Aktuality
úterý 17. května 2022

Áčko už trénuje na ledě

Halou se rozléhá hvizd píšťalky a mantinely zase duní. A přitom je teprve polovina května. Zatímco ve většině konkurenčních klubů sotva odstartovali suchou přípravu, v Letňanech už naplno využívají vlastních vymožeností v podobě Ice Areny s nepřetržitým provozem dvou ledových ploch. Druholigový A-tým Letců v úterý zahájil tréninky na ledě s téměř třemi desítkami hráčů. Vstříc nové sezoně, která má být ještě úspěšnější než ta poslední.

Po měsíci a půl už jsou zase spolu. Letňanské áčko si v rámci přípravy na nový ročník poprvé zatrénovalo na ledě, se spoustou známých tváří v kádru, ale i s několika novými.

„Nejsme profesionální tým, abych tu kluky z různých krajů mohl mít každý den dvě hodiny pod dohledem," říká hlavní kouč Jaroslav Nedvěd, jenž měl tradičně po boku asistenta Ondřeje Poula s trenérem brankářů Jiřím Černochem. „Hráči se mimo led připravují po skupinkách, ale odteď se všichni budeme dvakrát týdně scházet i na ledě," plánuje.

Tento režim potrvá do konce června. Po červencové dovolené tým hned zkraje srpna odstartuje finální fázi přípravy na start II. ligy.

Nepochybně se v něm objeví i několik nových jmen. S některými posilami už vedení klubu definitivně počítá, další hráči o svou příležitost zabojují během tryoutu. „Jsou tu třeba hráči, kteří končili juniorku na Kladně nebo v Liberci a teď shání angažmá. Všechny budeme sledovat a pečlivě vybírat, jestli nám zapadají do koncepce," plánuje Nedvěd.

A zdejší podmínky pro trénink si nemůže vynachválit.

Však z něj mluví bohaté zkušenosti z hráčské i trenérské kariéry, kde se mu kombinovaná letní příprava na ledě i na suchu spolehlivě vyplácela. „Tenista po sezoně taky odloží raketu jen na dva týdny a pak už s ní zase mlátí do míčku. Pro nás by byla mezi březnem a srpnem pauza bez ledu strašlivě dlouhá."

Připomněl i dřívější trenérské angažmá v extraligové Spartě. „Když jsem si tam tehdy prosadil, že budeme dvakrát týdně dojíždět na led do Letňan, všichni na mě nejdřív koukali jako na blázna, aby pak zjistili, že to dává smysl. Trval jsem na tom i teď v Letňanech. A jsem rád, že je tomu nakloněný i Tomáš Divíšek a dokázal vyčlenit nějaké peníze na ledy," zmínil trenér Nedvěd generálního manažera klubu.

Do nové sezony ale už nemůže počítat s matadorem a lídrem Janem Hlaváčem, který byl v uplynulém ročníku nejproduktivnějším hráčem mužstva. Někdejší hvězda NHL a dvojnásobný mistr světa se rozhodl, že ve svých 45 letech nebude z časových, rodinných i zdravotních důvodu pokračovat.

„Máme takovou dohodu, že nám rád vypomůže, kdyby nás postihla marodka nebo nějaká větší krize," přiblížil Jaroslav Nedvěd. „Občas se asi přijde sklouznout, protože tu byla skvělá parta, se kterou prý nechce utnout kontakt úplně. Naplno s ním ale počítat už nemůžeme."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka