazení, chuť trénovat a hlavně poslouchat naše pokyny a rady,“ hlásil Kadaně, který nejdříve se svými kolegy formou her zjišťoval bruslařské dovednosti nových svěřenců. Následovaly základní bruslařské rady, včetně toho, jak vstát na nohy po pádu, a rozdělení do tří týmů.

V těch si prckové zkusili dvě překážkové dráhy a hru na malé branky s volejbalovým míčem. Jak totiž hlásil Kadaně rodičům u úvodní prezentace, zatímco se děti zahřívali v tělocvičně, dnešní trénink byl bez hokejek. A podobně budou probíhat i další. Základem je totiž naučit děti bruslit. Až poté mohou začít kouzlit s pukem na čepeli.

A kdo ví, třeba z této party vzejdou následovníci těch nejlepších tuzemských hokejistů v čele se současnou hlavní hvězdou Davidem Pastrňákem, který je hlavní postavou motivačního klipu Týdne hokeje. Že se řada z těch, kteří se dneska přihlásili, vrátí, není třeba pochybovat. Zní to možná jako klišé, ale z ledu a následně ani ze šatny neodcházelo jediné zklamané dítko. Naopak, všem očička zářila a rodiče nejspíše čekal dlouhý večer plný vyprávění.

„Určitě se vrátíme. Máme rádi hokej, brácha ho taky hrál. Chceme, aby si zkusil co nejvíce sportů, důležité pro nás je také to, aby byl v kolektivu. A pak, ať si případně sám vybere,“ usmívali se Adéla s Michalem, rodiče šestiletého Kubíka, který už se věnuje atletice, florbalu a fotbalu. A po tomto odpoledni v Letňanech už i hokeji.

„Věřím, že se uvidíme v kurzu bruslení s co nejvíce dětí z dnešního dne,“ zakončil Kadaně, než se ještě jeden z rodičů v chodbě otočil a zeptal: „Stačí teď už jen přijít na ten bruslařský trénink? Nic dalšího není třeba dělat?“

„Ano,“ zněla odpověď. A platí i pro všechny, kdo třeba dnes nemohli dorazit, ale měli by také zájem. Pro více informací stačí napsat na mail hcletci@icearena.cz, případně zavolat na číslo +420 734 720 939.

Těšíme se na vás!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka