Aktuality
pondělí 11. října 2021

Letci ví, jak na výživu

Musí sportovec jíst každé tři hodiny? A vyhýbat se soli? V oblasti stravy řádí mnoho mýtů, jen málokdo se v nich neztratí. Specialista Josef Soukup však na podobné otázky odpověď má, a díky jeho přednášce už pravdu znají také Letci, jejich rodiče i trenéři. Na letňanské základně se mluvilo v rámci konference mimo jiné o správném poměru živin, ideálním jídelníčku nebo suplementaci proteinu a důležitosti spánku.

Kvalitní výživa je jedním z pilířů zdravého životního stylu, u sportovců hraje dvojnásobnou roli. Právě proto se na letňanské půdě uskutečnila přednáška pod vedením zkušeného experta Josefa Soukupa. „Zabývali jsme se základy správné stravy, jednalo se vlastně o obecné představení všeho, co v ní můžeme najít,“ vysvětloval úvodem osobní trenér a nutriční poradce.

Posluchačům z řad Letců a jejich příbuzným představil jednotlivé složky potravy: makroživiny (sacharidy, bílkoviny, tuky) a mikroživiny (vitamíny a minerální látky). Neopomněl ani další látky, například fytochemikálie a antioxidanty. „Pro člověka nejsou nezbytné. Když je nebudeme mít, nebudeme nijak trpět. Pokud je ale přijímat budeme, mohou zlepšit kvalitu našeho života,“ vysvětloval.

Lidé by podle něj neměli spoléhat jen na výživové doplňky. „Teď je módní takové výrobky používat, ale pokud není v pořádku základní strava, žádný doplněk ji nezachrání,“ varoval Josef Soukup. Variantu připouští pouze jako krátkodobé řešení. „Když má někdo aktuálně problém získat nějakou látku ze stravy, např. železo, neuškodí ji suplementovat.“

Doplňky tak mohou pomoci vyřešit zejména nedostatek látek, jež se z běžného jídla těžko získávají. „Vitamin D, který si tělo tvoří díky slunečnímu záření, výrazně chybí hlavně v období od podzimu do jara,“ dodal expert. Podobně je to s omega-3, která se nachází hlavně ve volně lovených rybách, a proto není snadno dostupná.

Debata se stočila také k populárnímu proteinu. Josef Soukup připomněl, že pokud jej máme dostatek ve stravě, není potřeba suplementovat. Zároveň ale doplnil: „Pokud dané množství nesníme nebo máme např. dvoufázový trénink, můžeme protein použít. Nejedná se o nic nezdravého, není však dobré jím nahrazovat tři jídla denně.“

V oblasti výživy kolují desítky nepravdivých mýtů a nesprávných doporučení. „Lidé často dostávají různé rady, které ovšem není vždy dobré následovat,“ upozornil expert a vyloučil nejběžnější fámy. Mezi nimi třeba spekulace o nutnosti jezení po třech hodinách při hubnoucím cíli, nebo o nevhodnosti konzumování sacharidů po 17. hodině.

Josef Soukup se podrobně věnoval také mnohdy démonizované soli. Pravidlo čím méně, tím lépe podle něj neplatí. „Sodík je hlavní minerální látka, která se ztrácí potem, takže při fyzické aktivitě jej musíme doplňovat. Extrémní nedostatek by mohl mít fatální následky, třeba i otoky mozku.“

Zároveň ale doplnil, že ani nadmíra soli není zdravá. „Nedoporučuji konzumovat zdroje jako brambůrky nebo solené oříšky. Když si ale jemně osolíme jídlo, vůbec to nevadí.“ Podle specialisty si množství musíme hlídat i v závislosti na fyzické aktivitě a pocení.

Protože přednáška byla zaměřená hlavně na mladé Letce, nezapomenulo se ani na jeden z nejčastějších problémů. „Přehnaně se trénuje, ale nedostatečně regeneruje. Hráči málo spí, protože do noci hrají na počítači," vytýkal Soukup často vídanou chybu.

Spánek je totiž podle experta klíčový, ať už chceme zhubnout, přibrat, nebo jednoduše být zdraví. „Trénink může být sebezničující, ale pokud po něm nezregenerujeme, tělo se neadaptuje a výsledky se neprojeví. Naopak takový postup může spíš uškodit.“

Posluchači informace uvítali. „Obdržená zpětná vazba byla vesměs pozitivní. Z našeho ročníku jsem v publiku viděl i kolem deseti rodičů. Myslím, že čekali více praktických postupů, ale bez základu by to nešlo,“ komentoval trenér šestky Martin Hušpauer.

Za realizační týmy by ocenil pokračování. „Těší mě, že si klub vytknul za cíl edukovat a věnovat se tématům propojeným s výchovou mladých hokejistů a se sportováním,“ uzavřel.

Změna je možná, stačí jen chtít a nepolevovat. Ani problematika stravování nemusí být náročná, pokud se řídíme základními principy.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka