Téma
pátek 17. února 2023

Když táta fandí z Kuvajtu

Jméno Dominika Arnošta je fanouškům letňanského hokeje pochopitelně velmi dobře známé. Zajímavou postavou v ledním hokeji je však i jeho otec Pavel, dlouholetý trenér a momentálně také věrný fanoušek Letců. Ten už pět let trénuje v exotickém Kuvajtu, kde čtyři roky působil u reprezentačního áčka a aktuálně má na starost juniory.

Reprezentační lákadlo

Jak sám hokejový kouč popisuje, celé to vzniklo vlastně náhodou. „Dostal jsem tip od kamaráda z fakulty. Ten poslal do Kuvajtu můj životopis a já okamžitě dostal zpětnou vazbu, že by mě chtěli angažovat.“

„Po letech v mládežnickém hokeji jsem vycítil šanci získat nějaké zkušenosti v zahraničí a trénovat reprezentaci, byť na nižším levelu, mě lákalo,“ vypráví. O výjimečnosti nabídky svědčí i fakt, že kvůli angažmá v Kuvajtu musel Pavel Arnošt opustit střídačku karlovarské juniorky v polovině rozehrané sezóny 2017/2018.

Začátek v novém prostředí přitom nebyl vůbec snadný, mimo odlišného způsobu života v arabském světě se trenér musel sžívat i s generační obměnou v kuvajtském hokeji.

„Přišla spousta mladých hráčů, se kterými jsem měl a mám příležitost pracovat. S jejich energií se kuvajtský hokej může do budoucna zlepšit,“ říká trenér, který čtyři roky působil jako hlavní trenér národního týmu. Aktuálně už šéfuje kuvajtské dvacítce, zatímco áčko vede jiný Čech Leo Gudas.

„U národního týmu bylo cílem divizní mistrovství světa, to jsme absolvovali dvakrát. Víc nám nedovolil covid. Dále jsem s týmem zažil i olympijskou kvalifikaci a obecně mnoho turnajů,“ vzpomíná. „U dvacítky se teď věnuji rozvoji mladých hráčů. Mám sedm nebo osm kluků, kteří během jednoho dvou roků můžou hrát za dospělý nároďák.“

Profesní vazby na Česko

Domů do Čech si během roku odskočí v průběhu jarních a letních měsíců, například loni už ale v polovině července pílil zpět do Kuvajtu. „Chtěl jsem využít toho, že kluci měli prázdniny. Tím, že máme k dispozici led 12 měsíců v roce, jsme mohli trénovat i na stadiónu,“ vysvětluje.

V končinách, kde je sportem číslo 1 fotbal, má i hokej solidně početnou komunitu. Tamní turnaje na Arnošta zapůsobily. „Z asijských turnajů mám největší zážitky. Na nich jsem mohl využít i některé hráče z Čech a dohromady jsme byli úspěšní.“

Vazby na český hokej u něj přetrvávají dodnes. „Nebylo to jen o tom vyztužení tady na turnajích. Kluci mi pomáhali i na soustředění v Česku, pro kuvajtské hráče to bylo super oživení.“

„Byly tu i čtyři české hokejistky na měsíc a půl dlouhé stáži, účastnily se tu i turnaje pod hlavičkou IIHF a skončily druhé. Určitě to pro ně byla dobrá zkušenost,“ říká. O přítomnost českých hokejistek se přitom sám přičinil.

Sympatie k Letcům

Ve svém volném čase si Pavel Arnošt najde čas i na hokejové přenosy ze své domoviny, dominují samozřejmě Letci v sestavě se synem. „Sleduji každý jejich zápas a fandím jim. Věřím, že teď urvou vítězství v základní části a že se jim povede i ta podstatnější část sezóny – play-off.“

„Letňany jsou tam, kde jsou, díky skvělé práci všech hráčů a také trenérů kolem Jardy Nedvěda. Viděl jsem několik tréninků, které měly velkou kvalitu,“ ocenil lodivod kuvajtské dvacítky.

Radost mu pochopitelně dělá i jeho potomek, jenž si Kuvajt také vyzkoušel na vlastní kůži. „Už je to delší dobu, co tady Dominik byl. Plánoval jsem ho tady vzít i na tréninky, ale tehdy ještě nebyl hotový zimní stadión,“ posteskl si trochu.

A co říká na syna jako hokejistu? „Možná si to Dominik vysnil ještě trochu lépe, ale pořád je mladý a jeho kariéra není u konce. V Letňanech mu to jde. Stíhá školu, chodit do práce a ještě k tomu hrát hokej. Jsme na něj pyšní,“ poslal pokračovateli hokejového rodu na dálku pochvalu.

Foto: Archiv Pavla Arnošta, Prostějovský večerník

Čtěte také

Podcast hokej zblízka