A-tým
pátek 06. ledna 2023

Letci na univerziádu

Sotva v Kanadě dokončila své senzační vystoupení na mistrovství světa stříbrná parta do 20 let, už se pomalu chystá za oceán bojovat o medaile další výběr. A hned se třemi Letci na soupisce. Trio útočníků Jakub Wojnar - Dominik Arnošt - Štěpán Turek se ve čtvrtek zapojilo do přípravného kempu české výpravy, která v sobotu zamíří na zimní univerziádu v americkém Lake Placid.

Ta se koná od 12. do 22. ledna. A na hokejovém turnaji samozřejmě nebudou chybět ani Češi, kteří se v základní skupině utkají postupně se Švédskem, Japonskem, Lotyšskem, Kanadou a Ukrajinou. Do vyřazovací fáze přitom ze skupiny postoupí nejlepší dvě mužstva.

Pro letňanský klub je nominace tří reprezentantů dalším velkým úspěchem. Pro áčko to však na dobu určitou - přesněji na šest zápasů - znamená absenci celé druhé formace.

„Jestli je to komplikace? Není,“ zůstává v pohodě kouč Jaroslav Nedvěd. „Cíl, který jsme si stanovili, jsme splnili, nadstavbu rozehrajeme bez nich, kluci se k nám po návratu připojí.“

Áčko si ve středu zajistilo dvě kola před koncem vítězství v základní části Západní konference, v sobotu proti Klatovům a ve středu proti Hronovu může hrát uvolněně. V polovině ledna II. liga rozjede nadstavbu o nejlepší výchozí pozice do play-off.

„Nebudeme mít úplný dostatek hráčů v konkurenceschopné kvalitě, ale samozřejmě hledáme nějaké alternativy. Jednou z možností je vyzkoušet pár kluků z naší juniorky a rozvíjet je. Nebo spolupracovat s našimi pražskými partnery ze Slavie a Sparty,“ uvažuje trenér Nedvěd.

Jedna paralela se senzační českou dvacítkou se nabízí. Stejně jako junioři čekají i hokejisté na nejznámější studentské sportovní akci na medaili od roku 2005, tedy dlouhých 18 let. Dvacítka toto prokletí zlomila tento týden. Dosáhnou na podobný úspěch i Češi na univerziádě?

Naposledy před čtyřmi lety vypadli už ve skupině, předtím dvakrát po sobě skončili čtvrtí. Ve výběru nebudou chybět ani hráči, kteří mají zkušenosti z extraligy - například sparťan Jakub Konečný nebo hradecký forvard Martin Štohanzl. Mezi tahouny má patřit i Ondřej Pšenička, který hraje druhým rokem univerzitní NCAA za Cornellovu univerzitu.

V Lake Placid mohou startovat současní studenti vysokých škol i absolventi (ale ti jen v případě, že jejich diplom není starší než 365 dnů). Druhou podmínkou je věk sportovců: univerziády se mohou zúčastnit pouze ti, kteří se narodili v době od 1. 1. 1998 do 31. 12. 2005.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka