středa 07. listopadu 2012

Velký den Františka Kučery - uvedení do Síně slávy

Již dnes, 7. listopadu 2012, bude uveden do Síně slávy českého hokeje František Kučera, bývalý vynikající obránce a spoluzakladatel našeho hokejového týmu HC Letci Letňany! Gratulujeme!

Během dnešního zápasu Euro Hockey Tour mezi Českou republikou a Švédskem 7.11.2012 obdrží čtveřice významných hokejových osobností nejvyšší ocenění sportovních úspěchů, konkrétně budou uvedeni do Síně slávy českého hokeje. Při první přestávce utkání, které se odehraje v liberecké Tipsport areně, se uskuteční slavnostní ceremoniál. Zástupci hokejového svazu vyznamenají bývalé skvělé vynikající obránce Františka Kučeru, Antonína Stavjaňu, Františka Vacovského a bývalého brankáře a později úspěšného trenéra Pavla Wohla. Poděkování za dlouholetou skvělou reprezentaci se dostane Františkovi Kaberlemu mladšímu, a k 70. narozeninám pogratulují někdejšímu vynikajícímu střelci Janu „Gustovi“ Havlovi.

Mezi oceněnými jsou tři bývalí obránci. František Kučera se podílel na vítězství České republiky na olympijských hrách v Naganu, je také dvojnásobným mistrem světa. Dvě zlata ze světových šampionátů získal také Antonín Stavjaňa, v 80. a 90. letech dlouholetá opora federální i české reprezentace a později úspěšný trenér. František Vacovský se stal mistrem světa v roce 1949, ikona českobudějovického hokeje v současnosti patří k nejstarším žijícím reprezentantům. Do Síně slávy vstoupí také Pavel Wohl - někdejší brankář a později uznávaný kouč, který vedl československou reprezentaci, Spartu i další kluby.

František Kučera

Základní informace:

František Kučera se narodil 3.2.1968 v Praze. S aktivní kariérou začínal ve Spartě Praha. Do kanadsko-americké NHL byl draftován v roce 1986 jako 77. v pořadí týmem Chicago Blackhawks. V NHL strávil dlouhých 10 let a prošel celkem šesti kluby.

Aktivní kariéru ukončil bývalý vynikající obránce hrající nejčastěji s číslem 4 na dresu ve svých 36 letech po téměř 20 letech ve vrcholovém hokeji.
Kariéra Františka Kučery byla velice úspěšná a uvedení do Síně slávy českého hokeje to jen podrtrhuje.

Nyní se zlatý olympionik z Nagana věnuje sportovnímu komplexu Ice arena v Letňanech a provozování hokejového oddílu HC Letci Letňany, který založil spolu se svým bratrem Vojtěchem Kučerou v roce 2001. František je celou svou úspěšnou kariérou vzorem pro mnoho mladých hokejistů a podílí se na výchově mladých talentů.

Úspěchy:

- vítěz olympijských her v Naganu 1998
- mistr světa v ledním hokeji v roce 1999 a 2000
- finalista Stanleyova poháru v roce 1992
- mistr České republiky v ledním hokeji v roce 2000 (HC Sparta Praha) a 2003 (HC Slavia Praha)

Ocenění:

- vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství světa v ledním hokeji v roce 1999
- vyhlášen nejlepším obráncem Extraligy v ročníku 1998, 1999 a 2000
- vyhlášen nejlepším hráčem Extraligy 1999 – 2000
- nominován na cenu pro nejužitečnějšího hráče v play – off Extraligy 1999–2000

Působení:

- HC Sparta Praha
- Dukla Jihlava
- Chicago Blackhawks
- Hartford Whalers
- Vancouver Canucks
- Philadelphia Flyers
- Columbus Blue Jackets
- Pittsburgh Penguins
- Washington Capitals
- HC Slavia Praha

Františkovi Kučerovi k tomuto ocenění a bohaté kariéře gratulujeme a přejeme jen a jen radost jak v osobním, tak ve sportovním životě s HC Letci Letňany!

 Fotografie:

Hartford Whalers
Hartford Whalers 2
Philadelphia Flyers
Washington Capitals
Washington Capitals 2
Česká reprezentace

Čtěte také

Podcast hokej zblízka