Téma
pondělí 06. června 2022

Jak na sport v létě

Léto klepe na dveře! V prosluněném období obvykle velcí i malí hokejisté prochází nelehkou suchou přípravou, aby do nadcházející sezony vstoupili co nejlépe nachystaní. Během teplých, někdy až tropických měsíců se však venku naskýtá celá řada příležitostí, jak si přípravu zpestřit. Stejně tak má sport v létě i svá úskalí. To koneckonců potvrzuje také trenér letňanské mládeže Jan Mišner.

Změna prospívá

Nejprve k tomu pozitivnímu: venku svítí sluníčko, rtuť v teploměrech šplhá nahoru – ideální čas na to, okořenit si hokejovou přípravu i jinými sportovními aktivitami.

Jak říká kouč druhé a páté třídy Jan Mišner, jakékoli ozvláštnění tréninkové rutiny je chvályhodné: „Určitě je dobře, když děti nestráví celé léto uhnuté s hokejkou. Každá sportovní činnost je super!“

A možností je skutečně celá řada. „Kvituji v podstatě cokoliv od míčových sportů jako fotbal, házená nebo basket přes jízdu na kole až po plavání,“ přidává nejrůznější tipy někdejší kapitán A-týmu Letců.

O tom, co všechno se dá během léta zažít, se mladí Letci mohou přesvědčit i díky kreativitě letňanských trenérů přímo během tréninků. „Šéftrenér Jarda Nedvěd nám dohodil lekce lakrosu, což je zajímavá přidaná hodnota,“ připomíná Mišner zařazení netradičního odvětví do letňanské přípravy.

Pozor na sluníčko

Léto ale vždy nemusí znamenat jen bezstarostné radovánky. Pohyb na sluníčku má i svou stinnou stránku, kterou není radno podceňovat. Spáleninám, úpalu a úžehu se však dá snadno předejít.

„Samozřejmě je dobré řídit se obecně známými doporučeními,“ radí trenér. Opalovací krém, láhev vody či obyčejná kšiltovka tak rozhodně přijdou vhod. „Dbám na to, aby děti hodně pily a nosily pokrývku hlavy,“ pokračuje Mišner.

Sám přitom moc dobře ví, že vyšší moci se nedá poručit. „Počasí je věc, která se dá těžko ovlivnit,“ říká. Zároveň ale nejde o problém, jenž by měl přípravu nějakým způsobem narušit. „Tréninky s druhou i pátou třídou máme v pevně daném čase, brát ohledy na počasí zkrátka a dobře nejde.“

Nejen malým Letcům se hodí popřát krásné a sportem prožité léto. Ať už pod sluncem, nebo pod mrakem!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka