Téma
neděle 02. července 2023

Dřina v létě se mění

Nechuť, bolest a někdy přemáhání. I to je součást letní přípravy. Letci svůj letošní cyklus končí, třeba juniorská parta kouče Martina Uldricha se znovu sejde až po volnu v červenci. Tradiční období dřiny se ovšem proměnilo, už se neskládá jen z nekonečných koleček na ovále, naopak vhod přijde také bazén. „Mám strašně rád borce, kteří to umí v tréninku přepálit. Jít za svoje hranice. Tím se totiž posouvají," říká zkušený trenér úvodem.

Letní příprava je neoddiskutovatelně jiná než před lety, postupem času se mění, vyvíjí. „Od doby, co fungují Letňany, se začalo najíždět na kombinovanou přípravu," vysvětluje Martin Uldrich. Na mysli má propojené tréninky na suchu na ledě. „V hokejové veřejnosti existovaly dřív výhrady a obavy, ale tento trend se stal běžnou součástí léta.”

Právě možnost celoroční přípravy na ledě podle něj zčásti definovalo jméno klubu. „Říkalo se, že všichni Letci opravdu létají po ledě," usmívá se. „Myslím, že to bylo právě z toho důvodu, že děti měly naježděno víc než ostatní kluby, které třeba v květnu, červnu a červenci tolik bruslit nechodily.“

Minuty mezi mantinely se totiž nasčítávají. A v létě je prostor se věnovat dovednostem i ostatním herním atributům, na které pak není v sezoně tolik času. „Dělá to ohromný rozdíl," poznamenává kouč. Právě tento směr přípravy letní dřinu proměnil. Nebo možná spíš překopal.

„Dřív se hodně běhalo na vytrvalost a dálku. Začal jsem osobně využívat beachvolejbalové kurty, skákání a sprinty v písku. Jde o kratší vzdálenosti, ale nohy pracují na maximum," dodává trenér s tím, že se začalo spoléhat častěji rovněž překážky a sprinty. Třeba letos nechyběl u Letců ani bazén.

I to je další důkaz toho, jak se letní dřina proměnila.

„Je to dobrá kompenzace, člověk se opravdu protáhne a natáhne. Zároveň zvyšuje plavání objem kapacity plic. Důležitou složkou musí být regenerace," zdůrazňuje. Všechno špatně ale v historii nebylo. „Ačkoliv rozhodně nejsem jeho příznivcem, v minulém režimu měli prvky přípravy zpracované velice dobře,“ míní Uldrich a sám ví, že klíčovou roli hraje také zpestření.

Nejde každý den pouze běhat na oválu. „Mám rád, když kluci nejsou zavření na jednom sportovišti. Krásné jsou lesoparky. Zkrátka vše se nemusí odehrávat jen kolem haly, kde je pak člověk stejně deset měsíců zavřený," přibližuje. I proto hledá varianty, jak kádru letní měsíce ozvláštnit.

Letce teď čeká krátká dovolená a pak návrat do tradičního hokejového cyklu.

„V srpnu ještě proběhne kontrola a dodělávání kondice, je potřeba kluky trochu prověřit. Možná už začneme tvořit také něco hokejového, ale v dorostu a juniorce nás ještě čeká skládání týmu. Přijde fáze zvykání si," očekává Uldrich. Soutěž začne ve druhé polovině září. „Bude čas se připravit,“ uzavírá.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka