Žáci
úterý 24. ledna 2023

Letci září i na olympiádě

Výborná reprezentace klubu i velká motivace do budoucna. Dva borci z devítky, útočník David Pojkar a brankář Kryštof Udržal, aktuálně válí na Olympiádě dětí a mládeže v Trutnově, kde probíhá hokejový turnaj. Praha, za kterou oba nastupují, má velké ambice. „Samozřejmě si akci moc užívám a snažím se to tu odmakat na 200 procent," říká talentovaný gólman letky.

Jde o splněný sen. Dostat pozvánku na tak velkou akci vykouzlí úsměv na tváři každému hráči a Letci nejsou výjimkou. „Jsem za ni hrozně moc rád. Je obrovská čest a zkušenost tu být, o tento úspěch jsem se snažil celé roky. Skvělý pocit," netajil se Kryštof Udržal. Olympiáda dětí a mládeže bývá největší českou sportovní mládežnickou akcí, tradičně se na turnaji představují ti nejnadanější mladí sportovci, což se na kvalitě hry samozřejmě projevuje.

„Přijeli ti nejšikovnější z celé republiky. Hra vypadá alespoň tisíckrát rychlejší a přesnější, místy mi to připomíná i dospělý hokej. Je super pozorovat čtrnácti a patnáctileté hráče, jak mají vyvinuté hokejové myšlení a obrovský přehled," popisoval letňanský gólman dál. „Je proti nim radost hrát.“

Praha zahájila turnaj výhrou 5:2 nad Olomouckým krajem, následně podlehla Moravskoslezskému kraji těsně 2:3. „Odmakali jsme oba zápasy výborně, ale po porážce máme trochu smíšené pocity," hodnotil Udržal. Každý moment si i přesto užívá. „Jde o velmi propracovanou akci od úvodního slavnostního ceremoniálu a řekl bych, že až do konce (aspoň v to doufám). Zažívám vyvrcholení mé dětské hokejové kariéry.“

Na turnaji válí s útočníkem Davidem Pojkarem, jenž během úvodních dvou utkání jednou skóroval a také asistoval. To vše pod drobnohledem otce a trenéra Letců. „Jako táta jsem samozřejmě pyšný. A moc," usmíval se kouč David Pojkar. „Oba kluci si to zaslouží. Když mají hráči možnost absolvovat takovou akci, je to pro ně velká odměna i motivace do budoucna."

To ostatně potvrzuje také sám Udržal. „Turnajem vrcholí žákovský hokej. Je to vážně motivace, že nejsem tak marnej, má to cenu dál zkoušet a makat víc a víc," shrnul s úsměvem. „Postupně jsem si dával cíle a jedním z mých největších snů byla právě ODM.“

Může se zdát, že adaptace brankářů je jednodušší než v případě hráčů, kteří si musejí zvyknout na nové parťáky v lajně z jiných klubů, ale není tomu tak. „Zápasy se dají vyhrávat jen týmově, ne individuálně. Gólmani si musí zvyknout na rychlost, kterou z klubů neznáme. Jsme součástí týmu a hokej je právě o něm," uvědomoval si. S týmem udělá vše proto, aby dokráčel až do finále.

„Potvrzuje se, že se v Letňanech s mládeží pracuje dobře. Je to obrovská reklama pro klub," těšilo trenéra Pojkara. A to ještě Letci neukázali vše, už v úterý je čekají další bitvy. Hodně štěstí, kluci!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka