Téma
úterý 15. srpna 2023

Jak na start sezony

Je to věčná otázka přípravy. Co dělat proto, aby se hráč ideálně naladil a připravil na ostrý start sezony? Jak nic nepodcenit? Nejde to úplně jednoduše. „Hlavně bych klukům doporučil, aby si uvědomili, jestli hokej chtějí dělat," říká trenér Martin Uldrich. A někdy je potřeba také myslet na věci mimo led.

Schody, kopce, rovinky, posilovna, ovál a vedro. Suchá příprava umí být náročná, pro nabrání fyzičky do celé sezony ovšem nezbytná.

„Je důležité chtít dřít, makat a trénovat dál. Myslet se musí ale také na důležitost odpočinku," ví Uldrich. Také ve volných měsících bývá sport důležitý, i když v úplně jiném žánru. „Kluci často hrají inline hokej, což je v pořádku. Měli by zapojit také další sporty: fotbálek, beachvolejbal, plávání, jízdu na kole, zamknout se někam do ringu, jakmile jsou starší," doporučuje Uldrich. Sám ví, že nejde myslet pořád jen na brusle a hokejku.

Někteří rodiče každoročně tráví léto s dětmi na hokejových kempech. Ty určitě nejsou od věci, jen se nic nesmí přehánět. „Zažil jsem to, někdo nechával děti na hokejových školách i víc turnusů za sebou," konstatuje zkušený letňanský kouč. „Kluci neměli čas vydechnout, v červenci byli zavření ve výcvikovém středisku a pak v nové sezoně je to trochu semlelo.”

To, že si neodpočine tělo, je jedna věc, hlavně si však nedá pauzu od hokeje ani hlava. „Je důležité mít léto pestré a nepohybovat se jenom kolem haly, kde se člověk na dalších devět měsíců v roce zavře.“

V srpnu už se potřebujete ladit herně i mentálně. Cítit natěšenost na nový ročník. „Hráč by si měl uvědomit, jestli hokej opravdu dělat chce. To je první klíčová věc. Od sedmé, osmé třídy by měli mít kluci sami hlavu srovnanou a měli by sami chtít trénovat," zdůrazňuje Uldrich. Co to znamená a co to obnáší? „Využít všechny možnosti, které trenér nabídne. Nebát se, zeptat se, zkonzultovat věci." Spousta koučů z Letňan má kromě vlastních zkušeností také kolegy z jiných příbuzných odvětví a sportů, s nimiž jsou v pravidelném kontaktu.

A proč se bavíme zrovna o tomto věku? Premiérová ostřejší letní příprava bývá poznat právě v sedmičce, i když stále spíš formou her. „To může přetrvávat až do vyšších kategorií, každopádně je důležité, aby kluci sami věděli, proč to dělají a byli natolik inteligentní a zapálení, že i když to bolí, udělají to a překonají," komentuje Uldrich dál. „Pak mohou být rádi – a to platí také během sezony – že se někam posunuli a cítí to na sobě.“

K dobrým výkonům nepomohou jen rituály a psychická příprava na zápas, vše je o návycích. „Už děti by je do sebe měly dostávat, aby si uvědomovaly, proč danou věc dělají. Později je budou dělat samostatně, zautomatizují se, což bývá součást vývoje," dodává Uldrich.

„Když jsem měl v kariéře povedený start sezony, vždy jsem v létě dobře trénoval,“ uvědomuje si šéftrenér Letců a bývalý skvělý bek Jaroslav Nedvěd. „Je to jednoduchá rovnice. Během rozjeté soutěže už máte svoje rituály a zvyky, které vám pomáhají v jednotlivých předzápasových dnech být v klidu a nějaké své zóně, celkově se sezona odvíjí ale podle něčeho jiného.“

Čeho? „Skládá se z dobré přípravy, spousty dřiny, potu v lese i na ledě. Potom to dopadne dobře," dodává s úsměvem Nedvěd. „Pokud člověk hokej miluje, může být na zimáku každodenně a je mu to jedno, bude se zlepšovat. To byl třeba případ Václava Karabáčka s Jakubem Vránou v první dekádě historie klubu," navazuje Uldrich. To je ve finále ten nejefektivnější recept na úspěch ze všech.

Jak se tedy naladit na novou sezonu?

Ideálně být lehce odpočatý od hokeje a hlavně chtít a makat. Pak je naděje, že všechno půjde, i když se třeba zrovna v prvních kolech nezadaří.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka