A-tým
středa 01. listopadu 2023

Rituál zatím nemáme

Na úvod soutěže debakl od Chomutova (1:6), ve 3. kole čtyři branky od Příbrami. Od té doby ale inkasovali brankáři áčka letňanských Letců Josef Němeček a Vojtěch Nečas už pouze dvakrát tři góly, naposledy pak proti Písku vychytal prvně jmenovaný dokonce nulu (3:0). „Sedli jsme si,“ notují si oba mladí gólmani společně s trenérem brankářů Jiřím Černochem.

„Ano, vím, lépe jsou na tom jen Tábor a Benátky,“ usměje se Černoch při zmínce na třetí nejmenší počet inkasovaných branek v dosavadním průběhu 2. ligy – Západ. Také díky úplné nové gólmanské dvojici patří Letcům v tabulce čtvrtá příčka se ziskem 23 bodů právě za Táborem (26 bodů), Chomutovem (27 bodů) a Příbramí (29 bodů).

„Chvíli trvalo než si vše sedlo. Nejde jen o to, že se změnila kompletní brankářská dvojice, ale z loňského kádru tady zůstalo snad sedm, osm kluků. Chybičky pořád jsou, to je jasné, ale spolupráce s kluky je skvělá, oba naslouchají, chtějí se učit, posouvat. Chvíli trvalo, než jsem je nastavil, ale o tom moje práce je. Brankáři jsou specifičtí, jejich vztah s trenérem je daleko osobnější než v případě hráčů do pole. Jsme dá se říct i kamarádi,“ nastiňuje Černoch spolupráci.

Co myslel slovy o nastavení? „Jsou to mladí kluci – 21 (Němeček) a 22 (Nečas) let. Byli zvyklí chytat výše. Museli si uvědomit, že angažmá ve třetí nejvyšší soutěži pro ně není krokem zpět, ale naopak. Brankáři dozrávají později, ne každý může chytat extraligu v osmnácti,“ vysvětluje. Takže, mají dle zkušeného kouče na nejvyšší soutěž? „Bezesporu,“ přiletí okamžitá odpověď.

Slova o společné vlně potvrzují i oba jeho svěřenci, kteří mimochodem chodí Černochovi vypomáhat s tréninkem mladých letňanských brankářských nadějí. „Naše výkony jdou hodně za našeho pana trenéra, který s námi rozebírá každý zápas a poté se na brankářském tréninku zaměřujeme na situace, co nám dělají největší problémy,“ zazní od Němečka, odchovance pražské Slavie, který strávil jednu sezonu ve švédské juniorce.

„Spolupráce s Čečem (Černoch) je super. Je to kvalitní trenér a také skvělý člověk. Vždy máme perfektně sestříhaná videa z posledních zápasů, k tomu speciální tréninky jen pro nás, na kterých je stále na čem pracovat,“ přidává jeho parťák, který přišel do hangárů z Pardubic. Za ty ale zatím odchytal v extralize jediné utkání, a to před více než třemi lety coby náhradník, když byl do áčka povolán z juniorky.

Na to, co bude dál, zatím ani jeden nepřemýšlí. Momentálně se soustředí na svoji práci v Letňanech, v brance rotují po dvou zápasech, výjimkou byl úvod sezony, kdy Nečas vypomáhal v rámci vzájemné spolupráce v Litoměřicích, které naopak poslaly svého brankáře do extraligové Sparty.

Kromě chytání puků a zdokonalování dovednostní pod Černochem mají momentálně vlastně ještě jeden menší bojový úkol. „Ne, zatím žádný,“ zareaguje Nečas na otázku, zda mají s Němečkem nějaký společný rituál tak, jako třeba dvojice bostonských gólmanů Linuse Ullmarka a Jeremyho Swaymana v zámořské NHL. „Ale už jsem nad tím přemýšlel, pokud s Pepou najdeme něco zajímavého, nebo něco, co se nám bude líbit, tak určitě něco spácháme,“ pousměje se. A jeho parťák jen souhlasně pokývá hlavou.

Kdo ví, třeba už příště? V sobotu 4. listopadu od 17.00 hostí Letci na domácím ledě Řišuty s Němečkem v brance.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka