Téma
čtvrtek 23. června 2022

Co frčí v letní přípravě

Zatracovaná i extrémně důležitá. Asi málokterý z hráčů se na letní přípravu těší, právě tréninky pod ostrými paprsky slunce ale patří k nejdůležitějším fázím roku. Tělo se dostává do zátěže a připravuje se na start sezony. „Musíme být připravení, až se zima zeptá, co léto. Co se nenaskáče a nenazvedá, jako kdyby v prosinci nebylo. Bez toho se nedá být," ví kouč Martin Uldrich. Naprosto zásadní roli hraje v těchto měsících pitný režim.

Pozor na to. Vedro dokáže být nejen během tréninků pořádná komplikace. S příchodem parních letních dní, kdy teploty šplhají přes třicítku, je potřeba myslet na dostatečný příjem neslazených tekutin ještě víc než obvykle. Pro sportovce to platí dvojnásob. Tak schválně, kolik byste měli za den vypít vody?

V široké veřejnosti se traduje poučka o dvou až třech litrech, odpověď ale až tak univerzální není. V úvahu je nutné vzít nejen tělesnou váhu s věkem člověka, ale také počasí a množství tělesné aktivity. „Dospělý jedinec by měl vypít až tři litry tekutin. Samozřejmě pokud podává nějaký výkon, a ještě je navíc teplo, jako třeba v aktuálním období suché přípravy, měl by vypít ještě víc,“ potvrzuje letňanský kouč Ladislav Kadaně.

Při trénincích proto na své svěřence dohlíží i v tomto ohledu. Klíč tkví především v pravidelných pauzách na pití. „Čím větší je teplo, tím víc jich máme. Kluci mají příkaz nosit si tekutin hodně,“ vysvětluje Kadaně a dodává, že většinou doporučuje dvě velké 1,5 l lahve neperlivé vody.

Část potom mohou sportovci využít třeba i na vnější osvěžení. Polévání je ve vedrech nejen vítanou úlevou, ale také zábavou. „Děti to baví, občas si u toho užijeme srandu.“ Na legraci je potřeba mít každopádně dostatek energie, proto Ladislav Kadaně kromě kontrolování pitného režimu vyzívá rodiče i k dohlížení nad stravováním.

„Teď, když jsou vedra a více se trénuje na suchu, na fyzičku a kondici, je opravdu potřeba, aby se kluci dobře nasnídali a napili. Jinak nebudou mít z čeho brát,“ připomíná kouč. Zapomínat se nesmí ani na kšiltovku, aby se předešlo úpalům.

Letní příprava je totiž o pořádné dřině. Mladší kategorie pilují hlavně motoriku v různých hrách, ty starší už si ale dávají do těla, aby časem v ostré sezoně nestrádaly. „Hokejisté, kteří mají suchou přípravu rádi, jsou svým způsobem švihlí," usmívá se Martin Uldrich a pak rázně pokračuje. „Kluci musí vědět, že to bez toho nejde. Jestli chtějí být připravení, až se jich zima zeptá, co léto, musí se kousnout. Co se nenaskáče a nenazvedá, v zimě jako kdyby nebylo. Bez toho se hrát nedá.“

Vedro, horko i dusno jsou prvky, se kterými si musí kategorie poradit. „Za 17 sezon, co jsem v Letňanech, se zrušily snad jen dva tréninky," vzpomíná Uldrich. Tehdy bylo k nevydržení, jinak je potřeba se proti nepříznivým podmínkám bránit vodou, pokrývkou hlavy a disciplínou.

„Moji starší kluci si to hlídají sami. Jen jim připomeneme, aby měli dostatek vody a že se mohou napít kdykoliv. S tím problém není," podotýká kouč juniorky s osmičkou. „U dětí by na to měl každý kouč z pedagogického i trenérského hlediska dávat pozor on," dodává.

Které tradiční prvky patří k letní přípravě? Kolektivní hry basket, fotbal, lakros, rugby i individuální tréninky zaměřené na dynamiku a výbušnost. „Rád chodím na beachvolejbalové kurty, kde běháme přes překážky, děláme změny směru a krátké sprinty v písku. To je pecka. Jsou to náročná cvičení na spodek těla, ale zároveň šetrná vůči kloubům," popisuje Uldrich.

I junioři mají herní chvilky. „Hry zařazuji do přípravy určitě taky, fotbal není špatný, ale mám radši rugby, které se blíží pojetím k hokeji. Je tam kontakt, hráči by měli být disciplinovaní, aby do sebe šli naplno a zároveň tak, aby si nic neudělali. Úpolové sporty jsou další kategorie," pokračuje trenér nejstarší mládežnické kategorie.

Ten měří svěřencům časy. „Jde o motivační prvek. U mladších dětí se časomíra řeší pomocí zábavnější formy jako jsou třeba závody, u starších už následují časové intervaly. Ty se nastaví a kluci by měli být sami schopni rozpoznat, co jak dělat, aby se do nich vešli," ví Uldrich.

Ačkoliv letní příprava není z nejoblíbenějších fází roku, někteří hráči pilně trénují i individuálně. „Určitě vím, že někteří se chodí proběhnout na delší tratě a jiní zase chodí do posilovny," uzavírá zkušený trenér.

A co vy? Patří i vaše léto sportu?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka