II. liga
čtvrtek 16. června 2022

Áčku přibyla konkurence

Ústí nad Labem, Chomutov, Benátky nad Jizerou, Vrchlabí, Tábor... Hokejistům letňanského áčka se v příští sezoně výrazně zvýší konkurence. Původní formát tří různých skupin se totiž mění, zástupci druholigových klubů se tento týden dohodli na podobě soutěže pro nadcházející sezonu. A ta zní: skupina Západ a skupina Východ, přičemž celkový vítěz si zaslouží přímý postup do Chance ligy. Těšte se na pikantní souboje! Bude to řežba.

Hlavní podnět nového formátu vznikl od Letců, asistent trenéra Ondřej Poul totiž zároveň předsedá Asociaci druholigových klubů. „Původně byly připraveny jiné varianty, ale kvůli situaci Chrudimi, Kadaně a Vrchlabí jsme museli najít směr, který bude vyhovovat všem,“ řekl. „Ano, jsme si vědomi, že to bude náročné na cestování, to je ale s II. ligou dlouhodobě spojené. Atraktivitě soutěže to však bezesporu pomůže.“

K rozdělení skupin: tím, že se z původních tří stávají dvě, se samozřejmě počet klubů na Západě i na Východě zvyšuje. Na Západě, kde jsou i Letci, bude mít hned 17 účastníků, což je o šest více, než nabízí Východ. Obě konference ovšem vítají velmi zajímavé nováčky.

Zatímco na Moravu se vrací například Znojmo, dlouholetý účastník EBEL ligy, v Čechách se Letci budou střetávat i s ambiciózním Chomutovem, který po pádu na dno usiluje o návrat na výsluní. K tomu připočtěte třeba Ústí nad Labem nebo Benátky nad Jizerou, dva sestoupivší týmy z Chance ligy. Je tu i Vrchlabí, které z Chance ligy po letošní sezoně odstoupilo. Nebo naopak po postupu hladový Tábor, jenž se v minulém ročníku probil až do baráže.

II. národní liga zkrátka nabývá nový rozměr. A její atraktivita se výrazně zvýší.

„V Letňanech skládáme silný tým, máme mladé a ambiciózní kluky, kteří chtějí vyhrávat. I klub chce vyhrávat. A podle toho se taky budeme připravovat na sezonu, kterou chceme znovu úspěšně odehrát,“ těší se na nabitou tabulku Ondřej Poul, jeden z koučů áčka.

Model, který si kluby definitivně potvrdily, tak už musí v sobotu schválit jen Výkonný výbor Českého hokeje. Považuje se to za pouhou formalitu.

Rozdělení II. národní ligy

Západní konference: Cheb, Chomutov, Most, Děčín, Ústí nad Labem, Příbram, Klatovy, Kobra Praha, Letňany, Benátky nad Jizerou, Jablonec nad Nisou, Nová Paka, Hronov, Písek, Tábor, Vrchlabí, Řisuty.

Východní konference: Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí, Znojmo, Hodonín, Opava, Nový Jičín, Valašské Meziříčí, Kopřivnice, Havířov, Vyškov.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka