A-tým
úterý 11. července 2023

Tým se skládá dál

Další posila v hangáru. Za Letce si v příští sezoně zahraje bek s obrovskými zkušenostmi z Chance ligy i zápasy v nejvyšší soutěži Ján Niko, doplní tak už stávající obměněnou letku, která vyhlíží start zápasové fáze přípravy. „Podařilo se přivést v podstatě všechny hráče, o které jsme stáli. Osa týmu stojí," hlásí trenér Jaroslav Nedvěd. Áčko samozřejmě čeká pilování souhry i alchymie na střídačce, kabinu doplní ještě try-outy.

Ozubená kolečka do sebe zapadávají, stroj začíná šlapat. U Letců pokračuje skladba kádru pro nadcházející sezonu. „Vždy potřebujete zkušené jádro. A Ján Niko do něj bude patřit," říká Nedvěd o nejnovější posile s 438 starty v Chance lize a zápasy za extraligový Liberec.

Jednání s 32letým zadákem začala už před třemi měsíci, jeho působení v Letňanech je definitivní. „Umí hrát dozadu i dopředu, podporuje útok. Slibuji si od něj, že by měl být ofenzivním paktem naší hry," vysvětluje hlavní kouč. Stejnou zásadní roli budou mít také další příchozí.

Pavel Mrňa, Jiří Drtina, Jakub Sklenář a Tomáš Pšenička.

Tak bude vypadat společně s hráči, kteří v kádru zůstali, základní osa. „Jde o určité okysličení mužstva. Kabina nám doposud vždy fungovala, na stejnou kartu sázíme dál. Mentoři sami ukáží mladším klukům jiný úhel pohledu, než má trenér.“

Letci začali složení kabiny řešit ještě v minulé končící sezoně. „Vyšlo nám prakticky sto procent příchodů zkušených hráčů, o které jsme stáli. To, co jsme si vytyčili, se splnilo," těší kouče. Jádro obalí dravé mládí, které se popere o šanci v try-outech.

Brankoviště bude hájit nově složený gólmanský tandem. Perspektivní a cílevědomý. „Míra Kopřiva tu odvedl parádní práci. Teď nastal zlom, kdy přechází do trenérské role. Jaroslav Brázdil zase zvolil jiný směr. A my také," komentuje hlavní kouč obměnu v brankovišti. „Přišli Josef Němeček a Vojtěch Nečas, kteří byli nakopnutí směrem do Chance ligy, ale nedostali tolik šancí. O post jedničky budou bojovat, každopádně příležitost dostanou oba.“

Ofenziva i defenziva budou výrazně posíleny o zkušenost. „Tomáše Pšeničku jsem si přál mít. Spolupracoval jsem s ním už ve sparťanském dorostu a jeho kariéra směřovala do extraligy," uvědomuje si Nedvěd. „Část energie ale věnoval studiu, což velmi podporuji. Má hotovou školu a pro nás bude velkým přínosem. Je vysoký i rychlý hráč s výbornou střelou. Jsem rád, že ho máme stejně jako Jirku Drtinu, s nímž jsem hrál na Kladně. Ten nám pomůže v klíčových momentech, kdy se utkání lámou.“

Útok doplní také Pavel Mrňa a Jakub Sklenář. „Budou velmi platní. Jsem rád, že zvolili náš klub," má jasno Nedvěd. A co bude dál? Osa kádru je podepsaná, další vývoj napoví přípravné zápasy. „Když se za měsíc někdo uvolní a bude mít vizi hrát za Letňany, jsme tomu otevřeni. Ale super hráče už nehledáme, i když doplnění kádru ještě přijde," dodává.

Spolupráce bude fungovat jak s Litoměřicemi, tak pražskou Slavií. „Budeme mít velkou konkurenci. Chtěl bych, aby hráli kluci, kteří budou makat naplno na tréninku a zápasům dají 150 procent. Náš hokej je tak nastavený. Chceme být brusliví a chceme být agresivní. Není čas na poflakování," říká Nedvěd.

Po krátké pauze budou následovat přípravné zápasy, první z nich je v plánu už 18. srpna proti Kobře. „Půjde i o chemii mužstva, musí si to sednout. To už je také práce moje a zkušenějších hráčů. Očekávání po předchozích dvou sezonách máme," netají se hlavní kouč.

„Náš cíl je play off. A hrát dobrý hokej, který bude kluky posouvat dál,“ uzavírá.

Letci v sezoně 2023/24


Brankáři: Vojtěch Nečas, Josef Němeček
Obránci: Lukáš Chalupa, Nikita Gurjevsky, Václav Kolářík, Zoran Fiala, Jiří Drtina, Ján Niko
Útočníci: Dominik Arnošt, Jiří Uhlík, Štěpán Turek, Matěj Poul, Lukáš Vacín, Kryštof Hrala, Libor Švec,
Tomáš Pšenička, Pavel Mrňa, Jakub Sklenář


Foto: Natálie Havelková

Čtěte také

Podcast hokej zblízka