Odchovanci
čtvrtek 30. března 2023

Když syn hraje NHL

Nebylo to zrovna všední úterní ráno. Letňanský trenér Martin Rousek ponocoval, s napětím totiž sledoval velkou premiéru syna Lukáše v NHL. Jen co zkušený kouč dosedl na gauč, aby naladil Buffalo s Montrealem, talentovaný ranař už pálil ostrými. „Na manželku jsem křičel, že je konečně furt před bránou," smál se pyšný otec. Rousek mladší v zápase oslnil, upozornil na sebe kromě trefy také asistencí u třetí branky Šavlí.

„Už jsem tomu moc nevěřil," neskrýval Martin Rousek v reakci na famózní premiéru syna. Zkušený kouč ví, že velkou roli hraje vždy doporučení realizačního týmu z farmy. „Byl jsem trochu pesimistický, NHL se jevila jako velký sen. Lukáš pro něj dělal všechno," pokračoval. O pár dní dřív, v sobotu, byla celá rodina natěšená. Ještě patnáct minut před začátkem duelu figurovalo jméno 23letého odchovance Letců v sestavě.

Hvězdný Tage Thompson ovšem nakonec i přes zdravotní komplikace velký debut bývalému Letci sebral.

„V neděli mi Lukáš volal, že jede zpátky na farmu. Každopádně ho pak povolali zase zpět," vysvětloval letňanský trenér. A vyšlo to. První zápas a rovnou proti Montrealu, baště z Original Six. „Byli jsme nervózní, aby se nebál. Aby to nebyla tragédie," svěřil se táta.

Místo toho se psala úplně odlišná story.

V čase 3:49 Rousek zavěsil a slavil velmi rychlý první gól v nejlepší lize světa. Mimochodem tahle trefa byla vůbec nejrychlejší brankou z premiérových všech Čechů, co se kdy na slavné scéně představili. „Motal se kolem brány. Vždy jsem mu říkal, že tam musí být a že nikdy neví, kdy se to k němu odrazí," těšilo Rouska staršího. „Už před gólem jsem manželce říkal, že je pořád před bránou. Tam, kde má být. No a dopadlo to naprosto nad očekávání," smál se kouč čtvrté a sedmé třídy.

Foto: Jiří Kulich oslavuje branku Lukáše Rouska (Buffalo Sabres)K trefě navíc o něco později Lukáš přidal i asistenci. Z mače si odnesl bilanci 1+1, třináct střídání a přes devět minut na ledě. Jaký je vlastně život na farmě, kde strávil šikovný útočník většinu sezony? „Lepší období střídají ty horší. Když se týmu na začátku dařilo, syn byl nadšený. Pak se to trochu začalo bortit. Říkal jsem mu, ať není skeptický. Ať hraje naplno a táhne tým, že šance přijde. A když ne, může si říct, že udělal všechno.“

„Chvíli už Lukáš přemítal i nad návratem. Ale všichni bývalí spoluhráči ze Sparty včetně Michala Řepíka mu říkali, že musí vydržet. Že i Tomáši Plekancovi to trvalo 2-3 roky," věděl Rousek. A měli pravdu, než se dlouholetý centr Habs se skvělou kariérou usadil nastálo v NHL, odehrál za Buldoky z Hamiltonu v AHL 231 zápasů. „Na kluky teď dá víc než na tátu."

Body, dohrávání soubojů a nasazení teď 23letému forvardovi vynesly další potenciální pozvánku. „Po zápase ho poslali zpět na farmu, ale s tím, že kdyby se něco stalo, povolají ho. Lukáš byl šťastnej, v lepší náladě. Jsem rád, že mu kluci jako Jirka Kulich přijeli fandit. Mám velkou radost, že se kluci podporují a nezávidí si. Je to moc pěkný," dodal táta.

Přemýšlí rodina nad výletem za oceán? „Určitě, jen bychom rádi měli jistotu," měl jasno kouč, které dlouhé roky syna vedl, s dovětkem, že u tříd má hodně práce. „Až budeme vědět, kdy Lukáš nastoupí, na NHL bychom jeli," uzavřel.

Foto: Twitter / Rochester Americans

Čtěte také

Podcast hokej zblízka