Žáci
středa 04. ledna 2023

Další cesta až ke zlatu

Parádní práce, euforie i zasloužené oslavy. Páťáky čekal na konci uplynulého roku velký zážitek, vyrazili na turnaj do dalekého Frýdku-Místku. V mezinárodní konkurenci obstáli na výbornou, vyšplhali až do finále, kde přehráli Olomouc. „Dostali jsme se do naší hry. Kluci začali fungovat tak, jak je znám,“ komentoval trenér Jan Mišner. Zlatá odměna se pro letňanskou pětku dostavila už poněkolikáté v letošní sezoně.

„Začínali jsme zápasem ve středu v sedm ráno, takže jsme museli upravit harmonogram," vysvětloval kouč pětky. Noční cesta auty nepřipadala v úvahu, Letci tak vyrazili společně přes celou republiku vlakem den dopředu. „Už to pro tým byl zážitek," usmál se Mišner

A přišly také další. I když se zrovna první duel s domácím Frýdkem-Místkem nepovedl podle představ. „Byli jsme ještě trochu hlavami u stromečků a babiček. Nedávali jsme branky, prohráli jsme a pak jsme si výkon trochu vyříkali v kabině," pokračoval trenér. Tým zareagoval, přehodil výhybku a vrátil se ke své hře.

„Hráli jsme tak, jak umíme. Užíval jsmei si to. Začali jsme vítězit a nakonec jsme už znovu body neztratili," ohlížel se za průběhem turnaje Mišner. Ale k tomu se teprve dostaneme, jakou hrou se vlastně pětka chce prezentovat? Nechybí hodně bruslení ani „zákaz“ odpalování kotouče. „Snažíme se hrát v každé situaci, i kdyby to mělo skončit chybou. Kombinujeme, kotouč se rychle hýbe, snažíme se blbnout a bavit se tím.“

Právě tenhle recept zafungoval. Pětka přejela Přerov, slovenský Poprad i polskou Jastrzebii a do play-off mířila se skóre 43:6 z prvního místa. „Myslím si, že si to kluci užili. Mají rádi i čas mimo zápasy, kdy šmrdlají na chodbách hokejkami. Finále byl zážitek včetně nástupu bez helem a hymny,“ shrnul Mišner.

Zkrátka vyvrcholení se vším všudy, ve čtvrtfinále přitom Letci přejeli lotyšskou Rigu 12:3 a v semifinále přehráli Třinec jednoznačně 7:2. Ve finále pak zdolali Olomouc 5:2.

„I v menších kategoriích drtíme kluky do stavu, že chceme vyhrávat. Trenér si to zákonitě přeje kvůli nim, aby měli radost. Ale o výsledek rozhodně nejde tolik jako o předvedenou hru," má jasno kouč páťáků. „Jsem rád, že jsme točili první, druhou a třetí lajnu tak, jak byly na řadě. Brankáři se také pokaždé vytočili v půlce.“

„Chtěl bych organizátorům poděkovat za připravenost akce a celkový přístup, kdy nám vycházeli vstříc. Vše běželo tak, jak mělo. Vážně parádní turnaj," uzavřel Mišner.

Výsledky Letců na turnaji

Letci – Frýdek-Místek 2:0, 1:3
Letci – Přerov 6:0, 5:1
Letci – Poprad 7:1, 5:0
Letci – Jastrzebie 7:0, 10:1

Čtvrtfinále: Letci – Riga 12:3
Semifinále: Letci – Třinec 7:1
Finále: Letci – Olomouc 5:2


Shodně druhé místo obsadili na svých turnajích šesťáci a sedmáci. Mladší z kategorií se představila na jubilejním 50. ročníku Memoriálu Gustava Lachmana v Mladé Boleslavi. Během bojů v základní skupině Letňany udolaly Spartu, České Budějovice a Třinec, naopak nestačily na Kometu a domácí výběr. Výsledky jim přisoudily do semifinále odvetu se Spartou. Ta skončila totožným skóre 4:2, ve finále už ale další repete úspěšné nebylo. Letci podlehli Mladé Boleslavi 1:6.

Výsledky 6. třídy na Memoriálu Gustava Lachmana

Letci – Mladá Boleslav 2:4
Letci – Kometa Brno 5:8
Letci – České Budějovice 7:3
Letci – Sparta Praha 4:2
Letci – Třinec 7:2

Semifinále: Letci – Sparta 4:2
Finále: Letci – Mladá Boleslav 1:6

Turnaj sedmáků, Memoriál Jaroslava Volkeho v Ústí nad Labem, se hrál systémem dvou třetin s tím, že každá tvoří samostatný zápas. Kromě těsné porážky v jedné ze dvou částí duelu s Litvínovem nestačili Letci pouze na Kladno. Louny a Ústí nad Labem přehrála sedmička dvakrát. V tabulce výběr Martina Rouska skončil druhý za Rytíři, nastřílel ovšem ze všech týmů nejvíc branek a nejméně jich také inkasoval.

Výsledky 7. třídy na Memoriálu Jaroslava Volkeho

Letci – Litvínov 0:1, 4:0
Letci – Ústí nad Labem 2:1, 4:0
Letci – Louny 4:0, 4:0
Letci – Rytíři Kladno 3:4, 1:3

Čtěte také

Podcast hokej zblízka