Žáci
čtvrtek 16. listopadu 2023

13 gólů za třetinu

Byl to dlouho vyrovnaný zápas. Alespoň výsledkově. Šesťáci bušili do Mladé Boleslavi, hledali způsob, jak odemknout soupeřovu bránu. Nedařilo se, po dvou herně dominantních třetinách letka prohrávala s kvalitním sokem 2:3. A pak to přišlo. Exploze, nálož, totální smršť. Letci v posledním dějství nasázeli Bruslařům po předchozím vyrovnaném průběhu třináct gólů a vyhráli k absolutní euforii všech v hangáru 15:4. Tohle byla show!

Speciální nádech měl zápas ještě předtím, než puk poprvé dopadl na led. Asistent trenéra Martin Hušpauer přehodil hráčům výhybku ze zajetých kolejí, připravil týmu trochu jiný rytmus. „V předchozím kole v Liberci jsme neměli dobrou energii. Chtěl jsem vidět nasazení, změnu jsme udělali v sestavě, poradě před utkáním i v rozcvičce. Chtěl jsem, abychom se nastartovali," komentoval zkušený kouč. Ten zastoupil hlavního trenéra Jana Mišnera, který absolvoval turnaj se třeťáky.

Všechno secvaklo a Letci vyletěli ze šatny s aktivitou, soupeře přehrávali. Jenže po první třetině bylo skóre 0:3. „Zní to paradoxně, ale byli jsme spokojení. Hráči plnili, co jsme chtěli. Vím, jak se góly soupeře generovaly, dvakrát nám přeskočil puk na čepeli, využili toho. Kdybychom mluvili fotbalovou terminologií, držení kotouče bylo tak 85:15," popisoval Hušpauer.

Ačkoliv herní obraz malovala převážně letka, s výsledkem bylo stále potřeba něco udělat. Druhá třetina přinesla první trefy, zároveň ale také osmiminutový výpadek z tempa i skóre 2:3 na jejím konci. „Cítil jsem, že kluci trochu ztrácí víru v to, jestli to zvládneme. Jestli se naším přístupem zvládneme soupeře udolat. V šatně jsme měli další pohovor. Řekli jsme si, že tým bude stejně silný jako jeho nejslabší článek. Že záleží na každém jednom příběhu, na odebrání kotouče, na každém jednom souboji. Pak se otočí.“

A otočilo.

Letci absolutně zasypali boleslavskou bránu, zaskočenému soupeři postupně sázeli jeden direkt za druhým. 3:3, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4, 7:4, 8:4, 9:4, 10:4, 11:4, 12:4, 13:4, 14:4, 15:4. Nemůžete se dopočítat? My to uděláme za vás, šesťáci nastříleli po předchozím vyrovnaném průběhu v posledním dějství celkem třináct! branek.

„Protrhli jsme to a góly se nabalovaly. Herní systém zaklapnul. Prakticky každé střídání jsme se prosazovali. Třetí třetina podtrhla náš výkon, ukázala správný směr a bude určitě další z minicest ke zlepšení," vyprávěl Hušpauer. Hráči dohrávali utkání v euforii, rodiče z obou táborů sledovali utkání s nevěřícným pohledem. Jak ale prožívá takový duel trenér? „Samozřejmě jsem měl radost, velkou," dodává asistent, který věří v sílu mentální motivace týmu.

Teď zafungovala na jedničku. „Takový hokej chceme hrát pořád. Nechceme, aby kluci bránili, naopak napadají už od brankové čáry soupeře. Je to o každém jednom kousku hry, o každém jednom hráči, ať má jakoukoliv roli. Po zápase jsme si zařvali, bylo to parádní a jedeme dál," uzavírá Hušpauer.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka