20 let klubu
neděle 21. srpna 2022

Vrátil jsem se v čase

Zpátky doma. V hangáru. Jakub Vrána po jedenácti letech znovu oblékl letňanský dres, jeho nahecovaná parta odchovanců v sobotní exhibici výběr hvězd přehrála. „Líbí se mi, kam Letci směřují, ale původní logo je pro mě stále to nejhezčí," komentoval elitní útočník s nostalgií. Sám letňanské fandy potěšil pěti góly, malým talentům navíc na chodbách vykreslil úsměvy na tváři podpisem a fotkami.

Jaké je slavit 20. výročí klubu, kde jste s hokejem začínal?
Říkal jsem i klukům během třetiny, že mi to přijde stejné, jako když jsem tady hrával dřív v žácích a dorostu... Opravdu nádherný pocit, nikdy jsem halu neviděl takhle plnou. Jsme moc rádi, že nás došlo podpořit tolik lidí, bylo to hezké a myslím, že si to oba týmy užily. Navíc jsem potkal spoustu lidí, které jsem dlouho neviděl a pamatuji si je z dřívějška, takže sobota byla super den.

Co se vám konkrétně z vašich začátků vybaví?
Tady na zimáku jsem byl vždycky od rána do večera. Hodně času jsem strávil v hokejovým shopu nebo u ledařů, tam jsem někdy dokonce spával, opravdu jsem tu byl celé dny. Pokaždé, když sem přijdu, má to pro mě nostalgický nádech. Připomíná mi to léta, kdy jsem tady hrával. Letňanské logo je pro mě nejhezčí v České republice.

Jak často v Ice Aréně trénujete teď, když působíte v zámoří?
V létě, když přijedeme s klukama z NHL, tak se tady scházíme i s borci, co hrají v Česku. Chodíme sem na hokej dvakrát týdně. Vždycky to má tempo a je to vyhecované, všichni jsme soutěživí, má to kouzlo. Musím říct, že v Letňanech je to pokaždé super.

Byl vyhecovaný i zápas proti hvězdám?
Musím říct, že náš tým letňanských odchovanců šlapal, nechtěli jsme to nechat jen tak. Na druhou stranu si to oba týmy užily. Jsem moc rád, že kluci přijeli, je skvělé vidět všechny top hráče z Česka pohromadě a ještě si s nimi zahrát. Myslím, že jak pro diváky, tak i pro nás to byl skvělý zážitek.

Návrat ve vás určitě vyvolal emoce.
Samozřejmě. Byl opravdu krásný pocit zase po dlouhé době obléknout letňanský dres. Zahřálo mě to u srdce.

Cítíte s odstupem hrdost, že jste prvním odchovancem, který se usadil v NHL?
Neřekl bych, že jsem prvním úspěšným odchovancem. Kluci, kteří se tu ukázali, jsou skvělí hráči, někteří byli také draftováni. Mají velký potenciál hrát hokej na vysoké úrovni nebo dokonce profesionálně.

„Sobota byla ještě o kousek lepší než oslavy Stanley Cupu.“

Nicméně jste prvním odchovancem, který vyhrál Stanley Cup…
To asi jo... (směje se). Je to samozřejmě super a jsem šťastný, že jsem pohár do Letňan mohl dovézt. Už tehdy sem přišlo hodně lidí, ale musím říct, že sobota byla ještě o kousek lepší. Zase jsme se tu všichni sešli, a i když tu někteří kluci chybí, tak to bylo moc příjemné.

Jaké bylo mít znovu za trenéra Zbyňka Zavadila?
Pan Zavadil je pro mě takový druhý taťka. Zavzpomínali jsme si, jak chodil mezi třetinami a říkal, co všechno je špatně. Pořád to bere stejně jako dřív, to je na tom krásné. Každý ví, že má velký podíl na mé kariéře a mám radost, že nejen jeho dres visí pod střechou, jistě si to zaslouží.

Co ještě vám letňanské prostředí dalo?
Nejvíc mi dalo to, že zde byl led dostupný po celý rok a mohl jsem sem chodit i přes léto. Jsem vděčný za možnost v hale trénovat a zlepšovat se. Navíc lidi, co v klubu působili stejně jako ti, kteří v něm působí dnes, jsou skvělí a poctiví. Když jsem tu vyrůstal, měli jsme výbornou partu kluků, a i když jsem byl na zimáku neustále, vždycky jsem se sem těšil. Dneska jsem seděl v šatně a říkal si, že je to jak za mlada v mladším dorostu. S Vencou Karabáčkem jsme tu spolu byli furt. Když si o tom povídáme, je to kolikrát dojemné, máme na to tady krásné vzpomínky. Jsem rád, že tuhle akci lidi okolo klubu uspořádali, odvedli skvělou práci.

„Máme na Letňany krásné vzpomínky.“

Je nějaký moment, který vám v souvislosti s Letci utkvěl v paměti nejvíce?
Když jsem tu byl úplně poprvé. Začal jsem jako brankář a po tréninku jsem na chodbě brečel a na led už jsem nechtěl. Nakonec jsem se rozhodl brouzdat po ledě dál a pod vedením pana Zavadila jsem se postupně zlepšoval. Opravdu jsem ho měl jako druhého taťku, poslouchal jsem ho na slovo. Pokud jsem odmlouval, za trest mě čekaly kliky (směje se).

A co nové letňanské vize? Jak je vnímáte?
Jsem pozitivní člověk, těší mě, že je tu opět áčko a lidi na hokej chodí. Změna loga a podobné věci už jsou pro mě spíš vedlejší. Jak už jsem říkal, původní logo je pro mě nejhezčí v republice. Dřívější barvy Letňan ve stylu New York Rangers (modrá, bílá, červená - pozn. red.) se mi líbily víc, ale rudá jako Sparta Praha je taky dobrá (směje se).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka