20 let klubu
středa 24. srpna 2022

Esa NHL: Tohle má smysl

Jsou sice zvyklí na obrovské stadiony, hangár jim ale učaroval. Mnozí hráči zámořské NHL letňanský led dobře znají, v létě ho využívají k tréninku. Během sobotní exhibice k 20letému výročí klubu však navíc okusili i kouzlo místní atmosféry. Jak oslava zdejšího hokeje zapůsobila na gólmana Vítka Vaněčka nebo na obránce Jana Ruttu a co forvard Jakub Voráček říká na vize Letců?

I v malé hale se můžou dít velké věci. Přestože Ice Arena zažila událost takových rozměrů poprvé, ohlasy po skončení jasně ukázaly, že to stálo za to. „Myslím, že má smysl pořádat akce v menších městech a stadionech, lidé si toho víc váží. Bylo to super,“ hodnotil exhibici Jan Rutta, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay a současný obránce Pittsburghu Penguins.

V sobotu nenastoupil za Tučňáky, nýbrž za výběr hvězd. V týmu se nicméně cítil jako doma. „Byl to takový mix nároďáků, to si vždycky užívám. Chybělo nám jen rádio s Kabátama, jinak to bylo úplně kompletní,“ smál se a dodal, že se snad bavili i diváci.

Podle brankáře Vítka Vaněčka se přítomní skutečně měli na co dívat. „Góly padaly. To je důležité, aby byl zápas zajímavý i pro fanoušky,“ vysvětlil a pokračoval v pochvalách: „Moc pěkná exhibice, dobře zorganizovaná.“

K předchozím slovům uznání se připojil také Jakub Voráček. „Jsem rád, že jsem mohl být součástí. Takovéhle akce jsou o pocitu a radosti, a věřím, že tu jsme sem dnes přinesli,“ popisoval s úsměvem na tváři.

„Doufejme, že Letci budou pokračovat dál. Český hokej takové projekty potřebuje.“

Kromě atmosféry zápasu ocenil i hru odchovanců, kteří podle něj předvedli neskutečné tempo. „Dali tomu všechno, opravdu hráli naplno, lítali, snažili se. Nebyli jsme na ně dnes připravení.“ Navzdory prohře byl ale Voráček rád, že se zapotil.

Letňanská parta na něj svým výkonem zapůsobila stejně jako klubová myšlenka. „Není jednoduché založit nový klub, udržet ho a vychovávat hráče, jako je třeba Jakub Vrána,“ vysvětloval čestný člen výběru hvězd a vyjádřil obdiv zakládajícím bratrům Kučerovým.

Pro český hokej jsou podle Jakuba Voráčka podobné projekty nesmírně důležité: „Měli by se dělat víc a víc. Doufejme, že Letci budou pokračovat dál a že pro mladé hráče zase bude zajímavější začínat v menších organizacích.“

Čtěte také

Podcast hokej zblízka