A-tým
čtvrtek 04. srpna 2022

Zpět na ledě. I s posilami

Sezona se neúprosně blíží. A áčko rozjíždí zápasovou část přípravy na II. národní ligu, která se bude hrát v pozměněném formátu dvou skupin Východ a Západ. Letňanský kádr prošel očekávanou obměnou, cíl se ale nemění. Letci budou chtít opět sahat po play off. „Chceme se zaměřit na rozvoj fyzických, herních i individuálních činností. Potřebujeme se po dlouhé době rozhýbat," plánuje pro nadcházející týdny trenér Jaroslav Nedvěd.

A-tým trénuje od pondělí společně na ledě, čímž zahájil ostrou část přípravy na novou sezonu. Letci se schází v kompletním složení, v pátek 5. srpna je čeká první přípravný zápas proti nováčkovi druhé nejvyšší soutěže Benátkám nad Jizerou. „První trénink byl nadstandardně kvalitní, ale nechci nic zakřiknout," pochvaloval si už zkraje týdne kouč Jaroslav Nedvěd.

Jeho kádr prošel očekávanou obměnou, o níž mluvil realizační štáb už po vyřazení z finále play off skupiny Sever. Jedna ze změn se týká brankářského postu, tandem s Miroslavem Kopřivou utvoří Jaroslav Brázdil. Ten minulý ročník strávil ve Dvoře Králové. „Jde o zkvalitnění brankářské dvojice, zaujal nás v průběhu celé sezony i play off," vysvětluje hlavní trenér.

Další výraznou posilu má také obrana, vrací se odchovanec Ivan Lytvynov, který odešel z Letňan v roce 2018 do finského Vierumäki a s českobudějovickým Motorem vybojoval návrat do extraligy. „Chce se věnovat studiu na Univerzitě Karlově, což není slučitelné s profi hokejem. První volba jsme byli my, za což jsme rádi. Je to jeden z důvodů, proč naši práci děláme. Chceme, aby místní kluci měli kde hrát," připomíná Nedvěd.

Přichází také kreativní obránce Dominik Havelka z Tábora a útočník Jiří Uhlík, jenž působil v Klatovech. „Produktivní ofenzivní hráč. Potřebujeme nahradit mezeru, která vznikla po Honzovi Hlaváčovi. Ale nebudeme se bránit po konci kempů Chance ligy ještě nějakého forvarda přinést," narazil šéf lavičky na zásadní zprávu.

Dvojnásobný mistr světa Jan Hlaváč ukončil kariéru a dres Letců už tak v příští sezoně oblékat nebude.

„Mrzí nás to moc, Honza skončil z rodinných a zdravotních důvodů.“ Obránce Jan Zedek pro změnu dostal angažmá ve druhé slovenské lize. „Posunul se díky našemu angažmá výš, za což jsme rádi,“ pokračuje Nedvěd.

A jak si stojí aktuálně skládaný kádr, který může ovlivnit ještě řada změn, v porovnání s loňskou soupiskou?

„Obranu jsme posílili, ale ještě je čas na vyhodnocení. Celkově bychom měli být silnějším mužstvem, a to hlavně díky nasbíraným zkušenostem z minulé sezony," ví kouč Nedvěd.

Je však potřeba i podotknout, že se systém soutěže změnil. „Letos to bude těžší a kvalitnější soutěž, v naší skupině není slabého soupeře. Cílem je play-off.“

Zoran Fiala a Štěpán Turek aktuálně absolvují try-out ve Slavii, naopak na zkoušku trénuje s Letci Adam Stupka z Kralup nad Vltavou a Filip Patzelt z organizace Bílých Tygrů. Perspektivní 20letý obránce loni odehrál 27 zápasů v Chance lize.

Letňany čeká před prvním kolem ve Vrchlabí (21. září) deset přípravných zápasů, na úvod se střetnout s Benátkami nad Jizerou, a to v hangáru 5. srpna od 17:30.

Příchody

Jaroslav Brázdil, Ivan Lytvynov, Dominik Havelka, Jiří Uhlík

Odchody

Jan Hlaváč (konec kariéry), Jan Smola, Aleš Půlpán, Jan Zedek, Mikhail Potekhin, Jan Hanuš, Matěj Hasil


Přípravné zápasy před sezonou:

5. srpna (17:30): Letňany – Benátky nad Jizerou
10. srpna (17:30): Letňany – Tábor
16. srpna (19:00): Příbram – Letňany
18. srpna (18:00): Most – Letňany
24. srpna (17:30): Letňany – Příbram
31. srpna (17:30): Letňany – Kobra Praha
1. září (18:00): Vrchlabí – Letňany
7. září (18:00): Kobra Praha – Letňany
9. září (17:30): Letňany – Most
17. září (15:00): Benátky nad Jizerou – Letňany

Čtěte také

Podcast hokej zblízka