Podcast
neděle 30. října 2022

Hokej a škola. Jde to?

Ožehavá i komplexní problematika. Funguje u nás propojení sportu a vzdělání, má vůbec hokejista snící o profesionální kariéře možnost vystudovat vysokou školu a co by šlo v aktuálním systému změnit? V panelové diskuzi o tom debatovali trenér a učitel Jakub Kvaček, obránce Ivan Lytvynov, který studuje Právnickou fakultu, a také otec dvou synů Pavel Michl. Nejnovější epizodu podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA si můžete už teď poslechnout na platformách Spotify a Apple Podcasts.


Propojení školy a hokeje není dostatečné, dosáhnout na úroveň vrcholového sportu a vzdělání je současně velmi náročné, pohybová inteligence společnosti se mění. I to jsou hlavní body diskuze nejnovější epizody HOKEJE ZBLÍZKA. Téma bylo jasně dané. Sport a vzdělání.

„Cílem je přiblížit široké veřejnosti, jaká je aktuální situace ve školském systému i sportu a jak ji vnímají všechny strany. Opět pro nás bylo zásadní obsáhnout učitelský, rodičovský i hráčský pohled," komentoval moderátor Kryštof Rossmann.

Složení hostů přineslo pořádně zajímavou debatu. Do ní se zapojili zástupce z řad rodičů Pavel Michl, obránce s extraligovými zkušenostmi a student Právnické fakulty Ivan Lytvynov i trenér a učitel druhého stupně základní školy Jakub Kvaček. Co se řešilo a kam panelová diskuze pokročila?

„Myslím, že ve spoustě zemí si rodiče na dítě neodváží vztáhnout roku, nebo mu vyhrožovat. Zároveň musíme najít hranici, kdy rodič může daný problém ovlivnit a zároveň, kdy ho může ovlivnit dítě," komentoval Jakub Kvaček, s čímž nesouhlasil Pavel Michl. „Mám dva kluky, kdyby je ve škole nikdo nestresoval, na ledě by je nikdo nestresoval a doma by je nikdo nestresoval... Podle mě bychom za měsíc shořeli.“

Právě prostředí ovlivněné důrazem na výkon jak ve škole, tak ve sportu může spoustu rodičů od kombinace obojího odradit. „Jde o velké sebeobětování. Rodiče se mnou jezdili čtyři hodiny na kempy. To byl největší důvod, který mě držel u hokeje. Pocit toho, že nechci zahodit tolik investovaných peněz, času, energie. Měl jsem volnou ruku, z vnitřního přesvědčení jsem se rozhodl, že škola převáží," vysvětloval Ivan Lytvynov, nakonec dal přednost právům před Extraligou. Proč? A nešlo by oboje skloubit?

„Bavíme se o tom, že základní školy a střední školy nepodporují sport, ale do nějaké míry ho tolerují. Na vysokých školách je to úplně jedno. Nikdo se neptá, jestli máte trénink, nebo zápas. Buď jste na přednášce, nebo ne," pokračoval.

„Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Všichni bychom chtěli, aby jejich dítě zakončilo vysokou školu s diplomem, aby ho to bavilo. A ideálně, aby mu to šlo i ve sportu. Jsem realista. Vzdělání je u nás v rodině velmi důležité a sport je sport," prozdradil Pavel Michl.

Do jaké míry je vůbec základní škola schopna připravit člověka na život po sportovní stránce?

„Určitě to závisí na učiteli. Myslím, že mně osobně dost pomohlo trénování. Když budou děti nějak fungovat, jsem schopný s nimi také fungovat. Musí vás začít respektovat, poznámka pro dítě dneska už nic neznamená," popisoval Jakub Kvaček. „Musíte najít něco, aby dítě učitele zdravě respektovalo a aby učitel našel způsob, jak naučit dítě mít pohyb rádo. Je možné děti připravit. Musí být ale odhodlaný učitel i žáci.“

Nová epizoda podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA je tu!


Čtěte také

Podcast hokej zblízka