A-tým
středa 10. května 2023

Nikdo s námi nepočítal

Je to už pár dní od momentu, kdy vypršel čas poslední druholigové třetiny sezóny 2022/2023. Letci si v ní počínali výborně a po finálové prohře se Znojmem opět po roce skončili těsně pod vrcholem. Radost z povedeného ročníku to však v Letňanech nezkazilo. „Už po vítězství v základní části jsme věděli, že to bude úspěch, ale tím play-off se to ještě umocnilo,“ je na tým hrdý kapitán Jiří Hozák.

Už jste stihli vstřebat finálovou prohru se Znojmem?
Věřím, že jo. Všichni jsme věděli, jak na tom Znojmo je. Jakýkoli vyhraný zápas by pro nás byl úspěchem. Že to skončilo 0:4 je na jednu stranu kaňka, ale s tím pomyšlením na realitu se to vstřebávalo dobře.

Bylo přínosné si vyzkoušet konfrontaci s vyšším levelem, na kterém Znojmo objektivně je?
Určitě. Orli mají na to, aby hráli střed Chance ligy. Ten jejich tým funguje na bázi každodenního tréninku a poctivé regenerace, kdežto my chodíme do práce. To jsou rozdíly, které ve finále poskládaly ten výsledek. Tím ale vůbec neshazuji jejich hokejové dovednosti.

Je horší prohrát finále 0:4, nebo naopak v rozhodujícím zápase, jako tomu bylo loni?
Větší zklamání bylo přece jen minulý rok, kdy to bylo na férovku v sedmém duelu. Letos to tím jednoznačným průběhem na vstřebání tak těžké nebylo.

Jedním z highlightů sezóny byla otočka v semifinále proti Vyškovu. Dokážeš popsat tu euforii, která vás tehdy zachvátila?
To bylo skvělé, ještě teď mi z toho naskakuje husina. Na začátku jsme nevěděli, do čeho jdeme, protože jsme s Vyškovem nikdy nehráli. Venkovní zápasy jsme hráli snad na nejmenším hřišti v republice, o to víc si ceníme té důležité výhry ve čtvrtém semifinále. Doma už jsem pak o nás nepochyboval. Rozhodující zápas byl vrcholem naší sezóny.

Mohla ve finále hrát roli únava ze semifinále?
Myslím, že ne. Únava je během play-off u všech, spíš to bylo o jejich sebevědomí. Oni byli na koni, prohráli v základní části snad jen jeden zápas. My jsme naproti tomu byli ustrašení. Když hned po první třetině finále prohráváme 0:5, tak se na to těžko reaguje i v dalších zápasech. Přílišný respekt nás hodně srážel.

Opět jste vyhráli základní část. Je to cennější triumf než loni, kdy byla méně početná konkurence?
Stoprocentně. Letos s tím nikdo nepočítal. Samozřejmě jsme šli do toho s tím, že chceme uspět, ale byli jsme pokorní. Věděli jsme o týmech, které sestoupily z Chance ligy, i o zlepšení ostatních mužstev jako Tábor nebo Příbram. Postupem času už jsme si uvědomovali, že jsme v naší konferenci nejlepší a nakonec z toho bylo zasloužené prvenství. Je to ohromný úspěch.

Tobě se letos velmi dařilo i osobně. Jaké to bylo hrát s vizitkou jednoho z lídrů ligové produktivity?
Ne, že bych nevěděl, kde se to ve mně vzalo, ale bylo to až nad očekávání dobré. Taková moje exploze. Určitě musím poděkovat spoluhráčům z lajny i přesilovkové formace. Určitě mám radši, když vím, že se na mě jako na kapitána tým může spolehnout.

Lze tedy sezónu 2022/2023 vyhodnotit jako úspěšnou?
Určitě! Už po vítězství v základní části jsme věděli, že to bude úspěch, ale tím play-off se to ještě umocnilo. Hráli jsme skoro až do posledního hracího dne. Trochu těžší bylo skousávat tu nálož ve finále, ale to tak prostě bylo.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka