8. třída
středa 30. srpna 2023

Stanley Cup do Letňan

Letňanští osmáci dovezli prestižní Stanley Cup. To není žádná přehnaná fáma, to je holá skutečnost! Poprvé v historii Letci ovládli letní turnaj prestižní akce s názvem Stanley Cup Ondřeje Paláta, jehož patronem je právě hvězda NHL. Ve vyřazovacích bojích porazili soupeře z extraligových klubů, na krk si pověsili zlaté medaile a nad hlavu zvedali repliku slavného poháru. Ohromný úspěch!

Organizátoři na tento mezinárodní turnaj zvou jen vybrané kluby. A Letňany - ty si už roky drží v žákovských kategoriích vysoký kredit. Ročník 2010 byl triumfu blízko již jednou, když před dvěma lety tehdejší šesťáci prohráli ve finále s Kometou Brno.

Teď se s ní potkali ve finálové odvetě znovu. V osmé třídě.

A byl to boj se zlatou tečkou. „Cítil jsem z týmu, jak prahne po odvetě. Hráli jsme sebevědomě, obětavě a komplexně,“ chválil svou partu jeden z trenérů Jakub Kvaček. „Vždycky je krásné, když porazíte týmy z velkoklubů. Vyřadíte obrovský Třinec, přehrajete Kometu. Víme, že jsme schopni je porážet, a je to úžasný pocit.“

Letňanská osmička minulý víkend zažila skutečnou euforii, když napodobila ročník 2012, který loni kolem Vánoc pod vedením Jana Mišnera ovládla zimní verzi stejného turnaje. Tu letní Letci dosud nikdy nevyhráli.

Až nyní. Ze základní skupiny prošli přes domácí tým, Přerov, slovenský Poprad a švýcarský Davos z prvního místa, aby ve čtvrtfinále vyřadili 8:3 Jindřichův Hradec. Nejvyrovnanější drama přišlo v dalším kole.

V cestě do finále stál proti Letcům Třinec, Letňanští získali rychlé vedení 3:0, pak drželi náskok 4:1. Jenže soupeřův široký kádr v závěru přidal a těsně před koncem manko smazal. V nájezdech ale byli šťastnější Pražané. „Nejhezčí zápas nahoru dolů. V závěru nám trošku docházely síly, ale urvali jsme to,“ těšilo Kvačka.

Zmiňované finále už mělo jednoznačnější výsledek 4:1. A Letci tak kromě repliky slavného poháru získali i nejcennější placky.

Úroveň vyřazovací fáze chválil i zmiňovaný Ondřej Palát, s nímž se pak fotil celý tým i jednotliví hráči. „Pro všechny velký zážitek. Děkujeme, že byl tak vstřícný. Sám úroveň finále hodně chválil, prý se mu hodně líbilo,“ vyprávěl kouč Kvaček.

A vyzdvihl mimo jiné individuální ocenění pro Tadeáše Červeného, který získal cenu pro nejlepšího obránce turnaje. „Mohl vyhrát klidně MVP. Kluk, který věkem může hrát za nižší třídu, to odehrál s naprostým přehledem. Jsem si jist, že tu roste další velký talent.“

Nezapomněl ani na gólmankou dvojici. „Jak Michael Krajčík, tak Samuel Honajzer jen potvrdili svoje kvality. Podle mě máme možná nejvyrovnanější dvojici tohoto ročníku v celé republice. Zachránili nás, kdykoliv nám to vzadu hořelo.“

Největší radost ale udělala Kvačkovi týmovost a zápal do hry. „A z toho budeme chtít čerpat i v sezoně,“ připomněl blížící se start soutěží.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka