Žáci
úterý 19. září 2023

Zlatí osmáci a velké cíle

Prázdniny zakončili zlatem na prestižním turnaji ve Frýdku-Místku, o pár týdnů později dosáhli dalšího skvělého úspěchu. Letňanští žáci 8. třídy tentokrát ovládli velký turnaj v Brně, kde ve finále porazili domácí Kometu po samostatných nájezdech. Tohle už není náhoda. Šikovnému týmu roste sebevědomí a chystá se na náročnou sezonu. A má cíle. Pochopitelně neskromné.

Když na konci srpna ovládli letní Stanley Cup Ondřeje Paláta, byli Letci plni euforie. Ta se týmu vrátila i po úspěchu v Brně, kde turnajem prošli bez jediného zaváhání. V základní skupině porazili 4:3 Spartu, 4:3 Frýdek-Místek a 5:2 domácí Kometu.

„Spartě i Frýdku se podařilo vyrovnat těsně v závěru, a přesto jsme stačili dát ještě vítězný gól,“ cení si trenér Martin Rousek, jemuž se herní projev líbil ještě víc než před měsícem. „Je vidět, že ten tým jen tak něco nepoloží. Nevzdává se, dře naplno až do poslední minuty. Pracuje kvalitně na všech pozicích.“

Když jeho družina přehrála v semifinále 5:1 Olomouc, čekalo ji finálové repete s Kometou, k němuž došlo i v srpnu ve Frýdku-Místku. A i tentokrát byli šťastnější Letci, nerozhodný stav 3:3 ve finále rozhodli v rozstřelu samostatných nájezdů.

Znovu tak potvrdili, že umí konzistentně porážet i mládežnické týmy extraligových velkoklubů.

A důvodů je několik.

Kromě výše zmíněného také fakt, že parta zůstala pohromadě a dál zažívá komplexní progres. „Sešel se tu dobrý ročník, kluci chtějí pracovat, je tu zdravá konkurence. A nikdo neodešel, takže je z čeho vybírat,“ těší kouče Rouska, který dává osmičce svůj rukopis.

„Chceme po hráčích, aby hráli aktivní hokej. Chceme soupeři dělat problémy už při jeho rozehrávce, navíc útočníci pochopili, že se vyplatí poctivě vracet dopředu, a obrana naopak podporuje útok. Útočné i obranné řady spolupracují a pomáhají si navzájem.“

Což přináší úspěch. A s úspěchem roste sebevědomí.

A tak se logicky nabízí jednoduchá otázka: kam je schopna letos 8. třída Letců dokráčet?

O víkendu ji čeká generálka se Slavií, následující týden už startuje žákovská liga. S výraznou změnou: na rozdíl od předchozích let bude ve skupině ohromně silná konkurence.

„Zatím si vše dobře sedlo, ale k soupeřům máme respekt,“ opakuje Rousek. Letcům se postaví do cesty Sparta, Mladá Boleslav, Liberec - tradiční mládežnické bašty. K tomu kvalitní Hvězda a neznámá síla Neratovic a Nové Paky.

„Bude to pro nás velké měřítko. Turnaje jsme sice vyhrávali, ale byly to většinou vyrovnané zápasy,“ připomíná kouč. „Na druhou stranu - dokázali jsme opakovaně sehrát kvalitní utkání s Kometou a Třincem a porazit je. Co jsem slyšel, právě tyto týmy mají patřit ke špičce svého ročníku.“

Rousek už týmu vyhlásil jasný cíl: stejně jako loni postoupit do finálové skupiny. Ze sedmičlenné skupiny se to povede třem nejlepším.

„Což znamená, že musíme za sebou nechat někoho ze silných klubů,“ vypočítává Rousek. „Nebude tam moc prostoru na zaváhání, nesmíme mít moc velkou marodku. A pokud navážeme na výkony z turnajů, můžeme uspět a potvrdit dobré výsledky.“

Ligová premiéra je čeká příští čtvrtek na státní svátek doma proti Hvězdě.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka