A-tým
pondělí 12. června 2023

Dva scénáře, jeden příběh

Dva roky stačily Letňanům k tomu, aby si při svém návratu do třetí nejvyšší české soutěže vybudovaly vizitku jednoho z nejnebezpečnějších týmů v lize. Zajímavé je, že přestože Letci dosáhli v obou ročnících identických výsledků - vítězství v základní části a prohra ve finále play-off, cesta k nim snad nemohla být odlišnější. Šlo o dvě sezony výsledkově stejné a přece tak jiné.

Základní část

Prvním střípkem do skládačky letňanského úspěchu byla základní část, kterou Letci v obou sezónách dokázali vyhrát. A právě tady začínají odlišnosti.

V ročníku 2021/2022 totiž Letňany hrály druholigovou skupinu Sever, v níž se sešlo pouze osm týmů. Po 42 zápasech slavil tým z hlavního města prvenství s náskokem dvou bodů na svého pozdějšího finálového soupeře ze Dvora Králové.

Před sezónou 2022/2023 následovala revize druholigové soutěže, která Letce nasměrovala do šestnáctičlenné skupiny Západ. V početné konferenci svěřenci Jaroslava Nedvěda vyhráli úvodní i nadstavbovou část, čímž si opět zajistili výhodné nasazení do play-off.

„Loni to bylo zvláštní, protože pořád mezi sebou hrály ty samé týmy dokola. Letos s tím nikdo nepočítal. Samozřejmě jsme šli do toho s tím, že chceme uspět, ale byli jsme pokorní,“ ohlíží se Jiří Hozák, jenž klub opouští, ale A-tým dovedl k oběma úspěchům jako kapitán.

Cesta do finále

Další odlišností je rozhodně délka cesty, kterou musel letňanský tým urazit do bojů o druholigové zlato.

Zatímco v loňské sezóně stačily Letcům k postupu do finále čtyři výhry v semifinálové sérii nad Hronovem, letos naskočili už do osmifinále 2. ligy, v němž už se střetávaly celky z obou konferencí. Finálová brána se Pražanům otevřela až po 12 zápasech a vzrušující semifinálové sérii s Vyškovem.

„Loni to bylo opravdu rychlé, letos zase náročné. Vrcholem bylo určitě to semifinále s Vyškovem, ještě teď mi z toho naskakuje husina,“ vzpomíná Hozák především na pětizápasový thriller s Moravany.

Finále

Aby byl výčet rozdílů obou sezón kompletní, je třeba se pozastavit i u finálové série. V ní Letci zažili jak nejrychlejší možný konec, tak bitvu do poslední minuty rozhodujícího sedmého klání.

A právě prohra v sedmém utkání loňského finále se Dvorem Králové je připravila o baráž o postup do vyšší soutěže. V rozhodujícím duelu o všechno tehdy Letci nestačili na Rodos poměrem 2:4.

O rok později, tedy letos, to byla zase úplně jiná písnička. Letňany narazily na suverénní znojemské Orly, kteří ve finále dominovali a po čtyřech zápasech slavili prvenství ve 2. lize. Nedvědova družina i tentokrát skončila těsně pod vrcholem.

„Větší zklamání bylo přece jen minulý rok, kdy to bylo na férovku v sedmém duelu. Letos to tím jednoznačným průběhem na vstřebání tak těžké nebylo,“ přiznává Hozák, který se aktuálně s letňanským dresem loučí.

Letci tak poznali, že k podobným úspěchům mohou vést různé cesty, které bývají úplně jiné.

Kam zavede osud letňanské hokejisty příští rok?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka