A-tým
pátek 22. září 2023

Budeme se zlepšovat

Posun ve výkonu je zřejmý. Obměněné áčko vletí už v sobotu (17:00) do ostré sezony II. ligy, na domácí půdě přivítá Chomutov. Příprava letku prověřila, ukázala jí místa, na kterých je třeba dál pracovat. „Jde o to směs správně namíchat," uvědomuje si kouč Jaroslav Nedvěd. Ten už společně s kabinou vyhlíží začátek ligového kolotoče. „Start bude důležitý, cílem je zvednout během roku herní projev o level výš," říká v rozhovoru před premiérovým mačem.

Stojíme na prahu nové sezony. Jaká byla příprava a jak se tým v posledních týdnech formoval?
Musím říct, že se vytvořila dobrá parta. Navíc máme slušně složené mužstvo, to je určitě pozitivní věc. Po odchodu kluků, kteří věděli co mají hrát a co nám fungovalo, jsme proměnili kádr. Každá posila hrála doposud v trochu jiném systému, takže jsme ještě úplně nenašli souznění a jednotnost na ledě, ale jsme v nějakém procesu a vývoji. Začínali jsme úplně na zelené louce, obměna čtrnácti hráčů je zákonitě jiná, než třeba čtyř. Všichni kluci jsou každopádně vnímaví, chápaví a vstřícní. Budeme se zlepšovat. Na ostrou sezonu se všichni těšíme, už je to dlouhé.

„Je potřeba každodenní práce, zodpovědnost a maximální úsilí.“

Co nově příchozí, jak zapadli do týmu?
Jsou to nové jednotky. Máme dva výborné gólmany, kteří jsou mladí a hladoví po zápasech, výsledcích i posunu v kariéře. Zkušené obránce, kteří by měli vnést klid do momentů, kdy to bude potřeba. A v útoku mix starších hráčů s dravým mládím. Přišlo k nám pár vítězů juniorského titulu se Spartou. Teď jde o to směs namíchat správně. Hokej se hraje na výsledky, body, góly. To, že máme dobrou partu a dobře složené mužstvo samo o sobě neznamená, že přijde úspěch. Je potřeba každodenní práce, zodpovědnost a maximální úsilí. Tak jako to bylo v minulých sezonách, kdy výsledky přišly. Ale nechci na ně vzpomínat, to je voda pod mostem, už odtekla. A ještě je důležitá jedna věc...

Jaká?
Musí se vyprofilovat noví lídři. A je úplně jedno, jestli jim bude 36 let, nebo 21. Nové mužstvo si je musí najít. Stejně tomu bylo první rok po covidu, tehdy také nikdo nevěděl, kdo je kdo. Vše se ukáže v ostré sezoně, kde už se přitvrdí a půjde do tuhého.

Během přípravy vás každopádně trochu potrápila zranění, že?
Bohužel se stále malinko nabalují. V posledním týdnu jsme přišli o dva další hráče, je každopádně možné, že se někdo stihne do prvního kola vrátit. Celkově jde spíš o střednědobá zranění na dva týdny až měsíc, máme operaci slepého střeva, rameno, koleno. Nejde o nic fatálního, ale pořád to nějaký čas zabere.

V září vás čekají tři zápasy. Bude opět důležité do II. ligy dobře vykročit?
Vždy je to důležité. Mužstvo si naladí pozitivní sebedůvěru, pak křivka výkonu samozřejmě stoupá nahoru. Když tým blbě prohraje tři zápasy za sebou, najednou ví, že čtvrtý musí vyhrát. Nikomu se nekouká dobře na propady tabulkou, důležité to tedy určitě bude.

Na čem jste během posledních týdnů pracovali? Na oslabení a přesilovce stejně jako vloni?
Upřímně jsme měli minulou sezonu styl hry v tuto dobu zvládnutý a dělali jsme primárně na jeho vylepšeních. Věnovali jsme se hodně speciálním týmům, přesilovce a oslabení. Tentokrát jsme je upozadili, i když vím, že jsou důležité a rozhodují zápasy. Věnujeme se víceméně práci na týmovém výkonu. Dáváme dohromady obecný herní styl. Neměl jsem pocit, že hrajeme tak dobře pět na pět, abychom mohli dělat další nadstavbu.

Plánem ale opět zůstává ofenzivní pojetí hry, že?
Chtěli bychom se tak prezentovat, to je plán. Potřebujeme k tomu nasazení, bruslení a zautomatizované věci v některých situacích pod tlakem, což je přesně to, co pilujeme.

„Máme na čem pracovat, ale to je dobře. Chceme se posunout během roku o level výš.“

Jaký je primární cíl do sezony?
Posunout se v průběhu roku v herním projevu minimálně o level výš, směrem k play off možná o dva. Cílem je vyřazovací fáze, čím výš v tabulce budeme, tím jednoznačně lépe. No a pak chceme vycenit zuby, ukázat dravost a naši sílu.

Je základ, aby měla výkonnost během roku vzestupnou tendenci?
Určitě, spousta týmů si v průběhu sezony svůj styl najde. Je to lepší, než ho mít v letní přípravě a pak od něj v listopadu upustit. Naopak bývá klíčové postupně šroubky utahovat. Máme na čem pracovat, ale to je dobře. Ani vloni jsme neměli vše před sezonou hotové, u toho jsme se stihli dál zlepšovat. Přesilovky jsme nakonec udrželi i v play off kromě finálové série na 25–30% úspěšnosti, což je skoro nereálné. Věřím, že se do cíle dostaneme i tentokrát.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka