Aktuálně
pondělí 24. ledna 2022

Áčko zbrojí na play-off!

Momentálně vedou severní skupinu II. národní ligy, přesto jsou výrazní i na přestupovém trhu. Play-off se pomalu blíží a letňanský A-tým soupeřům vysílá jasný vzkaz: Máme ty nejvyšší ambice. I proto vedení klubu v posledních dnech přivedlo do kádru další dvě výrazné posily. Útok doplní 20letý dravec Jan Smola, obranu vyztuží zkušený Lukáš Chalupa. Oba přicházejí z Chance ligy, druhý jmenovaný má za sebou i extraligová angažmá.

Chalupův příchod z prvoligového Ústí nad Labem je ještě čerstvě horký, definitivně se stvrdil teprve v pondělí. 28letý metrákový bek se 188 centimetry má v letňanském kádru pořádně přitvrdit muziku.

„Slibujeme si od něj důraznou hru v předbrankovém prostoru, potřebujeme mít v týmu silnějšího hráče," vysvětluje krok Letců generální manažer Tomáš Divíšek. „Nehledě na to, že už má za sebou hodně zkušeností. Včetně extraligových."

To je pravda. Chalupa během minulých let naskočil v extralize za Slavii, Chomutov nebo Plzeň, kromě několika prvoligových angažmá zkusil i polskou ligu či třetí nejvyšší soutěž ve Švédsku. Loňskou sezonu odehrál za Třebíč, v Ústí letos zaznamenal dvě asistence v 18 zápasech.

Potřeboval impuls a letňanský skauting to vycítil. Pokud vám to jméno něco říká, máte recht - Lukáš je starší bratr zdejšího známého odchovance Matěje, který se ještě nedávno snažil o šanci v NHL a nyní působí v extraligovém Litvínově.

To útočník Jan Smola je v Letňanech zcela nové jméno, o to větší očekávání ale od něj trenéři mají. Nedivte se. V konkurenčním Děčíně byl s 16 góly a 4 přihrávkami druhým nejproduktivnějším hráčem, do toho si připsal i 11 startů za prvoligové Litoměřice (1+2).

Divíšek v něm vidí velký potenciál: „Je to mladý, tvárný, dravý a bruslivý kluk, přesně tyhle typy do našeho týmu hledáme," slibuje si GM. „Očekáváme od něj agresivitu a dobré zakončení, které nás zatím trošku trápí. Honza přichází v pozici střelce. Měl by nám po této stránce pomoct."

Ostatně potvrzuje to od samého začátku.

Vždyť při svém sobotním debutu v novém dresu Smola přispěl k bodu na ledě Dvora Králové vstřeleným gólem. Skutečnost, že ani jeden z příchozích hráčů nedostávali letos v Chance lize prostor podle svých představ, může ještě zvýšit jejich hlad po úspěchu.

Ten na kraji Prahy není nereálný. Letci překvapivě vedou skupinu Sever a mužstvo kouče Jaroslava Nedvěda nabírá na zdravém sebevědomí. A Divíšek dobře ví: „Konec základní části se blíží, půjde do tuhého. Jsme spokojeni, jakým směrem kráčíme, ale nikdy ta spokojenost není taková, aby nás uspokojila."

Základní část soutěže končí za měsíc. Pak se rozjede honba za postupem do Chance ligy.

„Pořád jsme ve fázi hledání, stále chceme mužstvo zdokonalovat, debatujeme s trenéry, snažíme se o to, abychom se zlepšovali, hráli důstojný hokej a měli i víc variant v těžké době, kdy nevíte, co bude zítra," přiznává Tomáš Divíšek. „A Chance liga? Na to je ještě chvíli čas, na tu jsou tady jiní adepti," usměje se manažer.

Jenže příchod dvou nových jmen potvrzuje, že slovo „postup" není ani dnes v Letňanech tabu. Zvlášť když oba hráči zatím podepsali kontrakt jen do konce sezony.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka