Fanklub
pondělí 06. března 2023

Už jsme jako rodina

Tahle nesourodá partička se zkraje sezony dala dohromady pro společný záměr: založit zde klubový fanklub a podporovat A-tým Letců v tažení 2. ligou. „Cítíme, že jsme součástí toho tažení. A to je pro nás největší odměna,“ vypráví Zdeněk Svoboda, předseda zájmového spolku, jímž je fanklub oficiálně registrován. S prostým cílem: tvořit komunitu fanoušků, kteří se v Letňanech chtějí bavit hokejem.

Povězte na úvod: jak vás osobně vůbec napadlo stát se členem letňanského fanklubu?
Jednoho dne jsem musel omezit volejbal, děti se začaly věnovat intenzivně fitness, k tomu jsem oslavil padesátiny, a tak jsem začal přemýšlet, čemu se budu po práci ve svém volném čase věnovat. Bydlím v Letňanech, s dětmi jsem při cestě na jejich fitness do vedlejší BB arény chodil kolem Ice Areny, potkával malé a velké hokejisty, tak proč nezajít na hokej. Pamatuju si, jak jsem se loni poprvé přišel podívat na zápas áčka - do Letňan tehdy přijel Chomutov i se svým kotlem, který měl megafon, buben a byl pořádně slyšet. Ptal jsem se mezi diváky, jak je to s podporou Letců. Týden nato Letci spustili kampaň s náborem fanklubu.

A věci se začaly dávat do pohybu...
Když si teď na to vzpomenu, byla to celkem shoda náhod. (usmívá se) Ale zaujalo mě to, i mého kamaráda Iva Baču. Proběhla schůzka s vedením klubu a dalšími zájemci, no a brzy jsme založili zájmový spolek s vlastním IČ. Stále jsme v plenkách, ale baví nás to. Cítíme, že Letci něco takového potřebovali, protože na 2. ligu často jezdily skutečně zformované grupy fanklubů. A vytvářely svým hráčům slušnou podporu.

Teď ji už několik měsíců mají i v Letňanech. Užíváte si jako fanklub svoji roli?
Rozhodně. Na domácích zápasech stojíme v sektoru hned vedle naší střídačky. Pravidelně si povídáme s hráči i trenéry, zdravíme se s lidmi z vedení klubu a ostatními fandy nejen Letců. Jsme vděčni za to, když hráči reagují během zápasu na naši podporu a po utkání nám přijede tým poděkovat. A to i na venkovních zápasech. Zatím se nás schází mezi 10 až 15 skalními příznivci, do kotle už postupně chodí i menší děti, které k nám posílají jejich rodiče. Když padne gól, nejen děti si jdou na kraj střídačky plácnout s hráči. Tohle v extralize nezažijete.

Sami trenéři i hráči si během sezony pochvalují, že atmosféra je úplně jiná než dříve.
Nás to těší. Víte, my nejsme a nikdy nebudeme Sparta, která má ve fanklubu stovky, tisíce členů. My po tom ani netoužíme. Protože Sparta zase nemůže mít to, co my - ten blízký kontakt se střídačkou a naprosto přátelskou, až rodinnou vazbu s celým klubem. Tohle je skvělé.

Klub by vás chtěl podpořit v náboru dalších fanoušků. Uvítáte to?
Za každého fandu, který se bude chtít bavit hokejem jako my, budeme samozřejmě rádi. Musím říct, že ve fanklubu máme super kolektiv, na začátku se většina z nás navzájem neznala, nyní jsme skoro jako rodina. Mě bude těšit, když se nás časem bude scházet 30členná skupina na domácí zápasy a na ty venkovní pravidelně naplníme mou osmimístnou dodávku. Což se nám teď naposledy do Chomutova vůbec poprvé povedlo! Z toho jsem měl radost.

K těm venkovním výjezdům: kam všude už vlastně letňanský kotel jel podpořit A-tým?
Během sezony jsme už byli téměř všude, někde i dvakrát. V Chomutově a v Chebu jsme se dokonce dostali do místního plátku. (směje se) Vidíme, že nás ostatní kluby a fankluby začínají vnímat, byť v průměru vyjíždíme ven v pěti lidech. V tomhle počtu je to taková rodinná zábava, ale máme svoje hodnoty, kterých se držíme. A to ať už se vítězí, nebo prohrává.

Jaké hodnoty máte na mysli?
Tak především jsme slušní, a to za jakéhokoliv stavu a situace. Nekřičíme nic neslušného ani na soupeře, ani na rozhodčí. Máme kolem sebe děti a chceme být pro ně i my vzorem. Můj kamarád píská 2. ligu, vyprávěl mi, jak byl mile překvapen, když v Letňanech vylučoval a nikdo od nás na něj nekřičel takovou tu klasiku. My nikdy nepůjdeme do konfliktu, máme respekt k soupeři. Kamkoliv ven přijedeme, usmíváme se, zdravíme, povídáme si s místními fandy a pořadateli. Tohle se mi na hokeji ve srovnání s fotbalem strašně moc líbí - že se nebojíme mít na sobě jiný dres, mít s sebou děti. Sejdeme se s ostatními na pivu a klobáse, prohodíme pár slov a jdeme zase do sektoru. Jsme komunikativní. Žádní rowdies. Nádhera.

Je nějaký stadion, kam jezdíte nejraději?
Kobru na Braníku bereme jako takové malé derby. V Chomutově je moderní aréna, kde můžeme být v tričku. V Táboře je nejrychlejší občerstvení, v Příbrami nejvíc pořadatelů a Benátky jsou pro nás doslova na dohled. V Mostě je vstupné jen za 50 korun. A mile mě překvapil stadion v Chebu, kde dávají na ruku razítko jako v nějakém diskoklubu. Prostě všude je něco. Pamatuju si, jak za námi v Táboře přišel jejich bubeník a byl vděčný, že přijel někdo i z druhé strany. To je pak jiná atmosféra na stadionu. My sami se snažíme s ostatními fankluby komunikovat, jsme zvědaví, jak to u nich chodí, a stále se trošku rozkoukáváme. Při domácích utkáních některé tiché fanoušky soupeře žádáme, ať fandí, my sami umíme ocenit klidně i soupeřova brankáře.

Postupem času jste se už sladili do klubových barev...
Sleva na klubový merch je jedním z benefitů, pokud se stanete členem fanklubu. Pár lidí ještě zbývá obléci do dresů, abychom byli všude pěkně vidět, ale už je to mnohem lepší než v začátcích. Klub nám v našem sektoru nechal vyrobit plachtu, druhou vozíme na venkovní zápasy, stejně tak nám vyzdobil i bubny. My si těchto kroků moc vážíme, protože víme, že ne všude je to samozřejmost. Obzvlášť v dnešní době.

„Nálady neměníme podle výsledků. Fandíme týmu pořád stejně.“

Kdo vůbec tvoří jádro fanklubu?
V povolání jsme zcela nesourodá, pestrá skupinka, díky tomu ale panuje mezi námi velká pohoda a sranda. Vtipné je, že fandíme Letňanům, ale z Letňan je nás asi tak pět. Jinak jsme rozházení dost po Praze, dokonce se k nám přidal Milan, který dělal bubeníka zlínského kotle a nedávno se přestěhoval do Prahy. Přijde mi, že v Letňanech ještě stále hodně lidí vůbec netuší, že se tu hraje hokej na takové dobré úrovni. Potkávám cestou na zápas sousedy, kteří mě vidí v dresu, s bubnem přes rameno a ptají se, kam jdu. Kde můžu, tam někoho lákám k nám. Opravdu to za to stojí. Jistě se přidají další.

Kdo vlastně v kotli vymýšlí letňanské pokřiky?
Nejaktivnější je teď Ruda Nový, který má syna v žácích. Takže něco přebíráme i od nich. Bereme tuhle sezonu jako takový rozjezd a už vymýšlíme věci na tu další. Několik lidí mezi námi jsou hudebníci. Líbilo by se mi, kdybychom k nám sehnali třeba někoho na trubku, polnici, to by byl postup o další level výš.

Jak se těšíte na blížící se play-off?
Moc. Kluci odehráli parádní základní část, s naší podporou rozhodně mohou počítat i nadále - ať už se hraje play-off, nebo ne. Svoje nálady neměníme na základě formy nebo výsledků, fandit týmu budeme pořád stejně, nebo naopak ještě přidáme. Jsme na jejich straně a nikdy jim nebudeme vyčítat, že se jim něco nepovedlo. Ani Jardovi Brázdilovi, našemu oblíbenci. (usmívá se)

Vedení klubu pro vás za odměnu chystá i neformální setkání s celým týmem. Co říkáte na takové gesto?
Úžasné. Pro nás budou takové akce další zážitky a příležitosti, jak se ještě víc poznat. V áčku Letňan hrají mladí, nadějní kluci, někteří vysokoškoláci, nezhýčkaní velkým hokejem, přitom tam je třeba Ivan Lytvynov, který hrál českou extraligu. Ti kluci si na nic nehrají, jsou pokorní a pracovití, hrají především pro sebe a pro nás. A to se mi líbí. Ale ještě jednu věc bych chtěl říct...

Povídejte.
Nejsme tu jen pro fandění na hokeji, jsme připraveni pomoct s čímkoliv, o co nás klub požádá a co bude v našich silách. My sice vypadáme možná nesourodě, ale je na nás spoleh. Nejsme klasičtí fanoušci. Bereme se jako hokejová rodina. A tohle soužití se nám moc líbí.



JAK SE STÁT ČLENEM FANKLUBU

V případě zájmu nás kontaktujte na adrese vitezslav.cermak@iprofile.cz nebo na telefonním čísle +420 777 029 822. Po získání členství na vás čekají benefity v podobě vstupů na zápasy za zvýhodněnou cenu, slevy do fanshopu ve výši 15 % a dárků od klubu.

FANKLUB NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Sledujte fanklub Letců na Facebooku (Fanclub HC Letci Letňany) a Instagramu (fanclub_letci_letnany).


Čtěte také

Podcast hokej zblízka