Odchovanci
úterý 28. března 2023

Rouskův debut z říše snů

Zní to až neuvěřitelně, ale za 20 let existence letňanského klubu se v NHL prohání už druhý Letec! Premiéry v nejslavnější hokejové lize světa se v noci z pondělí na úterý dočkal Lukáš Rousek. A byl to debut z říše snů - hned ve svém prvním střídání za Buffalo Sabres skóroval, v zápase proti Montrealu stihl ještě asistenci. A byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. Wau, wau, waaaau!

Takový vstup do NHL neměl ani jeho předchůdce Jakub Vrána. Lukáš Rousek je po něm už druhým odchovancem Letňan, který si splnil velký dětský sen, a nic mu nemůže zkazit ani prohra 3:4 po samostatných nájezdech. Co víc: český útočník se hned zapsal do klubové historie Sabres, když se stal prvním hráčem od roku 1999, jenž při svém debutu v NHL zapsal dva a více bodů.

S nadsázkou řečeno - Sabres museli čekat, až se „Rousíno“ narodí a vyroste. Právě v roce 1999 totiž přišel na svět.

Předčasně si tak nadělil fantastický dárek ke 24. narozeninám, které oslaví 20. dubna.

Ruce nad hlavu zvedl už v čase 3:49, když se k němu odrazila střela o zadní mantinel. V předbrankovém prostoru nezaváhal a pohotově umístil kotouč do odkryté sítě.

„Zůstal jsem před brankou a věřil, že by se ke mně mohl puk dostat. A vyplatilo se být připravený,“ popsal svůj životní moment Rousek. „Jsem nadšený, dát gól hned ve svém prvním střídání v NHL, to je úžasný pocit. Já to vůbec nečekal, překvapilo mě to,“ zářil Rousek po zápase.

A to z jeho strany nebylo všechno.

Zhruba v polovině druhé třetiny rozjel akci, na jejímž konci trefil třetí gól Sabres Riley Stillman. Na ledě ve třetí formaci s Tysonem Jostem a Viktorem Olofssonem odehrál celkem 9 minut a tři vteřiny.

Rouskova bilance 1+1 v prvním startu NHL ohromila i trenéra Buffala Dona Granata. „Lukáš má skvělý cit pro hru. Dobře zná, jakým způsobem hrajeme, a hned věděl, co má na ledě dělat. Je to výborný hokejista. Jsme s ním naprosto spokojeni.“

Spokojena bezesporu může být i nová superstar letňanského hokeje. Rouskovi se vyplatila trpělivost, od roku 2019, kdy ho Sabres draftovali v šestém kole jako 160. hráče v pořadí, strávil po angažmá v pražské Spartě dvě sezony na farmě v Rochesteru. Loni ho zastavilo vážné zranění, letos už zaznamenal 15 gólů a 34 asistencí v 62 zápasech a výrazně si řekl o šanci.

Tu dostal. A také chytil za pačesy.

„Nejdřív budu volat rodině, všichni mi říkali, že se budou dívat,“ svěřil se Rousek po utkání novinářům. Jeho otec Martin od rána přijímá gratulace v Ice Areně, kde působí spoustu let jako trenér mládeže. I on má na jeho kariéře velký podíl, v časech, kdy Letňany měly dorostenecké kategorie v extralize, jeho syn doslova drtil soupeře a sám rozhodoval zápasy.

Jeden příklad za všechny je například V TOMTO ČLÁNKU.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka