A-tým
středa 08. března 2023

Výstup na vrchol začíná

Z outsidera favoritem. Letňany si během dvou sezon po návratu do II. ligy vybudovaly renomé, v obou letech projely základní část s pedálem na plynu a vybojovaly si ty vůbec nejvýhodnější pozice pro play off. Vloni narazily až v sedmém zápase finále, teď vyhlíží novou šanci. Boj o zlato, ale třeba i o postup do Chance ligy, právě začíná.

Sto bodů a přes dvě stovky vstřelených gólů. Letci opět po roce baví ligu, vydařenými výkony v základní části i nadstavbě se samy pasovaly do role favoritů. Soupeři se na ně poslední měsíce připravují s daleko větší pečlivostí, což se projevuje ve stylu utkání a zahuštěných obranách. „Jsme optimisti, ale tohle jsme nečekali. Budeme chtít patřit ke špičce soutěže i dál,“ říká hlavní trenér Jaroslav Nedvěd.

A vyhlíží první domácí vyřazovací zápas, skvadra vyzve Děčín, poprvé už 11. března doma v 17:30.

Ale odbočme ještě na začátek ročníku, ten byl totiž snový. Letňany obalily už utvořené jádro týmu novými hráči, parta si sedla. „Musím říct, že jsme ve výběru výrazně nešlápli vedle. Kádr jsme posílili,“ ví zkušený kouč. Cíle klubu byly jasně dané: hrát v horní polovině soutěže a kvalifikovat se do lepší nadstavbové skupiny. To se s přehledem povedlo, Letci už v listopadu vyskočili na první místo tabulky a drželi se tam až do pozdního února.

„Klobouk dolu. To, že budeme tak vysoko, jsme nečekali ani v nejdivočejších snech. Je to dané prací hráčů na trénincích i obětavostí a trpělivostí jejich rodin,“ hledá hlavní kouč A-týmu důvody famózní formy. Za výsledky hnal kádr i nově založený fanouškovský kotel, jenž se stal nedílnou součástí nejen domácích zápasů v Letňanech. Skvělý fanklub častokrát vyjel také k soupeřům, kde na tribunách klub reprezentoval.

Teď ovšem přichází úplně nová výzva.

„Závěr nadstavbové části nás nezachytil v top luxusní formě,“ uvědomuje si Nedvěd. Letka sice pravidelně dokázala nacházet cestu k vítězství, po cestě ovšem párkrát škobrtla. „Musíme se znovu semknout, před play off se restartovat. Ostatní celky nás berou jako favority, jsou soutředěné a nabrífované,“ popisuje dál. Realizační tým přesto věří, že tým může v nadcházející části soutěže zanechat stopu. „Utáhneme šrouby. Přitvrdíme v detailech jako na začátku sezony, kdy jsme každý souboj hráli na krev.“

Zatímco vloni bylo pro Letce play off velkou premiérou, teď je klub o rok zkušenější. Systém soutěže je každopádně neúprosný, celek z Prahy 18 se bude muset probít přes tři série do grandfinále. „Bude těžké projít co nejdál. Ale nemyslím si, že je to nepřekonatelná výzva,“ tvrdí Nedvěd. Lavičku trápí jen dvě vážná zranění Dominika Řepíka s Václavem Koláříkem.


Očima Jaroslava Brázdila:
Play-off si užívám ze všeho nejvíc

„Play off je specifické. Každý zápas se počítá a rozhoduje každá herní situace. Musíme se připravit, zlepšit ideálně všechny oblasti naší hry a vyvarovat se chyb. Utkání budou vyrovnanější, musíme být maximálně soustředění. Největšími našimi přednostmi jsou právě tvrdá práce, tumový duch a schopnost hrát jako celek. Máme skvělé hráče na každé pozici. Během první fáze sezony jsme dokázali poctivě plnit plán a hrát svoji hru, díky čemuž jsme dosáhli na skvělý výsledek. Teď musíme dělat to samé. Budeme chtít jít zápas po zápasu. Musíme táhnout za jeden provaz. Zápasy play off si užívám ze všeho nejvíc, jde o vyvrcholení sezony, celý rok jsme na něj dřeli. Těším se moc, doufám že se nám třeba povede také vyprodat náš hangár (Ice Arenu, pozn. red.).“


Ačkoliv jde o populární fráze, Letci se chystají šlapat krok po kroku. „Když nebudeme ve finále, nebudeme zklamaní. Chceme se dostat nejdál, jak jen to půjde. Je potřeba překonávat překážky. Střídání po střídání. Chceme dělat dobrou reklamu Letňanům,“ přeje si kouč.

S podobným přístupem souhlasí i gólman Jaroslav Brázdil. Jedna z předsezonních posil a zároveň opora kádru. „Rádi bychom dosáhli minimálně stejného výsledku jako minule, kdy se kluci dostali do finále. Nejlepší mentalita pro nás bude se soustředit na každý zápas. Dát do nej všechno a věřit schopnostem svým i spoluhráčů.“

Velkou výhodou je, že Letci stojí na hráčích, kteří v Letňanech vyrostli. K místu mají vazbu, za vrtuli na hrudi dýchají. „Wojnar, Kropáček, Pejchal,“ vyjmenovává Nedvěd a počítá dál. „Jde o skvělou návaznost. Nemáme sestavené mužstvo z celé republiky, ale jádro tvoří místní kluci, kteří ve čtvrti vyrůstali,“ dodává hlavní kouč. Do zápasu A-týmu se během sezony zároveň zapojila také pětice juniorů.

„Zatím to byla skvělá jízda, kterou jsme si užili. Tvrdou prací a nasazením jsme dokázali předčit očekávaní. Jsem hrdý na to, co jsme jako tým dokázali. Další výzvy nás čekají,“ uzavírá Brázdil.

Play off startuje. A Letňany do něj vletěly vysokou rychlostí.

Rozpis play off

11. března (17:30): HC Letci Letňany – HC Děčín
13. března (18:00): HC Děčín – HC Letci Letňany
15. března (18:00): HC Letci Letňany – HC Děčín
17. března (18:00): HC Děčín – HC Letci Letňany (případný)
19. března (18:00): HC Letci Letňany – HC Děčín (případný)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka