A-tým
úterý 06. června 2023

Tým se mění, vize zůstává

Od druholigového finále už uplynuly týdny a Jaroslav Nedvěd s odstupem času hodnotí minulou sezonu. „Vrátily se nám dva roky poctivé práce,“ říká letňanský trenér. V A-týmu se mu úspěšně povedlo nastavit cestu, kterou Letci chtějí v dospělém hokeji razit: totiž dávat příležitost mladým hráčům a pomáhat jim v dalším kariérním rozvoji. „Je to naše vize. Těší mě, že se nám ji daří naplňovat.“

Jedna nepříjemná otázka na úvod: jak se vyrovnáváte s celou řadou odchodů? Protože jich není málo a jde o výrazné hráče.
Pravda, málo jich není. Na druhou stranu je to i nějaká vizitka naší práce. Ti hráči totiž neodchází, protože by v Letňanech nechtěli hrát, odchází z důvodu, že mají šanci na vyšší soutěž nebo jim byly u konkurence nabídnuty takové podmínky, že si budou moci vydělat hokejem peníze. To je přece pěkné, ne?

Pro vás to neznamená starosti navíc?
Beru to tak, jak to je, proč se tím trápit? Naopak, jsme za všechny ty kluky rádi, přeju jim jen to dobré. Tady v Letňanech nemáme nafukovací rozpočet, nemůžeme konkurovat Příbrami, Chomutovu nebo Benátkám, kde města podporují tamní kluby milionovými částkami. My hrajeme v Praze, druhou ligu, žádné dotace, žádné dvouleté nebo tříleté kontrakty. A tak začneme zase takříkajíc od nuly, poskládáme nový tým a koloběh se znovu rozjede. Někteří hráči tady zůstali, někteří odešli, jiní zase přichází.

Zní to, jako byste cítil spíše zadostiučinění.
Nastavili jsme tu nějakou vizi a té se snažíme dosáhnout. Ta vize spočívá v tom, že dáváme dobrou příležitost mladým hráčům a pomáháme jim v jejich dalším rozvoji. Sázíme na mládí. V Česku už není žádná Dukla, my ale mladým klukům dáváme šanci v překlenovacím období, kdy se potřebují adaptovat na dospělý hokej a nemají ještě na extraligu nebo nedostali šanci v první lize. Mohou tu sbírat cenné zkušenosti, udělat si nějaké jméno, mentálně i fyzicky dospívat, posouvat se v hierarchii výš a výš. Hodně hráčům se to podařilo. Našli u nás plnohodnotnou roli, někdy i klíčovou.

I přes mladý kádr Letňany v obou sezonách došly až do finále II. ligy. Jste na svůj tým pyšný?
Samozřejmě, sezonu hodnotím velmi kladně. Ti kluci obětovali svůj volný čas po práci nebo po škole, chtěli na sobě pracovat, tvrdě makali. A vyplatilo se to. Naše největší síla byla v týmovosti. A v zápalu a chuti do hokeje, cítil jsem, že ji máme větší než favorizovanější týmy.

„Děkujeme za podporu našim fanouškům, dětem a mládežníkům.“

Má ještě cenu vracet se k finálové porážce se Znojmem?
Nebudu naivně říkat, že jsme je mohli porazit. Soupeř byl opravdu silný. Je škoda, že se nám nepovedl první zápas, kdy jsme utrpěli debakl (0:10 - pozn. red.), protože oni se tím dostali do pohody a bylo hotovo. Možná kdyby se sešlo pár věcí a neměli jsme zraněné, mohli jsme v jednom nebo dvou zápasech Znojmo víc potrápit. Ale to už nemá smysl řešit.

Zkušenosti z loňského play-off se ale v tom letošním jistě hodily, že?
To stoprocentně. Loni si třeba hodně kluků poprvé zažilo, jaké to je hrát sedmý zápas finále. Letos z toho čerpali. S Vrchlabím nebo Vyškovem to byly vyrovnané série, mně ale přišlo, že jsme v klíčových utkáních udrželi větší nadhled a vyvarovali se stresu, což bylo díky zkušenostem z loňska. Co bych chtěl ale ještě ocenit, to byla podpora našich fanoušků, dětí a mládežnických kategorií. Za to fandění po celou sezonu jim moc děkujeme.

A-tým už je v přípravě na novou sezonu. Vnímáte při jednání s posilami, že si Letci získali v soutěži silné renomé?
Zrovna v posledních dvou dnech se nám přihlásili dva hráči, že by za nás chtěli hrát. Sami od sebe. To jen potvrzuje to, o čem jsme tady mluvili. Kluci vidí, jakou cestu v Letňanech razíme, chtějí se poprat o šanci, protože preferujeme mládí. Jak už jsem řekl: já nebudu podělaný z toho, že nám třetina hráčů ze základu odešla. Tak náš systém naučíme nové kluky a dáme ice-time dalším. A nebudeme po základní části první, ale třeba pátí, šestí. Nemám o nás strach.

Za rok to samé můžete řešit znovu.
No a? Budu mít z toho stejnou radost jako letos. Podívejte, ti kluci kvůli covidu třeba rok nehráli, pak přišli a byli tady ochotni hrát za hokejky a brusle. Dobře pro ně, dnes si někteří z nich vydělají hokejem peníze. Já jim naopak děkuju, že tady hráli, a přeju jim v jejich novém angažmá jen to nejlepší. Vezměte si Lukáše Kastnera - dva roky sem dojížděl až z Trutnova, nevynechával tréninky ani zápasy, ale dál to nešlo. Rozrostla se mu rodina a bylo to už neúnosné. Ale klobouk dolů před ním.


POTVRZENÝ KONEC V TÝMU
Jaroslav Brázdil, Miroslav Kopřiva, Lukáš Kastner, Jiří Hozák, Dominik Řepík, Ivan Lytvynov, Dominik Havelka

POTVRZENÉ POKRAČOVÁNÍ V TÝMU
Dominik Arnošt, Jiří Uhlík, Lukáš Vacín, Kryštof Hrala

OTAZNÍKY V TÝMU
Adam Kellerstein, Jakub Wojnar, Tomáš Labuzík, Zoran Fiala



Kdo všechno tedy definitivně potvrdil odchod?
Kromě Kastnera i Hozák, Řepík, Lytvynov, Havelka. Končí i naše brankářská dvojice Brázdil - Kopřiva. Vím, že nad dalšími nabídkami uvažují Uhlík, Vacín nebo Kellerstein. Wojnar zase neví, jestli bude pokračovat vinou zdravotních problémů a pracovního vytížení. Jak už bylo řečeno na začátku: není toho málo.

Prozradíte naopak už nějaké posily?
Stěžejní pro nás je, že jsme udrželi útočníka Dominika Arnošta. Zatím bych ale s výčtem posil ještě počkal, protože jsme v období try-outů a hodně hráčů bude bojovat o místo v kádru, s dalšími ještě jednáme. Některá jména už naopak podepsaná máme, oznámíme je v nejbližších dnech.

Post v brankovišti máte také vyřešený?
Máme. Ale jak jsem řekl: vše oznámíme v brzké době.

Dá se říci, že se Letci řídí celosvětovým trendem moderního hokeje? Tedy mládí vpřed především?
Já sám hrál do 42 let, vážím si starších hokejistů, kteří jsou i ve svém věku ochotni dávat hokeji maximum. Ale je potřeba tým naředit tak, aby měl šanci obstát. A dravost, rychlost a přímočarost určuje trend dnešní doby. V Česku obecně chybí kvalitní univerzitní soutěž, tu můžeme Spojeným státům jen tiše závidět. Chance liga zase zavání profesionálním hokejem, kde se hraje hlavně na výsledky. Opravdu tu chceme plnit funkci jakési Dukly, udržet mladé kluky u kvalitního hokeje a pomoct jim zůstat trpěliví. A nepopírám: moc rád bych do áčka začlenil i pár juniorů, byť je to z regionální juniorské ligy obtížné.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka