Rozhovor
pátek 26. listopadu 2021

Adam Dohnal: Raději přihrávám

Není moc hráčů, kteří si vyberou přihrávku před gólem. A ještě míň najdete těch, které zahřeje parádní týmový ťukes spíš než gól po sólu přes celé hřiště. Adam Dohnal oboje splňuje. Šikula z pětky výrazně přispěl k podzimním vyvedeným výkonům své kategorie. Letci sice vykopli sezonu dvěma porážkami, pak ale přejeli Spartu, Kobru i Říčany. Smíchovu nasázeli dokonce 30 gólů! „Myslím, že trenéři vidí, že mě hokej baví," hlásí Dohnal.

„Adam je jedním z nejšikovnějších hráčů do páté třídy, které jsem trénoval. Má skvělou docházku na tréninky, je šikovný, poctivý a snaží se dělat vše na sto procent. Některé věci ještě musí vypilovat, ale ukazuje obrovský zápal do hry," vysvětloval svoji nominaci kouč Ladislav Kadaně při zářijovém vyhlašování Letce měsíce. Adam Dohnal se nakonec vyšrouboval mezi nejlepší trojici, nutno dodat, že zcela zaslouženě.

„Jsem za to rád. Děkuju trenérům, že mě nominovali. Na tréninku se snažím makat. Myslím, že jsem pilný," přemítá šikula z páté třídy nad tím, proč si jej trenéři vybrali. Výkony na ledě jeho slova potvrzují, na první pohled je jasné, že se hrou hlavně baví. A to patří bezesporu ke klíčovým znakům úspěšného sportovce.

Desetiletý talent Letců si rád hraje s pukem. Lepí ho na hokejku, zkouší kličky i limity své techniky. „Trenéři si asi všimli, že mě hokej baví. Ale kromě práce s kotoučem mám rád ještě bruslení," doplňuje. Pracovat chce na přehledu ve hře, ten se dá ovšem nahnat převážně jen herní praxí.

Cit pro hru ale Adam Dohnal dokazuje už teď. „Chceme hrát týmově, dávat hezké společné góly," popisuje dychtivě. Jde vidět, že mu záleží na spoluhráčích. „Nahrávka je určitě lepší než gól. Jsem rád, když se trefí i ostatní kluci. Ve chvíli, kdy jedeme dva na bránu, radši přihrávám," usmívá se.

Také proto to páťákům tak šlape. A i proto porazili silnou Spartu nebo Slavii a Hvězdu. „Nálada v kabině panuje dobrá, užíváme si to. Začali jsme dobře," vykresluje Dohnal atmosféru šatny. Mladí Letci se občas – když je zrovna lepší počasí – domluví, že si půjdou před tréninkem zakopat. Vezmou míč, rozdělí se do týmů a v partě si společně rozhýbou nohy. „Fotbal mě baví. Původně jsem ho dokonce hrál, ale pak mě uchvátil hokej."

Ve volném čase talent mastí na počítači. Fenomén dnešní doby v podobě sledování YouTube videí se dostal i do Letňan. „Na počítači relaxuju. Ale baví mě taky škola," vypráví páťák dál. Chce se zlepšovat v angličtině a v jazycích obecně. „Škola je důležitá jak pro rodiče, tak pro mě," uvědomuje si.

Sny jsou jasné. Projít se přítmím chodeb v hypermoderních arénách NHL, nikoliv jen jako divák. „Chtěl bych si tu soutěž zahrát," přiznává Dohnal. Nejvíc se mu líbí Dominik Kubalík, i když jde paradoxně o typově rozdílného hráče. Ranař z Chicaga metá do branky jeden puk za druhým. „Nepřirovnával bych se k němu," dodává letňanský šikula. Jinak fandí Bostonu v čele s Davidem Pastrňákem.

A kdo ví, třeba jednou Adam projde stejnou kariérou jako hvězda Bruins. Hokej miluje, takže první předpoklad mají společný.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka