A-tým
neděle 27. února 2022

Cesta na vrchol začíná

Vzlétáme, bitva o úspěch začíná. Letci probruslili základní částí stylově, brali ve II. lize historické první místo. Teď se ale body nulují, play off je nová soutěž a cíl vítěze skupiny Sever je jasný. „Máme za sebou krásný výsledek, ale před námi leží ještě kus cesty. Neuspokojíme se," říká důrazně kouč Jaroslav Nedvěd. Na výzvu v podobě střetu s neoblíbeným Hronovem se dlouho připravovat nedá, v hangáru se začíná už v úterý 1. března.

Sezona to byla dlouhá. Letci vletěli do II. ligy plni očekávání, po vydařené přípravě se chtěli po krůčcích šplhat do horní poloviny tabulky. „Šli jsme do něčeho nového. Dařilo se nám v přípravě a kluci pracovali příkladně. Sílu a charakter jsem cítil od začátku," přiznává Jaroslav Nedvěd. Ten byl sám v očekávání, jak se s kvalitní soutěží kádr popasuje. „Říkal jsem si, že to v létě byla relativní pohoda, pak se ale rozběhly školy a práce. Měl jsem obavy, abychom nepolevili v tréninku."

Nestalo se.

Letci pokračovali v dřině, tým toužil a stále touží po úspěchu. „Někteří junioři nehráli rok a půl hokej, měli hlad, něco se přiučili. Kluci na tréninky nedorazili, jen když byly covidové problémy, jinak mužstvo šlapalo. Máme výhodu širokého kádru a i v horších časech jsme dávali dohromady kvalitní a konkurenceschopný tým," popisuje Nedvěd. V základní části nakonec Letňany nasbíraly 90 bodů, 29 výher ze 42 zápasů a drtivé skóre 203:104.

„Máme dobrý mix dravého mládí s pár zkušenějšími borci, kteří už soutěž hráli," odkrývá Nedvěd základ úspěchu. Zároveň si uvědomuje, že celkový dojem tvoří až nevyzpytatelné play off. „Skončili jsme první, což je krásný výsledek. Dílčí úspěch. Je to hezké, ale mám pocit, že bychom ještě kus cesty mohli ujít. Neuspokojíme se, nebalíme na dovolenou, na golf je koneckonců ještě zima," směje se hlavní kouč. Pak ale zvážní. „Rozhodují vyřazovací boje."


„Hronov nás trápil. Je jeden z nejhouževnatějších soupeřů v lize."


Startuje se už tři dny po konci základní části. Proti áčku se postaví až nedávno prolomená hronovská kletba. Letka dokázala čtvrtého soupeře tabulky přetlačit až v rámci 40. kola, předtím kousala pět porážek v řadě.

„Trápili nás. Byli jsme zvyklí po vysokých výhrách hrát trochu lehkovážně. Jde o jednoho z nejhouževnatějších soupeřů v lize, prohrává 0:2, 0:3 a není to pro něj konec zápasu. Soupeř má typy hráčů, kteří dokáží přitvrdit, vždy se proti nám navíc dařilo gólmanovi," ohlíží se za vzájemnými souboji Nedvěd. Letci dostali pořádnou injekci dopaminu v posledním vzájemném souboji, před vyřazovací fází si upracovanou výhrou dokázali, že umí srazit i nepopulárního soka.

„Trochu jsme si uvědomili, že musíme hrát jinak. Najednou jsme je nechtěli porazit jen ofenzivou, ale i defenzivou. Věřím, že na to navážeme v play off, nebude to jasná série," ví letňanský kouč. Právě zvládání vyrovnaných bitev se ale vyznačují silná mužstva.

„Je jedno, jestli vyhrajete v pěti, šesti, nebo sedmi zápasech. Musíme zkrátka uzavřít sérii, o tom to je," dodává. V letňanském kádru působí řada hráčů, kteří už vyhrocené bitvy vyřazovací fáze zažili nehledě na obrovské zkušenosti Jana Hlaváče s Miroslavem Kopřivou. „Máme i spoustu mladých kluků, kteří vyhráli tituly třeba v dorosteneckých soutěžích. Vědí, že je play off o blokování střel a neztrácení kotoučů ve středním pásmu."


„Připravovali jsme se na play off v podstatě celou sezonu.“


Času na specializovanou přípravu příliš není, Letci obléknou poprvé zápasové helmy už 1. března. Semifinálová série skupiny Sever začíná v hangáru, hraje se klasicky na čtyři vítězné mače. „Přizpůsobili jsme posledních 14 dnů tréninky tomu, co bychom chtěli předvádět v play off. Víc jsme pracovali na defenzivních činnostech. Ofenzivní sílu mužstvo má, někdy jsme ale dostávali zbytečné góly z předbrankového prostoru," přemítá Nedvěd. V souběžně hrané sérii se budou o postup přetlačovat Dvůr Králové s Mostem.

„Připravovali jsme se na vrchol ale v podstatě celou sezonu, teď jsme dupali na detaily, které budou v play off důležité. Bavíme se o tom a věřím, že vše dokážeme přenést do zápasů," pokračuje kouč. Motivace kádru nechybí, zvýší ji ještě vypsané odměny. „Po posledním zápase proběhlo ze strany partnerů ocenění za celou základní části. Další prémie jsou vypsané, když se bude klukům v play off dařit," uzavírá Nedvěd.

Tak hurá do boje. Cesta na vrchol začíná.



Kdy se hraje semifinále skupiny Sever?

1. března: HC Letci Letňany – HC Wikov Hronov (18:00)
3. března: HC Wikov Hronov – HC Letci Letňany
5. března: HC Letci Letňany – HC Wikov Hronov (15:00)
7. března: HC Wikov Hronov – HC Letci Letňany
9. března: HC Letci Letňany – HC Wikov Hronov (18:00, případný 5. zápas)
11. března: HC Wikov Hronov – HC Letci Letňany (případný 6. zápas)
13. března: HC Letci Letňany – HC Wikov Hronov (14:15, případný 7. zápas)


Čtěte také

Podcast hokej zblízka